Великденски венчета

1 коментар1/5

Великден е един от най-красивите християнски празници. С удоволствие украсяваме домовете си, боядисваме яйца в най-причудливи окраски и по детски се радваме на всяко по-шарено яйчице.

Магазините са пълни с взевъзможни великденски украси. Много повече ще ни радва обаче такава, която си направим сами.

7460_2.jpgВеликденските венчета са особено подходящи за празника. Могат да се окачат на вратата или в стаята и да се оформят в най-разлини форми.

За да направим великденско венче са ни необходими няколко основни неща: яйца, клонки, цветни ленти, тънка медна тел и търпение.

7460_0.jpgВземете сурови яйца и пробийте два отвора в двата им края. През тях трябва да изтекат жълтъка и белтъка. Хубаво е да имате няколко дни, за да изсъхне вътрешността на яйцето. След това, много внимателно украсете или боядисайте яйцата – с боя за яйца, с акварелни или темперни бои. Oблепете с картинки, със салфетки или украсете по ваше осмотрение.

Оставете да изсъхнат, лакирайте с прозрачен лак или намажете с олио за блясък.

Следва най-интересната част: направата на самото великденско венче.

Вземете цветни ленти и промушвайте през тях яйцата: по едно или по няколко. Завържете след това лентичките на клонките, така че да висят от самото венче. Предварителни трябва да сте хванали клонките с телта, за да им придадете желаната форма – кръг, елипса, сърце, триъгълник и т.н.

Поставете великденското венче до икона или кандило и вече сте готови да посрещнете този свят празник с още по празнично настроение.

18. 04. 2008 г. / Радостина Пеева

1 коментарДобави коментар »

Sonia

От Sonia18.04.2008, 09:53 ч.

много красиво и артистично занимавам се с декорация и често отварям подобни рубрики в сайта тази година към моята великденска украса ще прибавя пеперуди направени от тел и чоропогащи оцветени в пролетни ярки цветове...

Виж всички коментари за "Великденски венчета".

Още от "Великден"

Великденска украса на сем.Мирчеви

Великденска украса на сем.Мирчеви

Както всички празници така и ВЕЛИКДЕН е най-очакваният празник от децата.

Яйца: Развихри въображението

Яйца: Развихри въображението

Това е моето предложение - боядисах яйцата с бои за сладкиши, безвредни и благоприятни да развихрите въображението си! Честит Великден!

Как  празнуваме Великден?

Как празнуваме Великден?

Привет! Аз всяка година на Великден помагам на майка да начерви яйцата. Като дойде този празник, усещам, че настъпва пролетта.