Оцветяване с естествени багрила

3 коментара4/5

Те се съдържат в листата, цветовете и корените на различни растения. Боите се извличат чрез накисване и сваряване във вода.Използват се пресни или сушени растения.

От пресните се получава по-силен извлек и яйцата се оцветяват в ярки тонове. Нарязаното растение се накисва в топла вода. Ако разполагате със зелев сок, прибавете малко от него към сместа - помага за извличането на багрилото.
Сместа се вари в емайлиран съд 1-2 часа и щом течността изстине, се прецежда.

Преди боядисване се затопля, поставят се яйцата да престоят в нея 5 минути.

Магданоз боядисва в жълто, люспите от червен лук в червено, а обикновения лук в оранжево; копривата боядисва в зелено, червеното цвекло - в светло до виненочервено (парче цвекло се вари 15 минути в половин литър вода, в този разтвор яйцата се варят още 10 минути), пролетен минзухар боядисва в тъмножълто, невен в яркооранжево.

Лъжица оцет в разтвора за боядисване освежава боите.

Боядисване на яйца с люспи от кромид лук и залепени нежни листа
  • От лука се използват само горните, сухи листа на луковицата. Варят се 30 минути докато водата се оцвети тъмночервено.  • Яйцата можем да ги почистим от вътрешността по показания начин или да използваме сварени яйца.  • Върху яйцето се залепват листа от магданоз, детелина или други нежни листа, обвива се в мрежа от чорапогащник, завързва се и се потапя в боята.

  • След изваждането се маха мрежата и мястото под листа е бяло.

3 коментарaДобави коментар »

galka1204

От galka120419.04.2011, 13:01 ч.

Аз мисля тази година да пробвам боядисване с естествени багрила За целта си набавих спанак червено цвекло и люспи от лук Нямам идея синьо как да получа но има 2 дни да претърся сайтовете Някакви идеи ако имате ...

Виж всички коментари за "Оцветяване с естествени багрила".

Още от "Великден"

Как празнувам Великден?

Как празнувам Великден?

Здравейте! Реших да участвам в този конкурс, след като прочетох за него.

Моят Великден

Моят Великден

Аз споделям моят Великден с  много непознати хора.

Моите великденски яйца

Моите великденски яйца

Пъстри, шарени и цветни великденски яйца!