Уаби-саби у дома - естетика в несъвършенството

0 коментара0/5

Открийте как още преди векове древните японци са открили истинското щастие и спокойствие посредством проста и същевременно ефективна техника за разбиране на живота. Древната философия уаби-саби днес е особено популярна в декорирането на дома. Ето какво трябва да знаете за нея:

Уаби-саби у дома - естетика в несъвършенството
 © istockphoto.com

Какво е Уаби-саби?

Уаби-саби е древна японска философия, фокусирана върху приемането на несъвършената и преходна природа на живота. Тя се корени в будизма и води началото си от чаените церемониите, в които използваните съдовете са ръчно изработени, с неправилна форма и несъвършени. Няма директен западен превод на термина, но

в основата си уаби-саби се разбира като изкуството да се открива красота в несъвършенството, незавършеността и непостоянността.

Уаби-саби в дома

Колкото и да отричаме, ние в западния свят сме обсебени от съвършенството във всеки аспект от живота. Уаби-саби учи точно на обратното. Тя не се открива в нов апартамент в лъскава сграда или в перфектно съчетаващи се мебели, тъй като не може да се купи.

Автентичността на всеки предмет е в основата на тази философия. Всяка пукнатина, крив ръб или износване са ценни, тъй като символизират изминалите години.

Приемането на уаби-саби в дома учи на това да се чувстваме задоволени от сегашното си състояние, без постоянно да копнеем за повече.

Добави описание

Тази философия е пълната противоположност на консуматорското общество, в което се залага на еднократни и масово произведени стоки.

Не е нужно да сте експерт по японската философия или да разполагате с голям бюджет, за да внесете уаби-саби принципите и във вашия дом. Няма грешен начин за това. Онова, което трябва да направите е да промените гледната си точка вместо да се стремите към непрестанно съвършенство, да започнете да цените това, което имате.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7 фън шуй грешки в обзавеждането и декора >>>

Стар скрин или маса, която поколения наред е принадлежала на семейство и годините са оставили по тях своя белег, притежават история и са олицетворение на тази философия.

Разбира се, купуването на нови вещи е неизбежно, но когато се сблъскате с тази необходимост, вземете предвид същността на уаби-саби и изберете ръчно изработени или употребявани мебели и вещи.

Добави описание

Уаби-саби цени природата и естествените материали. Заложете на дърво и камък за дома, където е възможно. Те не само са естетически издържани, но и с годините изглеждат още по-добре. Използвайте също така ленени чаршафи за спалнята, тъй като с всяко изпиране, те са още по-хубави.

Когато избирате цветове, можете също да използвате природата за вдъхновение. Това оставя много място за личен избор, всички кафяви земни нюанси, зелено, сиво и т.н.

Макар да е изкушаващо да добавяте постоянно по нещо ново към декора на дома,

помнете, че уаби саби се стреми да премахне всичко ненужно, за да могат истински значимите елементи да изпъкнат.

Приемането на уаби-саби философията ще направи много повече, от това да създаде приятна обстановка у дома. Влюбвайки се в своя несъвършен дом и притежания, ще намалите необходимостта от купуване на много нови неща. Това ще редуцира потреблението и ще спестите пари.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какебо – японският метод за спестяване >>>

Съзнанието ви също ще се промени, тъй като вместо да чувствате неудовлетвореност от вечното преследване на съвършенството, ще се фокусирате върху това да сте благодарни за онова, което вече имаме. Тази мащабна промяна ще ви помогне да се чувствате по-спокойни и доволни от своето настояще, като ви позволи да се наслаждавате на простичките  неща в ежедневието.

Още от "Дом"

Етажерка на квадрати – идеи и съвети

Етажерка на квадрати – идеи и съвети

Етажерката на квадрати е едновременно практично и оригинално решение за обзавеждане на дома, което предлага разнообразие от функции и идеи. Вижте нашите идеи и съвети за етажерка на квадрати у дома.

Идеи за еко Коледа

Идеи за еко Коледа

Как да украсите дома за празниците, без да вредите на околната среда? Предлагаме ви няколко бързи, лесни и икономични идеи за еко Коледа вкъщи.

Спалнята – лукс и удобство

Спалнята – лукс и удобство

Спaлнята е най-интимното място във всеки дом. Там се радваме на почивката си, а сетивата ни най-пълноценно релаксират след тежкия ден.