Идеи за употреба на луфа в домакинството

0 коментара0/5

Естествената гъба луфа е много популярна като заместител на изкуствената гъба за баня – перфектна за ексфолиране на кожата. Знаете ли обаче, че луфата има приложение и в домакинството? Вижте как да я използвате:

Идеи за употреба на луфа в домакинството
 © istockphoto.com

Преди да ви запознаем с малко известните приложения на луфата, ще ви споделим, че можете да отглеждате гъбата и в домашни условия. Много хора смятат, че тя расте единствено в океана, но всъщност лесно може да бъде отгледана и в домашната градина. Единственото, което ви е нужно са семена на растението, които ще откриете в повечето магазини за градинарство.

Добави описание

След като разполагате със собственоръчно отгледана луфа, ето как може да я използвате:

1. Луфа може да почисти мръсните чинии

Добави описание

Ако имате загорял тиган за почистване, но не искате да надраскате покритието му, използвайте луфа вместо тел. Тя е абразивна, но естествените влакна са много по-меки и няма да надраскат тефлона или друга сходна повърхност. Не забравяйте обаче, точно както при ексфолиране на кожата под душа, да съхранявате гъбата на място, където може напълно да изсъхне между употребите.

2. Луфата може да се използва за почиствате на кухненски повърхности

Луфата може да почисти горната част на печки, вратите на кухненски шкафове, упорити петна по пода и много други места в кухнята. По-лесно и ефектнивно средство за почистване, което освен това е и екологично, тъй като луфата е разградима и след като вече не е годна за употреба, може да бъде включена в компоста за градината.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 идеи със старите кухненски гъби >>>

3. Луфата се справя и с почистване на обувките

Добави описание

Мръсните и кални обувки могат да се почистят лесно с луфа, като изтъркате замърсените участъци. Гъбата се нуждае само от малко вода, за да почисти всяка повърхност. Освен това се поддържа много лесно, тъй като не задържа мръстотията.

4. Луфа може да отстрани замърсяванията по улуците и други външни съоръжения

Ако и на вас ви се случва да виждате зеленикаво натрупване по улуците или други външни повърхности на къщата ви, можете лесно да го премахнете с помощта на луфа. С гъбата можете да остраните замърсяванията от кал по фасадата на сградата и дори да почистите саксиите си преди да подготвите растения за пролетта.  

ВИЖТЕ ОЩЕ: Направи си сам почистващ препарат – 8 идеи >>>

5. Луфата спомага за пускането на корен на растенията

Добави описание

Ако искате да си хванете ново растение и то да пусне корен, може да добавите от гъбата в съда, който сте предназначили за целта. Така луфата ще държи растение изправено и съответно стеблото във водата. Можете също така да използвате луфа влакна като среда за засаждане на растения, вместо торф и мулч (дървени стърготини). Луфата може да ви е от полза и при аранжиране на цветята във ваза, тъй като ще държи стеблата им изправени.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Идеи за употреба на луфа в домакинството".

Още от "Идеи"

Идеи за коледна украса

Идеи за коледна украса

Мит е, че красивата и оригинална коледната украса изисква солидни средства. Стига да имате желание, въображение и да сте готови да отделите от времето си, може да превърнете дома си в истинска приказка. Ето няколко практични идеи за коледна украса.

5 деко идеи за хола

5 деко идеи за хола

За уютен и красив хол, възползвайте се от някое от нашите 5 деко решения. Практични и лесни идеи за хола, с които с лекота освежавате вече доскучалия декор.

Есенни идеи за дома

Есенни идеи за дома

Пак е есен – сезонът на пъстрата природа, променливото време и уютните вечери у дома. За да се впишете по-бързо в атмосферата, ви предлагаме няколко лесни есенни идеи за декорация на дома.