Декупаж (салфетна техника)

7 коментара5/5

Искате да освежите и разкрасите старите предмети в дома си? Няма нищо по-лесно от това с възможностите на декупажа!

 

Декупаж (салфетна техника)

 

Нужни са ви само салфетка, лепило за порцелан или стъкло, мека четка, боички, акрилен лак и съд, който да декорирате. 


Декупажът е приложно изкуство, но нека думата „изкуство“ не ви стряска. Не е нужно да сте художник, за да прилагате тази техника. Декупаж произхожда от френски и означава “изрязвам“, или казано с други думи - изготвяне на колаж или хартиена апликация. На практика всеки един предмет от дома ви може да бъде апликиран – ваза, свещ, чиния, бижутерска кутийка, латексови стени, дори елемент от обзавеждане, като скрин, например.


    

  • Последователност на работа:

Важно е да знаете, че каквато и повърхност да декорирате, трябва първо да сте положили светла основа или най-добре – бяла (използва се бяла акрилна боя, но почти същият ефект ще постигнете и с обикновен бял латекс). Това е необходимо, за да може желаните от вас мотиви, които ще апликирате, да изпъкнат и да запазят естествения си цвят. В противен случай, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели. Ако предметът, който ще декорирате, е бял на цвят работата ви се улеснява, защото не е нужно да го боядисвате предварително.

Декупаж (салфетна техника)След като сте подготвили предмета за декориране, изрежете мотив от салфетка, който ви е харесал, и който ще бъде украсата на вашата ваза например. В повечето случаи салфетките са дву- или трипластови, така че се постарайте да отделите най-горния пласт (този с картинката). Сега внимателно наложете мотива, докато не решите къде е най-удачно да го залепите. След това с мека четка нанесете тънък слой лепило за декупаж директно върху мотива, като внимавате да не скъсате салфетката или да не се получат гънки. Няма да сгрешите, ако си купите обикновено лепило Ц200, което става прозрачно, след като изсъхне. При по-голям интерес, талант, творчество и разнообразие от идеи, може да оцветите празните пространства между отделните мотиви от салфетки в желани от вас багри. Успешно може да съчетаете техниката декупаж с изобразителното изкуство, като доизрисувате някои от фигуралните елементи от салфетките.Сега ви предстои да изчакате известно време, докато лепилото и боята изсъхнат добре. Ако сте постигнали желания от вас ефект като цветове и форми, нанесете тънък слой акрилен лак върху предмета, който декорирате, изчакайте да изсъхнеи нанесете още един слой.Стъклото също става изключително ефектно, когато се декорира с декупаж, но за съжаление изисква повече време, търпение и материали. Първо трябва да помислите как да направите основата бяла. Единият начин е да боядисате цялата повърхност с бяла акрилна боя, като предварително сте обработили стъклото с glass medium, което, след като изсъхне, спомага за равномерното нанасяне на боята и предотвратява нейното “свличане”. Ако искате, обаче, да запазите стъклото прозрачно и само на места да има декорация от салфетка, трябва първо да изрежете желания мотив (например цвете), който ще апликирате. Отделете един от белите пластове и го залепете върху стъклото по вече познатия за вас начин. Изчакайте да изсъхне и нанесете бяла акрилна боя само върху белия мотив с форма на цвете, който предварително сте залепили. След като изсъхне, залепете отгоре вече цветния мотив от салфетката. Оттук нататък имате две възможности. Едната е да изпечете стъкления предмет според указанията на опаковката на лепилото, което сте ползвали, или стриктно да нанесете два слоя лак само в очертанията на залепения цветен слой от салфетката.

Декупаж (салфетна техника)

Хубавото на декупажа е, че ви дава възможност да развиете фантазията и въображението си в различни посоки и да се чувствате удовлетворени, гледайки плодовете на труда си. Ще видите, че това приложно изкуство е колкото практично, толкова и забавно, почти като детска игра.

Декупажът вдъхва втори живот на иначе скучните предмети в дома ви и ги превръща в истински произведения на изкуството.

27.07.2007/Ели Йорданова


   

 

 

Още за: декупаж

7 коментарaДобави коментар »

MILA

От MILA18.09.2009, 16:23 ч.

Благодаря ти /три звездички/, сетих се за това, и съм виждала, но съпругът ми отказва да ми съдейства, защото "те са си хубави секциите..." а е много трудоемко за сам човек. Затова искам съвет за нещо по простичко, ама накрая...

Виж всички коментари за "Декупаж (салфетна техника)".

Още от "Направи си сам"

Идея: Свещник от буркан за кафе

Идея: Свещник от буркан за кафе

Красиви, нестандартни и оригинални свещници могат да изпълнят дома ви със светлина. Трябва ви малко въображение, доза търпение и воала – свещникът е готов.

Пачуърк за дома

Пачуърк за дома

С пачуърк (patchwork, от patch – кръпка и work – работа) лесно ще разчистите ненужните и износени дрехи от гардероба, като ги превърнете в нещо оригинално и полезно. С пачуърк домът става по-весел и шарен.

Коледна украса от хартия

Коледна украса от хартия

Коледната украса от хартия е един от най-икономичните варианти за празничен декор, който може да си направите сами вкъщи. Много хора подценяват хартиените декорации, но истината е, че те са също толкова ефектни, стига да сте попаднали на подходящите идеи.