Пъстри великденски украси за яйца

15 коментара0/5

Предлагаме ви нещо по-различно от традиционните боядисани яйца.

 


Какво в необходимо?

Всякакъв вид яйца, както и кухи, отцедени от съдържанието им. Може да се използват и по-големи форми, направени от стиропор, пресован памук. Това е основата.

Използват се и прозрачен лак, акрилни бои в различни цветове, пластична маса "Моделин", самозалепващо се фолио в различни разцветки, тънки ширити, галони, панделки, бронзова боя, лъскава опаковъчна хартия, темперни бои, гланцова хартия, флумастри (маркери), пясък, пера, четки за рисуване, ножичка с остри връхчета, прозрачно лепило.

Декориране.
То зависи от добрата предварителна организация на работата. От какъвто и да е материал яйцето, което ще се рисува, е важно да се държи или поставя правилно.

 

 

 

 

  • Промушва се с тънко метално шишче в единия край, като се фиксира с парченце моделин. След всяко оцветяване, лепене, апликиране и прочее яйцето се подпира с шишчето към ръба на купичката и се оставя да съхне.
     
  • От гъвкава тел се прави голяма скоба, така че да може да се хваща с ръка. Двата й края се закрепват за яйцето. Държи се, докато засъхне боята или лепилото. След това скобата се сваля и местата на закрепването се ретушират с боя.
     
  • Използва се специална чашка, в която обикновено се поставя рохко сварено яйце. Ако нямате такава, се прави малка чашка-поставка от моделин. Върху нея се поставя яйцето за декориране. След засъхване на цветовете то се обръща обратно.Няколко идеи

Украса от моделин (пластилин)Развинтете фантазията си и с помощта на пластилина, за да сътворите неповторимо великденско яйце.
Накрая лакирайте яйцето, може в единия край да му залепите красива панделка.


Яйце в плетеницаНарязват се на достатъчно дълги парчета няколко панделки (галони, ширити) в различни й подходящи за комбинация цветове.
Най-напред се слепват двата им края (горе и долу на яйцето) и малко прозрачно лепило.
След това се промушва (през една лентичка) втората част от панделките - хоризонтално на яйцето. Залепването се прави внимателно, за да не се зацапва плетеницата.Яйца – мозайкаСчупва се черупката на яйце на неравномерни парченца. Боядисват се с четка със син туш (или предварително яйцето е боядисано с боя за яйца).

Боядисва се и яйцето което ще се декорира и върху него се подреждат неравномерно парченцата боядисани черупки.Яйца с перца

От кинкалерията може да купите перцата.

Върху боядисаните яйца се залепват перца (може и изкуствени). Цялата повърхност на яйцата се покрива.Яйце "Пролет”Изработва се само от хартия. Парченце зелена крепирана или лъскава хартия се нарязва на много тънки ивици като трева.
От жълта и червена гланцова хартия се изрязват малки пеперудки, прегъват се в средата. Яйцето се намазва добре с лепило и се овалва в нарязаната трева от хартия. Към нея се залепват множество разноцветни пеперуди.Пясъчни яйца

Намажете яйцето с лепило и го оваляйте в ситен пясък.

По средата завържете с цветен ширит или завържете панделка и украсата на яйцето е готова.

Може след като сте го оваляли в пясъка с четчица да оформите фигурки.

Златно яйце


Яйцето се облепва се със самозалепващо фолио в неутрален или златист цвят.
След това с моделин се залепват листа, клончета, цветчета. Накрая цялото яйце се напръсква или намазва със златист бронз.Звездно небе

Яйцето се оцветява в синя боя. След като засъхне, върху повърхността му се залепват внимателно малки звездички, изрязани от сребриста опаковъчна хартия или такива звездички може да намерите от магазин за копчета (трябват ви около 10-15 звездички). 

 

 

15 коментарaДобави коментар »

марияна гивезина

От марияна гивезина13.04.2011, 17:46 ч.

аз си събирам листенца от детелинки здравец люляк и др още като са сорови ги овивам в чорпогашниквръзвам ги с конец и ги слагам да се варят като се сварят докато са топли ги боядисвам по няколко в една боя и докато са...

Виж всички коментари за "Пъстри великденски украси за яйца".

Още от "Великден"

Пурпурни яйца

Пурпурни яйца

Здравейте! Ето моята нестандартна и ефектна техника за боядисване на яйца и декорация.

Как празнувам Великден?

Как празнувам Великден?

В моето семейство винаги сме почитали всички празници и се стараем да спазваме обичаите, за това какво да има на трапезата.

Великденска декорация

Великденска декорация

Великденска декорация от Нели Христова участва в конкурса "Вкусна и шарена изненада за Великден".