Трикове за справяне със скърцащите врати у дома

0 коментара0/5

Една скърцаща врата е способна да докара и най-спокойния човек до лудост. Проблемът често се дължи повреда, която води до триене на дърво срещу дървото. Решението обаче може да бъде много просто и бързо, ако използвате някой от тези лесни трикове:

Трикове за справяне със скърцащите врати у дома
 © iStock.com

1. Смазване с масло: oпитайте се да смажете пантите без да сваляте болтовете. Може проблемът да не е толкова голям и да е достатъчно да впръскате масло, без да е необходимо да разглобявате вратата. Използвайте спрей на базата на силикон или моторно масло, за да покриете пантата възможно най-добре и вижте дали това ще преустанови скърцането, преди да опитате други методи.

2. Смазване със сапун: друго мигновено решение, което не изисква разглобяване на вратата, е директното разтриване на малко сапун върху пантите. Препоръчваме ви сапунът да бъде вече добре използван,  тъй като той трябва да достигне до най-трудно достъпните места. Възможно е да използвате и течен сапун, но сухият ще ви осигури по-дълготрайно действие.

3. Смазване с майонеза: майонезата може да направи чудеса като смазващо средство срещу скърцането на вратите. Това, което трябва да направите е първо да извадите пантите на вратата, след което да покриете щифта с лек слой пълномаслена майонеза. Поставете шарнирните болтове на мястото им и отворете и затворете вратата няколко пъти, за да разпределите смазката равномерно. Накрая, избършете излишната мазнина с влажна кърпа. Скърцането трябва да престане.

Добави описание

4. Смазване с восък: восъкът на нефтена основа в парафиновите свещи също може да ви помогне да заглушите пантите. Запалете  една свещ, за да омекотите восъка, извадете пантите и след това, като внимавате да не се изгорите, ги покрийте с разтопения восък. Плъзнете болтовете обратно на мястото им. Ако вратата все още скърца при отваряне и затваряне, повторете отново, докато шумът изчезне.

5. Почистване с домакинска тел: непрестанното скърцане на врата може да е сигнал за прекалено замърсени или ръждясали панти, което пречи за правилното функциониране на вратата. Ако случаят е такъв, само смазването няма да реши проблема и ще е необходимо да започнете с добро почистване. Извадете болтовете и премахнете замърсяванията с помощта на домакинска тел и абразивен препарат за почистване. След това намажете с някои от посочените смазки и отново сглобете пантите.

16.05.2018/Боряна Харлова

Още от "Идеи"

Еко идеи за борба срещу комари

Еко идеи за борба срещу комари

Обявете война на досадните насекоми без да използвате отровни препарати, които са опасни за здравето ви. Представяме ви няколко ефективни и напълно натурални идеи и продукти, които да ви помогнат да се отървете за нула време от комарите и да прекарате едно страхотно лято без досадните сърбрежи и зачервявания по кожата. Ето и кои са те:

Дом в сиво

Дом в сиво

Сивият цвят не винаги означава скука и еднообразие. С подходящия декор и правилните цветови комбинации домът в сиво може да изглежда стилен, елегантен и много различен. Ето няколко идеи!

Стилни идеи за дома

Стилни идеи за дома

С настъпването на пролетта се появава и желанието за промяна в интериора на дома.  Питате се как да запазите уюта, без да влагате прекалено много средства за нововъведения. Запомнете - стилните идеи се раждат от въображението.