Символите на Великден

3 коментара2/5

До най-големия християнски празник Великден или Възкресение Христово остават броени дни. Той се празнува в три последователни дни. Датата е подвижна в границите 4 април – 8 май.Определя се ежегодно по специална таблица, съобразена с лунния календар.
Тази година Великден е на 27 април.

Великденска символика


Църковното предание говори, че Мария Магдалина посетила Рим и поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: ..Христос воскресе!", и му казала за кръстната смърт на Господа.

Още от старо време имало обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на своите познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар.По примера на св. Мария Магдалина при християните се утвърдил обичаят да си даряват един на друг червени яйца за спомен от Христовото воскресение. Оттогава останали и поздравлението „Христос воскресе!", и отговорът „Наистина воскресе!". Така както от яйцето се ражда пиленце и започва да живее пълнокръвно и му се открива широкият свят, така при второто пришествие със силата на Христовото възкресение, ще отхвърлим от тялото си всичко тленно и ще възкръснем за друг, висш, вечен, безсмъртен живот.

Червеният цвят на великденското яйце напомня, че изкуплението на човечеството и бъдещият ни нов живот са придобити с пролятата на кръста пречиста кръв на Христос Спасителя.

В канона се споменава само обичаят с червените яйца.

У нас народната традиция повелява да се правят козунаци и агнешко на Великден.

Празнуването на Великден започва с кръстен ход около храма, свещите, носени от християните, се запалват от великденската свещ на първия свещенослужител.
Сам той запалва своята свещ от централното кандило на седмосвещника. Това е символ на разпространението на Христовата светлина в света от единия извор на светлината - Бога.

Християните със запалени свещи в ръце, а свещенослужителите - с кръст, Евангелие и иконата на възкресението, отиват по подобие на мироносците и на светите апостоли към гроба Господен. През време на кръстния ход се пее: „Воскресение твое, Христе Спасе..."

Когато утренята пристигне на определеното място, пред или около храма, предстоятелят произнася възгласа: „Слава на светата и единосъщна, и неразделна Троица..." С него започва пасхалната утреня. След това се пее по три пъти от свещениците и от певците тропарът на воскресението. Предстоятелят произнася стиховете от 67-ия псалом, а певците след всеки един от тях пеят „Христос воскресе". По-нататък богомолците, при особен ритуал, влизат в храма. Започва пеенето на пасхалния канон, съставен от св. Йоан Дамаскин през VIII в.

През време на утренята вярващите държат в ръце запалени свещи в знак на тържество и духовна радост, а свещенослужителят с кръст и свещ в ръка излиза от светия олтар, кади с тамян и на всички известява радостната вест за победата, удържана от Спасителя, с думите: „Христос воскресе!"

В последната седмица на великия пост, т. нар. Страстна седмица (на църковнославянски „страст" значи „страдание"), църквата възкресява в съзнанието преживените от Христа страдания.
През тази седмица християнинът има възможност да види пропастта, която разделя грешния човек от Бога, и усилията на Богочовека Христос да преодолее тази пропаст на греха чрез изкупителния си подвиг.

Всеки ден от Страстната седмица е свързан с отделен епизод от страданията на Исус Христос.

Според старохристиянското богослужение в Йерусалим се отива в църковно шествие на самото място, където е страдал Христос, и там се чете съответният Евангелски откъс.

Днешните обичаи - да се изнася кръстът на Велики четвъртък, плащеницата - на Велики петък и др., са вмъкнати в богослужебната практика на православната църква много по-късно (от IX в. насам).

Събития чествани през Страстната седмица

В службата на Великия понеделник църквата прославя патриарх Йосиф и припомня евангелското събитие за проклеването на безплодната смоковница. През Великия вторник тя разказва притчата за десетте деви (Мат. 25:1-13). Богослужението на Великата сряда ни припомня две събития:

  1. Разкаянието на разпътната жена.
  2. Намерението на Юда да предаде Учителя си.

На Велики четвъртък се говори за умиване нозете на учениците от Сина Божи, Тайната вечеря, молитвата на Спасителя в Гетсиманската градина и предаването му на тежки страдания и кръстна смърт. Вечерта на този ден се четат 12 евангелия.
След прочитане на петото евангелие свещенослужителите изнасят от олтара в средната част на храма светия Кръст. Християните падат на колене пред него благоговейно и смирено целуват раните на Спасителя, доброволно понесени от Него за спасение на човечеството.

На Велики петък църквата припомня страшната трагедия, която се е разиграла на Голгота. В този ден не се извършва света Литургия, защото самата тя по същество е образ на Голготското жертвоприношение. На вечерното богослужение на Великия петък се прави опело на пречистото Христово тяло.

На Велика събота, след прославата на св. Троица, храмът се освещава и се провъзгласява вестта за жените мироносци, дошли на гроба. Песнопенията на сутрешния канон продължават да Го славят: „Със смъртта Си победил смъртта."

Тържествената процесия бавно обикаля около храма, като свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена с влизането на „живота на света" в смъртта.

Службите на Велика събота са върхът на православната литургична традиция - те са най-дълбокото духовно проникновение във вечния смисъл на спасителните действия на Христос.

27.03.2007/rozali.com

3 коментарaДобави коментар »

Анук

От Анук16.04.2008, 21:36 ч.

поздрава е `воистину` или `во истине` возкресе - от старолславянски това се превежда като возкресе в името на истината

Виж всички коментари за "Символите на Великден".

Още от "Великден"

"На  Великден се събираме цялото семейство..."

"На Великден се събираме цялото семейство..."

Винаги на този голям празник Великден се събираме цялото семейство. Тази година също се събрахме, менюто ни беше изпечено агнешко с ориз и великденска салата.

Моят Великденски кът

Моят Великденски кът

Здравейте! Поздрав и от мен!  Представям Ви моя Великденски кът!

Великденски обичаи

Великденски обичаи

Великденските обичаи, формирали се за много столетия, са сходни във всички православни страни.