Имат ли препаратите за почистване срок на годност?

0 коментара0/5

Поглеждайки в шкафа с препарати, питали ли сте се отколко време са там? Вероятно повече от вас са. Почистващите препарати също имат срок на годност. Ето за какво трябва да следите, за да разполагате с ефективни продукти за по-дълго:

Имат ли препаратите за почистване срок на годност?
 © istockphoto.com

Макар сигурно да не сте се замисляли почистващите препарати също имат препоръчителен срок за използване. Съхраняването им след посочения на опаковката период може да доведе до загуба на тяхната ефикасност. Освен това разграждащите се пластмасови контейнери могат да променят формулата на продукта и също да намалят силите му.

Добави описание

Разбира се, това не означава, че не можете да ги използвате, а просто че ще ви се наложи да употребявате два пъти по-голямо количество, или да положите повече усилия, за да ги накарате да действат. За да сте сигурни, че се възползвате максимално от почистващите препарати, ето какво съветват производителите:

Перилен препарат – течните и прахообразни препарати, съхранявани на хладно сухо място, ще ви служат ефективно от 6 месеца до една година след отварянето. Повечето препарати отпечатана датата, когато са били произведени, върху капачката или бутилката, за да ви помогнат да следите времето за съхранение. Използването на препаратите след препоръчителния срок може да не изперат толкова качествено вашите дрехи.

Капсули за пране - повечето производители твърдят, че капсулите нямат срок на годност, но това не е вярно. Периодът, в който са най-ефективни е 15 месеца, като е важно да се съхраняват в сух, херметически затворен контейнер, за да се предотврати разтварянето на поливиниловата опаковка на отделните капсули.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране >>>

Омекотител - започва да се разваля и съставките му да се отделя  около 6 до 12 месеца след отварянето. Неотвореният омекотител може да се съхрани до 2-3 години. Повечето омекотители препоръчват да разклащате бутилката преди всяка употреба и да изхвърляте всякакви образували се топчета, които плуват в течността.

Белина - има 12-месечен срок на годност, започващ от деня на производство. Тя започва да се разпада след 6 месеца като губи от своята ефективност, но не увеличава токсичността си. Старата белина може да се използва, но вероятно ще трябва да увеличите количеството, което използвате.

Сода бикарбонат - между 6-12 месеца след отварянето. Ако върху кутията няма отпечатана дата на производство, опитайте за да видите дали все още е ефективна.

Добави описание

Дезинфекциращи кърпички - ако кърпичките съдържат антибактериални средства, те са ефективни около година. Другите кърпички имат действие до 2 години и започват да губят ефективността си след това.

Кислородна вода 3% - от 30-45 дни при постоянна употреба, до 6 месеца, когато се съхранява в хладна, тъмна среда. Този продукт бързо губи своята ефективност, дори да образува пяна и вече няма същото действие скоро след като сте отворили бутилката. Най-добре е да  закупувате кислородната вода в малки количества. Неотворената бутилка може да съхранявате до 3 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Почистващи продукти, които никога не бива да смесвате >>>

Препарат за миене на съдове - 12-18 месеца. След като минат 12 месеца от отварянето, може да забележите начални признаци на процеса на разпадане, продуктът да стане по-малко концентриран и воднист.

Препарат за миялни машини – действат 6-12 месеца, но може да започне да губи свойствата си около 6 месеца.

Универсални препарати, спрей за дърво, прозорци и т.н. – тези домакински почистващи средства работят най-добре до две години. Ако съдържат антибактериални съставки, техният срок на годност може да бъде съкратен до една година.                                                                           

N.B.!: За да можете да следите по-добре срока на вашите почистващи продукти, ние ви съветваме да пишете датата, на която сте ги закупили върху опаковката. Освен това винаги изхвърляйте препарати, които са започнали да се отделят, втвърдили са се или имат особена миризма, независимо колко скоро сте ги закупили.

28.03.2018/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Топ цветове в декора за 2014-та

Топ цветове в декора за 2014-та

Кои ще са водещите цветове в декора на дома за 2014-та? Как да обзаведете жилището си и на какви тонове да се спрете, ако сте решили да обновите дома си според последните тенденции? Вижте топ цветове в декора за 2014-та година.

6 хюга съвети за дома

6 хюга съвети за дома

Думата хюга включва всичко, което носи щастие, спокойствие, сигурност и удобство. Домът е мястото, което най-често отговаря на тези четири точки. Вижте 6 съвета, които ще ви помогнат да създадете хюга атмосфера вкъщи.

Коледно настроение в банята

Коледно настроение в банята

Банята често остава пренебрегната по време на коледното украсяване. За да не стои изолирана от цялостния облик на дома, ето как да я подготвите за идните празници.