Интериорни решения за стаята без прозорци

0 коментара0/5

Как да успеете да оползотворите пространството от жилището ви, което е слабо осветено? Ето няколко съвета:

Интериорни решения за стаята без прозорци
 © iStock

Всяко жилище има своя специфична форма и стил, които трябва да се вземат в предвид при избора на мебели и декор. Има случаи, в които поради голямата площ на помещението се формират, тъй наречените „слепи” пространства, където нямат прозорци. Не е нужно да приемате това за негативна страна на вашето жилище, напротив, може да го използвате по най-различни начини, стига да спазвате някои основни правила за подредба и организация на пространството.

Осветление

От съществено значение е светлината да се разпръсква добре и да бъде добре адаптирана към пространството, за да е удобна за по-дълъг престой.

Добави описание

Ако стаята няма прозорци, е необходимо да изберете повече точки, от където да идва светлина, за предпочитане три. Идеята е да проектирате конструкция подобна на равностранен триъгълник, който да разпръсква светлината равномерно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7-те принципа на интериорния дизайн >>>

Използвайте LED крушки с цветна температура, която е нито гореща, нито студена. Крушка около 3500К гарантира добра светлина, която се доближава до естествената. Имайте предвид, че над 4000К светлината имат синкав цвят, а под 3000К – жълтеникав. Друг вариант за добро осветление е поставянето на  прожектори на окачен таван.

Стъклена стена

Добави описание

Ако искате да увеличите визуално площта на стаята, можете да използвате част от стената, която я разделя със съседната стая, като използвате стъклени тухли. Тухлите от стъкло са нещо като прозрачен блок с дебелина около десет сантиметра. Те са направени от стъкло, което позволява да се извлече светлина от помещението в съседство. Съществуват различни дизайни на тези тухли, които ще подходят на вкусa и стила на всеки.

Обзавеждане

Добави описание

Изборът на обзавеждане, независимо от предназначението, което сте избрали за помещението, трябва да бъде възможно най-опростено,линейно и със светли цветове. Тъй като няма прозорци и изкуственото осветение е неизбежно, стаята изисква леки или бели дървени мебели.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 5 правила при смесването на мотиви в декора >>>

Избягвайте тъмното дърво, мебели от масивни материали, ярките цветове. Стъклените рафтове и маси са идеални за „слепите” помещения, тъй като създават илюзия за простор като същевременно отразяват светлината от всеки източник и подобряват качеството на осветлението.

Проветряване

Тъй като няма прозорци, проветряването на стаята се превръща в проблем, който изисква специално внимание. За да поддържате въздухa в стаята чист, е необходимо да инсталирате вентилационна система, като комбинирането и с климатик е най-подходящото решение, тъй като по този начин застоелият въздух в помещението ще бъде изхвърлян навън, което ще гарантира качество му и комфортът в стаята.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Интериорни решения за стаята без прозорци".

Още от "Дом"

Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране

Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране

Вижте, кои са тайните при прането на 5 звездните хотели, с които поддържат чистота и ред и постигат идеални резултати всеки път:

Идеи за азиатски декор

Идеи за азиатски декор

Азиатският стил за декор на дома е избор, който ще внесе едновременно екзотика и хармония вкъщи. В зависимост от това коя негова вариация изберете, ще сте по-свързани с мистиката на Ориента или с магията на Китай.

Ефективни хитринки, които да ви мотивират да почистите дома

Ефективни хитринки, които да ви мотивират да почистите дома

Обичайно чистенето е приемано за трудоемко и досадно задължение, което отнема векове или най-малкото така очакваните почивни дни. Оказва се, че всъщност да поддържаш дома си чист може да се случва бързо и лесно, стига да използваш тези хитринки: