Как лалетата да издържат по-дълго във ваза?

0 коментара0/5

Лалето е любимо пролетно цвете на много хора. Как обаче да му се радвате по-дълго време, след като вече е откъснато? Вижте полезни съвети как лалетата да издържат по-дълго във ваза.

Как лалетата да издържат по-дълго във ваза?
 © istockphotos.com

Лалета у дома

Лалетата са едни от най-обичаните пролетни цветя и често красят вазите вкъщи. Повечето хора си мислят, че нежното цвете идва от Холандия, но всъщност истинската му родина е Турция. В Истанбул и до днес всяка пролет се провежда традиционният фестивал на лалетата. За разлика от другите цветя, лалето продължава живота си и след като е откъснато. То расте и се разтваря по посока на източника на светлина, като през деня е по-отворено, а вечер се прибира.

Лале може да си отгледате и в саксия - подходящо е за начинаещи градинари, не е капризно, но ако искате да му се радвате и следващата година, трябва да се погрижите за луковиците, след като прецъфти. Нуждае се от пореста и богата на хумус почва, поливане веднъж седмично и умерена стайна температура.

Във ваза лалето издържа до една седмица, след като пъпките са започнали да се разтварят.

Вижте също: 10 любопитни факти за лалетата

Как лалетата да издържат по-дълго във вазата?

Подходящо място

За да издържат по-дълго лалетата във ваза по-дълго време, трябва да й намерите подходящо място. Цветята не трябва да бъдат излагани на директно слънце, нито да стоят близо до лампа. Желателно е също да не са близо до източник на топлина - парно, климатик, дори телевизор.

Правилна температура

Букетът с лалета ще издържи по-дълго, ако в стаята е по-хладно. Другият вариант е да сложите кубче лед във водата и ще удължите цъфтежа.

Подрязване

Преди да натопите лалетата във вода, малко подрежете стъблата им. Така ще отворите каналите, с помощта на които цветята ще засмукват вода и ще се запазят свежи по-дълго.

Вижте също: Пролетни цветя, обвързани с Великден

Добави описание

Поливане

Лалетата също са жадни цветя, затова следете нивото на водата във вазата и периодично доливайте. Още по-добре ще е, ако на 2 дни я сменяте. Друга хитринка е, да сложите във водата щипка захар.

Пъпки

Когато купувате букети с лалета, гледайте цветята да не са разтворени. Нека да са още пъпки, на които да им личи цветът. Ако пъпките са зелени, цветята са откъснати много рано и може да не се разтворят напълно.

27.02.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как лалетата да издържат по-дълго във ваза?".

Още от "Фито-съвети"

Растения, които обичат сянката

Растения, които обичат сянката

Понякога разположението на дома не предлага подходящи слънчеви места за отглеждане на пъстри цветя. Тук на помощ идват растенията, които обичат сянката – също толкова ароматни и красиви. Ето кои са те.

6-те най-често срещани типа градинари

6-те най-често срещани типа градинари

Всеки използва градината си по различни причини и има съответните приоритети - някои настояват за съвършенство и създаването на мини ботаническа градина, други предпочитат да използват външното си пространство като детска площадка. Как избираме да третираме своята градина, всъщност говори много за нас. Ето и кои са най-често срещаните типове градинари:

Очарованието на градинските мостчета

Очарованието на градинските мостчета

Не е задължително да имате огромен двор, пресичан от река, за да изградите мост в него.