6-те най-често срещани типа градинари

0 коментара0/5

Всеки използва градината си по различни причини и има съответните приоритети - някои настояват за съвършенство и създаването на мини ботаническа градина, други предпочитат да използват външното си пространство като детска площадка. Как избираме да третираме своята градина, всъщност говори много за нас. Ето и кои са най-често срещаните типове градинари:

6-те най-често срещани типа градинари
 © iStock.com

Перфекционистът

Този градинар е обсебен от перфектната тревна площ и ще прекарва часове наред, за да се увери, че всичко е идеално. Неговата градина е съставена предимно от трева, може би с няколко цъфтящи храсти, засадени отстрани. Основната цел на този градинар е свързана с това, да постигне съвършенната морава.

Нетърпеливият

Добави описание

Известен със склонността си да преполиват, този тип градинари просто не знаят кога да спрат да се ровят в градината. Те се хвалят, колко са добри в гледането на растения, но се чудят защо някои цветя така и не разцъфват под тяхните грижи. Истината е, че те ги убиват с прекалената си грижовност чрез обсебващо подрязване и постоянно поливане.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Често срещани грешки в градинарството >>>

Забавляващият се

Те най-често са млади родители, които не намират смисъл в грижата за градината, когато малките им деца искат да играя с топка в двора. Ето защо градината им прилича на площадка за игра с пързалки, люлки, трамплин и т.н. Каквито и растения да са вирели някога, те не биха оцелели под напора на неуморимите детски крачета. 

Нехаещият

Този собственик просто не вижда много смисъл в поддържането на градината. Това е прекалено голяма отговорност, която не желае да поема, така че просто да оставя всичко да расте само. Полагайки минимални или никакви грижи, този градинар трудно може да развие потенциала да своят двор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Градинарството като терапия >>>

Отглеждащият собствена продукция

Добави описание

Когато става дума за това какво да засади, този градинар не се двоуми. Забравете за цветята, в тази градина е по-вероятно да откриете зеленчуците и подправки, отколкото лалета и нарциси. За този градинар всичко се крие в полезността, а не в украсата. Защо да губите цялата тази земя, за да гледате цветя, когато можете да я използвате, за да спестите пари и да отглеждате собствена храна?

Цветарят

Те третират външното пространство като продължение на дома си. Градините им са идеални, за да впечатлят приятелите си, но най-вече за собствено удовлетворение. Очаквайте да видите перфектно изложени цветни лехи и селекция от екзотични храсти. Този градинар е обсебен от разнообразните цветя и е много вероятно да получи и професионална помощ, за да направи градината си перфектна.

 

А вие какви градинари сте?

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6-те най-често срещани типа градинари".

Още от "Фито-съвети"

Продукти от кухнята срещу проблеми в градината

Продукти от кухнята срещу проблеми в градината

Прекалените грижи на начинаещите градинари в комбинация с неподходящи метеорологични условия през лятото (високи температури, внезапни бури или силни дъждове) често водят до появата на вредители по растенията. Вижте кои продукти от кухнята да използвате при проблеми в градината.

5 цветя, които трудно ще уморите

5 цветя, които трудно ще уморите

Независимо дали сте прохождащи в градинарството, или просто забравяте да поливате цветята, при вас винаги има риск растенията да не доживеят следващия ден. Вижте кои 5 цветя, трудно ще уморите, и заложете на тях, когато става дума за озеленяване на дома.

Цветята през зимата

Цветята през зимата

Противно на очакванията, и през зимата може да се радвате на красиви цветя у дома и на техния аромат. Цветята през зимата са също толкова забележителни, колкото тези през по-топлите сезони. Трябва само да се научите как да ги отглеждате.