Оцветяване с естествени багрила

3 коментара4/5

Те се съдържат в листата, цветовете и корените на различни растения. Боите се извличат чрез накисване и сваряване във вода.Използват се пресни или сушени растения.

От пресните се получава по-силен извлек и яйцата се оцветяват в ярки тонове. Нарязаното растение се накисва в топла вода. Ако разполагате със зелев сок, прибавете малко от него към сместа - помага за извличането на багрилото.
Сместа се вари в емайлиран съд 1-2 часа и щом течността изстине, се прецежда.

Преди боядисване се затопля, поставят се яйцата да престоят в нея 5 минути.

Магданоз боядисва в жълто, люспите от червен лук в червено, а обикновения лук в оранжево; копривата боядисва в зелено, червеното цвекло - в светло до виненочервено (парче цвекло се вари 15 минути в половин литър вода, в този разтвор яйцата се варят още 10 минути), пролетен минзухар боядисва в тъмножълто, невен в яркооранжево.

Лъжица оцет в разтвора за боядисване освежава боите.

Боядисване на яйца с люспи от кромид лук и залепени нежни листа
  • От лука се използват само горните, сухи листа на луковицата. Варят се 30 минути докато водата се оцвети тъмночервено.  • Яйцата можем да ги почистим от вътрешността по показания начин или да използваме сварени яйца.  • Върху яйцето се залепват листа от магданоз, детелина или други нежни листа, обвива се в мрежа от чорапогащник, завързва се и се потапя в боята.

  • След изваждането се маха мрежата и мястото под листа е бяло.

3 коментарaДобави коментар »

galka1204

От galka120419.04.2011, 13:01 ч.

Аз мисля тази година да пробвам боядисване с естествени багрила За целта си набавих спанак червено цвекло и люспи от лук Нямам идея синьо как да получа но има 2 дни да претърся сайтовете Някакви идеи ако имате ...

Виж всички коментари за "Оцветяване с естествени багрила".

Още от "Великден"

Идеи за боядисване на великденски яйца и украса

Идеи за боядисване на великденски яйца и украса

Здравейте! Великден е най-големия празник в нашето семейство. За него приготовленията започват с декорация, която се започва седмици преди това и разбира се оцветяването на яйца на Велики четвъртък.

Вечни техники при великденските яйца

Вечни техники при великденските яйца

Тук представените модели са достъпни за всички. Имате нужда само от ентусиазъм, сръчност и търпение.

Великденски яйчица от Нони!

Великденски яйчица от Нони!

Великденски декупажни яйца от Нони.