8 ноември - Архангеловден

3 коментара2/5

На 8 ноември православните християни отдават почит на св. Архангел Михаил - архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

АрхангеловденОсвен видимия свят Бог създал и невидим, който се обитава от ангели. Те са разделени на групи - архангели, началства, власти, сили, господство, престоли, херувими и серафими...

Тяхната закрила ни е необходима в духовния живот, в борбата ни със злото и изкушенията.
Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Словото Божие представя св. архангел Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината.

Седем са ангелите, които стоят пред Престола на Господ. Един от тях – Денница – се възгордял и чрез своето падение увлякъл много духове. Оттогава светът е разделен на добро и зло. Под водачеството на Свети Архангел Михаил всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните.

Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

На 8 ноември имен ден празнуват кръстените с имената: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Милена, Милан, Милана, Гаврил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил...

Народът ни нарича арх. Михаил и св. Рангел, като представата за него е свързана с мита, че бил един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите.

Той вадел душата на човека и затова е наречен Душевадник.

В чест на ангела Душевадник се коли овен или шиле, а на трапезата се слагат обредни хлябове, подобни на онези, които се месят за помен, и червено вино.

07.11.2007/РОЗАЛИ
 

3 коментарaДобави коментар »

Mimi

От Mimi08.11.2007, 14:55 ч.

честит имен ден на всички именици да са живи и здрави

Виж всички коментари за "8 ноември - Архангеловден".

Още от "Празници"

24 юни - Еньовден

24 юни - Еньовден

На 24 юни Православният свят празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и кръстител Господен, а народният календар тачи всепобеждаващата природа.

Време е за Хелоуин

Време е за Хелоуин

Хелоуин не е български празник, но пък носи настроение и усмивки. Това са две сериозни причини, които да ви убедят да украсите част от дома в духа на Хелоуин. Вижте нашите предложения.

17 септември – Вяра, Надежда, Любов

17 септември – Вяра, Надежда, Любов

Днес се отдава почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.