Любопитно за Трифоновден

0 коментара0/5

На 14-ти февруари по стар стил или на 1-ви февруари по новия календар честваме празника на свети Трифон Зарезан. Вижте любопитни факти около обичаите и поверията за Трифоновден.

Любопитно за Трифоновден

Трифоновден се празнува в чест на свети Трифон – лечител, за който се твърди, че е роден в прародината на виното. Свети Трифон е като мъченик от тогавашния император заради християнската си вяра.

Наричат Трифон „Зарезан“ заради друга легенда, която го обвързва със Света Богородица. Според историята Трифон се подигравал на сестра си заради непорочното зачатие. Богородица се обидила и като се прибрала в дома си, накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да иде на лозето, където бил Трифон, защото си бил отрязал носа. Когато майка й отишла, видяла, че на Трифон му няма нищо. Разказала му за думите на сестра му, а Трифон се изсмял и отвърнал:” Аз не режа така, а така!” и като замахнал да покаже как точно реже, си отрязал носа.

На Трифоновден по стар обичаи се прави така нареченото „зарязване“. Мъжете отиват сутрин на лозето и отрязват 3 пръчки от лозите, а после ги поливат с вино. Лозите се пръскат със светена вода и с пепел от огнището от Бъдни вечер. Накрая зарязването завършва с празнична трапеза.

Според традицията на Трифоновден се избира и „Цар на лозята“ - това е най-работливият лозар или човекът, който е получил титлата предходната година и е донесъл късмет и берекет на всички в селото. Според поверията Царят на лозята не трябва да се напива по време на празненствата в чест на Свети Трифон, за да бъде плодородна годината.

На празничната трапеза на Трифоновден трябва да има обреден хляб, тутманик, пиле или кокошка и най-хубавото вино.

На 14-ти февруари празнуват всички лозари, градинари и кръчмари. Имен ден имат хората, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Рачо, Радка, Лозан и Гроздан.
 

14.02.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитно за Трифоновден".

Още от "Празници"

Кой е измислил Хелоуин?

Кой е измислил Хелоуин?

Страшният празник Хелоуин. Всяка година, когато прелистваме последния лист от календара на октомври, в повечето американски домове се преселват прилепи и паяци, в прозорците се запалват тиквените фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните.

24 май – Ден на буквите и на културата

24 май – Ден на буквите и на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Въведение Богородично: Ден на християнското семейство

Въведение Богородично: Ден на християнското семейство

Въведение Богородично се празнува и като ден на християнското семейство и християнската младеж - това е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората".