Великденски флорариум – свежа и елегантна празнична украса

0 коментара0/5

Терариумите изключително лесни за изработване, a грижите, от които се нуждаят са по-силите, дори и на хората, които не умеят да отглеждат цветя. Стилни и ефектни, те са най-подходящата естествена украса за всеки празник. Ето защо решихме да ви покажем няколко тематични идеи, с които да разкрасите дома си за Великден:

istockphoto.com/pinterest
istockphoto.com/pinterest

Висящ флорариум

Тези живи дисплеи, не само прибавят повече свежест в интериора, но са идеален декор за ограничени от пространството, жилища, тъй като са висящи и практически не заемат място.

За да си направите такъв ще са ви необходими:

стъклен съд с дупка за окачане, мини сукуленти по ваш избор, лопатка, дребни камъчета, компост за кактуси и сукуленти,  великденска декорация (от филц, пластмаса или дърво), мъх и малка лейка;

Добави описание

Първо поставете слой от дребните камъчета като основа в  стъкления съд. Това ще позволи на водата да изтича. След това добавете от компоста. Това е бързо дренираща смес, която не задържа много влага. С помощта на лейка, навлажнете почвата много леко.

Внимавайте с водата, тъй като преполиването може да причини загниване на корените на растенията.

Сега е време да засидите и самите растения. Подредете ги както ви харесва, но внимавайте да не са прекалено близко едни до други. Уверете се, че корените са покрити с почвата, като добавите допълнително, ако е необходимо.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Цветя за флорариум >>>

Ако имате четка за рисуване, можете внимателно да отстраните излишната пръст от листата на растенията. „Облечете“ флорариума си с малко мъх. Накрая, добавете избраните от вас великденски декорации за празничен завършек – зайчета, яйца и всяка друга украса, която ви харесва.

Готовият флорариум закачете да виси на хубаво светло място, без пряка слънчева светлина.

Флорариум за декор на масата

Този флорариум е страхотна идея за украса на празничната трапеза.

Добави описание

Необходими ще са ви:

Стъклен контейнер или буркан, дребни камъчета, активен въглен, тор, мъх, великденска украса, драцена сандера или друго избрано от вас цвете.

Всяко стъклено бурканче или купа, независимо от размера, ще бъде чудесна основа на вашия терариум. Поставете в основата му слой ситни камъчета, а върху тях смлян активен въглен. Той е необходим, тъй като има проветряваща функция. След това поставете растението и мъха. Вместо сукуленти, може да използвате драцена, папрат, фитония, африканска теменужка и др.

Добавете и великденските тематични декорации. Подходящи са всякакви украси, като например птиче гнездо от цветна тел, шарени яйца от филц, порцеланови фигурки и т.н.  Както и при висящите флорариуми, така и тук внимавайте с поливането и позиционирането на съда. Също така, ако той има капак не забравяйте да го махате за няколко часа периодично, за да влиза чист въздух.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да аранжирате масата за Великден? >>>

Яйце флорариум

Този миниатюрен изкуствен терариум е перфектният символичен подарък за вашите роднини и приятели за Великден:

Добави описание

За да си ги направите ще са ви необходими:

пластмасови формички яйца, изкуствени цветя и мъх, яйца от стиропор и  цветна тел.

В този вариант флорариума не е с естествени растение, тъй като размера на съда и трудното му отваря не го позволяват. Ако успеете да намерите декоративен съд с походяща форма можете да засадите и малки сукуленти в него.

За направата на изкуствения вариант просто залепете няколко цветенца върху мъха с помощта на силиконов пистолет. Огънете телта и направете от нея гнездо, в което да поставите яйцето. Тях залепете към мъха и цялата композиция поставете в пластмасовото яйце. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 идеи за великденски декор >>>

Прикрепете с помощта на лепило и затворете формичката. Самото яйце можете да използвате също така и като украшение на великденското дръвче.

04.04.2018/Боряна Харлова

Още от "Направи си сам"

Шибори - японска техника за боядисване

Шибори - японска техника за боядисване

Шибори е средновековна техника за боядисване на текстил. Може да използвате шибори техниката за боядисване на дрехи, тапицерия, спално бельо и всякакъв друг текстил. Ето как може да приложите техниката шибори у дома.

Идеи за дома с мебелно фолио

Идеи за дома с мебелно фолио

Мебелното фолио е идеалното средство за преправяне и обновяване на стари вещи. Не струва скъпо, не изисква много време – единствено трябва да подходите търпеливо и прецизно. Вижте идеи за дома с мебелно фолио.

Семейна документация

Семейна документация

Тъй като дните стават все по-къси, мрачни и студени, възможностите да прекарате време на открито намаляват драстично. Оказва се, че най-хубаво си е вкъщи.