Фън Шуй съвети за вашия дом

8 коментара2/5

Навярно сте чували за Фън Шуй – древната китайска практика, свързана с хармонията и правилното циркулиране на положителната енергия Чи. Знаете ли обаче как правилно да прилагате Фън Шуй, за да усетите благотворното му влияние в живота си?

Фън Шуй съвети за вашия дом 
Фън Шуй философията се основава на подреждането на предметите в пространството така, че да привличат в дома ви, а оттам и в живота ви, романтиката, богатството, хармонията в отношенията, професионалните успехи и мъдростта. Разполагането на обектите обаче не трябва да става на случаен принцип, а по точна схема, която се съобразява с баланса между петте елемента в природата. Да, точно така пет - според Фън Шуй, освен четирите основни елемента вода, огън, дърво и земя, съществува пета, много мощна сила – металът. И във Фън Шуй, именно металът привлича енергията. Освен това той помага за концентрацията и мотивацията. Но не трябва да се прекалява, защото може да предизвика обратен ефект –хаос.
 
Останалите четири Фън Шуй елемента имат също толкова ключово значение за атмосферата във вашия дом. Водата, представена чрез аквариуми и декоративни фонтани, е символ на богатството и професионалния успех. Дървото, представено чрез живите растения, които отглеждате, провокира творческото мислене и личното развитие. Земята, представена чрез камъка или чрез глинените съдове, е стабилната сила, която ви дава сигурност и чувство за ориентация. Огънят е най-мощният от всички Фън Шуй елементи. Представен от червения цвят, свещите или камината, той символизира страстта. Но внимавайте да не лумне пожар.

Според Фън Шуй всяка стая от жилището ви трябва да има свое собствено излъчване и да бъде подредена така, че в нея да се чувствате уютно и спокойно. Всяка вещ трябва да има определено място, а недостатъците на помещението трябва да бъдат компенсирани. И това може да се постигне именно чрез принципите на Фън Шуй учението.
Фън Шуй съвети за вашия дом
Фън Шуй съвети за спалнята

Според китайските традиции спалнята е най-важното помещение в дома ви. Това е източникът на енергия за членовете на едно семейство. Леглото трябва да е солидно, с дървена рамка, задължително да бъде опряно до стената и да не е насочено към вратата. Най-добре е да бъде в центъра на стаята, така че наоколо да имате достатъчно свободно пространство за други мебели. Ако се намира в ъгъла, някой от партньорите ще се чувства като в капан.
 
Стаята трябва да бъде отпускаща, предразполагаща към почивка и да се използа само за спане и интимност. Избягвайте електроуредите (компютър, офис техника, телевизор, спортни съоръжения, книги) – те прекъсват кръговрата на енергията и могат да имат разрушителен ефект върху качеството на съня ви. Цветът и пространството са едни от най-важните Фън Шуй елементи в спалнята. Черното, кафявото или метални нюанси като бронзово и медно, могат да имат успокояващ ефект, особено ако делите леглото с половинката си. Фотографиите също са важни – най-добре е да изберете снимка на щастлива двойка или на природна картина.
Фън Шуй съвети за вашия дом 
Фън Шуй съвети за банята

Един от най-важните елементи в банята е огледалото. Не само че можете да се оглеждате в него, но също така то символизира Фън Шуй елемента вода. Освен централното осветление, се погрижете да имате още няколко източника на светлина, включително свещи. Една полица до ваната или в близост до душа, със сигурност ще ви е от полза. На нея можете да наредите различни видове ароматни соли, които дори да не използвате, са важни за атмосферата, която помещението излъчва. Ароматът на лавандула и морски бриз успокоява сетивата.
 
Изключително важно е помещението да има правилна вентилация и в същото време да бъде топло. Направете така, че да можете да слушате музика вътре. Задължително затваряйте капака на тоалетната, защото в противен случай, според Фън Шуй, богатството ви изтича вътре. Сложете някакво тъмнолюбиво растение.
 
Фън Шуй съвети за хола   

Стаята трябва да бъде топла и гостоприемна.  Според Фън Шуй гърбът ви никога не трябва да е към вратата. Нека столовете и меките мебели са обърнати към входа на помещението, но да не са разположени един срещу друг или под скосен таван. И двете позиции ще ви карат да се чувствате напрегнати. Семейни снимки, окачени на стените ще поддържат семейната хармония. Ако не разполагате с такава, то окачете снимка, която ще ви кара да се усмихвате винаги, когато влезете в стаята. Така щастието веднага ще става осезаемо. Помислете да сложите аквариум или декоративен фонтан в някой ъгъл – така енергията постоянно ще е в движение.
 
Най-подходящи за хола според Фън Шуй са неутралните и меки цветови. Дори да имате кожена гарнитура, малките кадифени или памучни възглавнички ще придадат уют и ще убият студенината, която лъха от нея. Един от най-добрите начини да създадете топлина и естествена атмосфера в хола е да поставите бамбуков фонтан – той е комбинация от два силни Фън Шуй елемента (вода и дърво) и символизира едновременно изобили, просперитет, дълголетие и приятелство.
Фън Шуй съвети за вашия дом
Фън Шуй съвети за кухнята

Според Фън Шуй в кухнята среща си дават двата елемента огън (печката) и вода (мивката). Ето защо, като две противоположни сили, те не трябва да се намират един до друг. Готварската печка трябва да е разположена така, сякаш контролира помещението. Ако готвите, да можете да виждате входа му, без да се налага да се обръщате. Тиганите, тенджерите и приборите трябва да са ви под ръка и също така да разполагате с достатъчно пространство около себе си, за да се движите свободно, без да се притеснявате, че ще се блъснете в нещо. Най-подходящи за кухнята са слънчевите цветове – нюансите на жълтото. Те внасят усещане за светлина, отварят апетита и помагат на храносмилането ви. И ще бъдат много подходящи, ако сте решили да направите едно отслабване по Фън Шуй
 
Фън Шуй съвети за антрето

Антрето е „входът на положителната енергия Чи”. Това е първото нещо, което хората виждат, когато отворите вратата на дома си и първото помещение, в което влизате, когато се прибирате. Затова то трябва да бъде възможно най-гостоприемно и предразполагащо. Сложете постелки, закачалки, всичко, което показва, че отвътре струи живот. Ако живеете в мезонет и стълбите към втория етаж са срещу вратата, вероятно вниманието на всички първо ще се насочва натам. Затова е подходящо долният етаж да бъде в по-ярки цветове. Същото важи и за обикновените апартаменти, но тогава сложете и огледало, обърнато към вътрешността на дома ви, така че положителната енергия да не се губи, когато някой отвори входната врата.

Други Фън Шуй съвети
Фън Шуй съвети за вашия дом
  • Най-важният Фън Шуй съвет е: Почиствайте и подреждайте! Задайте си два въпроса за всеки предмет в дома си: „Обичам ли го?” и „Полезен ли ми е сега?”. Ако отговорите положително поне на един от тях – оставете го. В противен случай, той само ви вреди, защото ви отнема част от положителната Чи енергия.
  • Маркирайте територията си! Поставете на вратата табелка с името си и номера на апартамента си. Хората трябва да ви намират лесно, защото така и щастието ще ви намира.
  • Уверете се, че всички врати и чекмеджета в дома ви се отварят лесно и без скърцане.
  • Отстранете всички изгорели крушки и се погрижете ъглите на стаите да бъдат осветени – или поне по един във всяко помещение. Светлината е живот – ако искате да имате успешна кариера, добро здраве и сродна душа, то пуснете я в дома си.

Правилата на Фън Шуй ще ви научат да живеете подредено, хармонично и пълноценно. Свещи, огледала, фонтани, растения – всичко, което съдържа в себе си живот или символизира някой от петте елемента, ще ви помогне да намерите това, което търсите. Стъпка по стъпка ще усетите как домът ви се озарява и в животът ви настъпва онази, положителната промяна, към която всеки се стреми.
 
26. 11. 2009 / Цвети Тошева

8 коментарaДобави коментар »

Крас-т

От Крас-т20.01.2010, 20:06 ч.

Фън шуи не е вълшебна пръчица,а наука.КОГАТО СЕ ОПИТАТЕ ДА Я РАЗБЕРЕТЕ заплатата няма да ви е 280лв

Виж всички коментари за "Фън Шуй съвети за вашия дом".

Още от "Фън шуй"

Домът на земята

Домът на земята

Първото впечатление, когато влизате в Дома на Земята, е усещането за еклектично органична атмосфера.

6 фън шуй съвета за дома

6 фън шуй съвета за дома

Фън шуй съветите за дома целят да ви помогнат в изграждането на уютен и спокоен дом, зареден с положителна енергия и усмивки.

„Дзен“ интериор за балансиран живот

„Дзен“ интериор за балансиран живот

Дзен учението лежи в основите на будистката философия за самопознанието. Дзен търси баланса във всичките му форми, проповядва просветление и единство на личността с околния свят. Създайте своя домашен Дзен - интериор за балансиран живот.