Игра: Как се грижите за цветята през отпуската?

64 коментара0/5

В сезона на отпуските понякога един от най-големите проблеми на запалените градинари е кой ще се грижи за растенията, докато семейството е на почивка. Тази седмица ви питаме, как се грижите за цветята през отпуската?

Игра: Как се грижите за цветята през отпуската?

Преди да се отдадете на блаженството на лятната отпуска, е желателно да обърнете внимание на растенията в градината и на балкона, за да ги намерите здрави, когато се върнете. Като за начало отстранете всички прецъфтели цветове, изсъхнали и окапали листа, защото могат да разболеят почвата, да мухлясат, да привлекат вредители и като цяло да отслабят имунитета на растението.

 

 

Преместете саксиите от балкона на шарена сянка. Ако ги оставите изложени на лятното слънце, почвата им ще изсъхне по-бързо. Освен това има риск листата им да изгорят. Не се притеснявайте, че липсата на повече светлина ще убие светлолюбивите растения. Градинарите казват, че една седмица лека промяна в режима няма да навреди на цветята.

 

 

Не торете цветята преди да заминете. В противен случай ще стимулирате растежа и цъфтежа и те ще се нуждаят от повече вода и грижи, а вие няма да сте наоколо, за да им ги осигурите.

Проверете прогнозата за времето – това ще ви подскаже на какъв метод за напояване да заложите. Ако се очакват летни бури и дъждове, няма да има нужда от обилно поливане в градината преди лятната отпуска. И обратното – прогнози за летни горещини предполага, че растенията ще се нуждаят от повече вода.

 

 

Независимо дали вие сте у дома или не, цветята се нуждаят от грижи. Разбира се, най-сложен и наложителен е въпросът с поливането, затова той е основна грижа на градинарите, когато отиват на почивка.

Най-удобният вариант е да помолите ваш близък или съсед да идва и да полива растенията. Убедете се, че сте уточнили кои от растенията се нуждаят от ежедневно поливане и кои трябва да се поливат на няколко дни; кои се поливат отгоре и кои в чинийката.

 

 

Друг популярен метод е поставянето на саксиите в леген или корито, дъното на което първо сте покрили с камъчета и след това сте напълнили с вода. Така цветята ще си взимат водната доза, без да има опасност от загниване на корените.

Ако ще отсъствате само 3-4 дни, тогава преди да заминете изкъпете цветята с хладка вода и ги накиснете за кратко, така че почвата хубаво да се напои.

Имайте предвид, че повечето цветя издържат без грижите на собствениците си максимум до 1 седмица.

  • Имайте предвид, че повечето цветя издържат без грижите на собствениците си максимум до 1 седмица.

Тази седмица ви питаме:

  • Как се грижите за цветята, докато сте в отпуска?
  • Ползвали ли сте някой от методите за самонапояване и има ли ефект?

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

Участници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

Период: 00:00 часа на 06.07.2018 г. до 23:59 часа на 12.07.2018 г.

книгата 'Гласът на любовта' от Мия Шеридан на изд.:ИБИСВ играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 13.07.2018 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

►►►Победителят ще спечели  книгата "Гласът на любовта" от Мия Шеридан на изд.:ИБИС

Още от "Домашни тайни"

ИГРА: За и против цветята във ваза?

ИГРА: За и против цветята във ваза?

Тази седмица ви питаме дали сте почитатели на цветята във ваза. Един от коментиралите читатели ще спечели книгата "Възпитание на характера".

ИГРА: Свети Валентин или Трифон Зарезан

ИГРА: Свети Валентин или Трифон Зарезан

Кой от двата празника почитате/ почетохте на 14-ти февруари или отбелязвате деня на любовта и виното едновременно. Споделете мнението си в коментарите и един от вас ще спечели книгата "Любовта на великите мъже"

ИГРА: Събирате ли се за Коледа със семейството?

ИГРА: Събирате ли се за Коледа със семейството?

Тази седмица ви питаме събирате ли се за Коледа със семейството. Един от коментиралите читатели ще спечели книгата "Първата равносметка след апокалипсиса" на Фредерик Бегбеде от изд. Колибри.