Имат ли препаратите за почистване срок на годност?

0 коментара0/5

Поглеждайки в шкафа с препарати, питали ли сте се отколко време са там? Вероятно повече от вас са. Почистващите препарати също имат срок на годност. Ето за какво трябва да следите, за да разполагате с ефективни продукти за по-дълго:

Имат ли препаратите за почистване срок на годност?
 © istockphoto.com

Макар сигурно да не сте се замисляли почистващите препарати също имат препоръчителен срок за използване. Съхраняването им след посочения на опаковката период може да доведе до загуба на тяхната ефикасност. Освен това разграждащите се пластмасови контейнери могат да променят формулата на продукта и също да намалят силите му.

Добави описание

Разбира се, това не означава, че не можете да ги използвате, а просто че ще ви се наложи да употребявате два пъти по-голямо количество, или да положите повече усилия, за да ги накарате да действат. За да сте сигурни, че се възползвате максимално от почистващите препарати, ето какво съветват производителите:

Перилен препарат – течните и прахообразни препарати, съхранявани на хладно сухо място, ще ви служат ефективно от 6 месеца до една година след отварянето. Повечето препарати отпечатана датата, когато са били произведени, върху капачката или бутилката, за да ви помогнат да следите времето за съхранение. Използването на препаратите след препоръчителния срок може да не изперат толкова качествено вашите дрехи.

Капсули за пране - повечето производители твърдят, че капсулите нямат срок на годност, но това не е вярно. Периодът, в който са най-ефективни е 15 месеца, като е важно да се съхраняват в сух, херметически затворен контейнер, за да се предотврати разтварянето на поливиниловата опаковка на отделните капсули.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране >>>

Омекотител - започва да се разваля и съставките му да се отделя  около 6 до 12 месеца след отварянето. Неотвореният омекотител може да се съхрани до 2-3 години. Повечето омекотители препоръчват да разклащате бутилката преди всяка употреба и да изхвърляте всякакви образували се топчета, които плуват в течността.

Белина - има 12-месечен срок на годност, започващ от деня на производство. Тя започва да се разпада след 6 месеца като губи от своята ефективност, но не увеличава токсичността си. Старата белина може да се използва, но вероятно ще трябва да увеличите количеството, което използвате.

Сода бикарбонат - между 6-12 месеца след отварянето. Ако върху кутията няма отпечатана дата на производство, опитайте за да видите дали все още е ефективна.

Добави описание

Дезинфекциращи кърпички - ако кърпичките съдържат антибактериални средства, те са ефективни около година. Другите кърпички имат действие до 2 години и започват да губят ефективността си след това.

Кислородна вода 3% - от 30-45 дни при постоянна употреба, до 6 месеца, когато се съхранява в хладна, тъмна среда. Този продукт бързо губи своята ефективност, дори да образува пяна и вече няма същото действие скоро след като сте отворили бутилката. Най-добре е да  закупувате кислородната вода в малки количества. Неотворената бутилка може да съхранявате до 3 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Почистващи продукти, които никога не бива да смесвате >>>

Препарат за миене на съдове - 12-18 месеца. След като минат 12 месеца от отварянето, може да забележите начални признаци на процеса на разпадане, продуктът да стане по-малко концентриран и воднист.

Препарат за миялни машини – действат 6-12 месеца, но може да започне да губи свойствата си около 6 месеца.

Универсални препарати, спрей за дърво, прозорци и т.н. – тези домакински почистващи средства работят най-добре до две години. Ако съдържат антибактериални съставки, техният срок на годност може да бъде съкратен до една година.                                                                           

N.B.!: За да можете да следите по-добре срока на вашите почистващи продукти, ние ви съветваме да пишете датата, на която сте ги закупили върху опаковката. Освен това винаги изхвърляйте препарати, които са започнали да се отделят, втвърдили са се или имат особена миризма, независимо колко скоро сте ги закупили.

28.03.2018/Боряна Харлова

Още от "Дом"

5 лесни навика, с които да поддържате дома си чист ежедневно

5 лесни навика, с които да поддържате дома си чист ежедневно

Чистенето не е любимото ни занимание, а когато трябва да се направи из основи се превръща в истински кошмар. Ето защо ви представяме 5 навика, които да спазвате ежедневно, за да избегнете натрупването на мръсотия и да поддържате дома си чист и подреден.

Трикове за кухненската мивка

Трикове за кухненската мивка

Мивката е едно от местата у дома, около което се трупат най-много бактерии. Често, заради дребни и застояли хранителни остатъци около канала, мивката излъчва неприятна миризма. Предлагаме ви няколко трика за кухненската мивка.

4 причини да украсите рано за Коледа

4 причини да украсите рано за Коледа

Колко рано не е твърде рано? И каква е ползата от ранното украсяване за Коледа?