6-те най-често срещани типа градинари

0 коментара0/5

Всеки използва градината си по различни причини и има съответните приоритети - някои настояват за съвършенство и създаването на мини ботаническа градина, други предпочитат да използват външното си пространство като детска площадка. Как избираме да третираме своята градина, всъщност говори много за нас. Ето и кои са най-често срещаните типове градинари:

6-те най-често срещани типа градинари
 © iStock.com

Перфекционистът

Този градинар е обсебен от перфектната тревна площ и ще прекарва часове наред, за да се увери, че всичко е идеално. Неговата градина е съставена предимно от трева, може би с няколко цъфтящи храсти, засадени отстрани. Основната цел на този градинар е свързана с това, да постигне съвършенната морава.

Нетърпеливият

Добави описание

Известен със склонността си да преполиват, този тип градинари просто не знаят кога да спрат да се ровят в градината. Те се хвалят, колко са добри в гледането на растения, но се чудят защо някои цветя така и не разцъфват под тяхните грижи. Истината е, че те ги убиват с прекалената си грижовност чрез обсебващо подрязване и постоянно поливане.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Често срещани грешки в градинарството >>>

Забавляващият се

Те най-често са млади родители, които не намират смисъл в грижата за градината, когато малките им деца искат да играя с топка в двора. Ето защо градината им прилича на площадка за игра с пързалки, люлки, трамплин и т.н. Каквито и растения да са вирели някога, те не биха оцелели под напора на неуморимите детски крачета. 

Нехаещият

Този собственик просто не вижда много смисъл в поддържането на градината. Това е прекалено голяма отговорност, която не желае да поема, така че просто да оставя всичко да расте само. Полагайки минимални или никакви грижи, този градинар трудно може да развие потенциала да своят двор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Градинарството като терапия >>>

Отглеждащият собствена продукция

Добави описание

Когато става дума за това какво да засади, този градинар не се двоуми. Забравете за цветята, в тази градина е по-вероятно да откриете зеленчуците и подправки, отколкото лалета и нарциси. За този градинар всичко се крие в полезността, а не в украсата. Защо да губите цялата тази земя, за да гледате цветя, когато можете да я използвате, за да спестите пари и да отглеждате собствена храна?

Цветарят

Те третират външното пространство като продължение на дома си. Градините им са идеални, за да впечатлят приятелите си, но най-вече за собствено удовлетворение. Очаквайте да видите перфектно изложени цветни лехи и селекция от екзотични храсти. Този градинар е обсебен от разнообразните цветя и е много вероятно да получи и професионална помощ, за да направи градината си перфектна.

 

А вие какви градинари сте?

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6-те най-често срещани типа градинари".

Още от "Фито-съвети"

За или против пълзящи растения у дома

За или против пълзящи растения у дома

Отглеждането на пълзящи растения у дома провокира дискусии сред любителите на цветята. От една страна, те са пленени от красотата на този тип растения, от друга – притеснени от суеверия, свързани с тях. За или против отглеждането на пълзящи растения у дома?

Често срещани грешки при аранжирането на цветя

Често срещани грешки при аранжирането на цветя

Нищо не носи свежестта у дома така, както пресните сезонни цветя. Артистичното им аранжиране обаче често е по-трудно, отколкото изглежда. Ето и кои са най-често допусканите грешки, които ни спъват по-пътя към съвършения домашен букет:

Естествено подхранване на цветята

Естествено подхранване на цветята

За да растят цветята здрави и да ви носят радост с ароматните си цветове, трябва редовно да ги подхранвате. Освен с изкуствените торове и препарати, може да използвате и подръчни материали от кухнята!