Любопитни обичаи и поверия за Йордановден

От 0 коментара0/5

На 6-ти януари православната църква чества празника Йордановден. Смята се, че това е един от големите християнски празници. Вижте няколко любопитни обичаи и поверия за Йордановден.

Любопитни обичаи и поверия за Йордановден

Освен Йордановден празникът е наричан още Водици, Водокъщи и Богоявление.

На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Според народните поверия през нощта на Йордановден небето се отваря. Който успее да види чудото, той ще сбъдне всичките си желания.

Вижте също: Богоявление (Йордановден) - 6-ти януари

Хората вярват, че на Йордановден водата има по-голяма сила. Освен, че пречиства греховете, тя умее да лекува, затова болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът. Ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна.

На Йордановден се меси обреден хляб, за направата на който се използва част от светената вода. Всеки от дома трябва да си вземе късче, за да бъде здрав и да се радва на късмет и успехи през годината.

На 6-ти януари се извършва празничен водосвет край големите водоеми, а кръстът от църковната служба се хвърля във водата. Който успее да го хване, болести няма да го ловят цяла година.

Някои смятат, че именно от Йордановден тръгва обичая, според който именниците се мокрят за здраве и късмет.

На 6-ти януари празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Боян, Бояна, Данчо, Дана.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитни обичаи и поверия за Йордановден".

Още от "Празници"

Любопитно за Томина неделя

Любопитно за Томина неделя

На 19-ти април тази година официално празнуваме Томина неделя. Какви са обичаите за този празник и какво не знаете за него? Вижте любопитни факти за Томина неделя.

1 февруари Трифоновден

1 февруари Трифоновден

Трифоновден се празнува на 1 февруари в чест на лозята и техния пазител св.Трифон. В народния празничен календар се обозначава с името Трифон Зарезан, за чийто произход съществува следната легенда.

Ден на родилната помощ (Бабинден) - 21 януари

Ден на родилната помощ (Бабинден) - 21 януари

21 януари, се празнува като ден на родилната помощ, по-известен като Бабинден.