Дом в жълто

0 коментара0/5

Свежо, пролетно и весело – така може да се опише един обикновен дом, обагрен в слънчево жълто. За какво трябва да внимавате, когато декорирате стаите в жълто и какви са предимствата на този цвят за интериора?

Дом в жълто

Жълтото и неговите особености

Жълтият цвят е в топ тенденциите на цветовете за дома през 2014-та. Причината е в позитивното му излъчване, което предразполага хората към разговори и добро настроение. С жълто стаята става по-светла, уютна и топла, с характерно излъчване.

Добави описание

Благодарение на разнообразието от нюанси, жълтият цвят пасва на различни стилове в интериора. Цвят горчица и тъмни мебели за по-делово и сериозно излъчване, лимонено жълто с пастелно зелено за романтичен декор или пък морско синьо или тюркоазено с ярко жълто за типичната къща на плажа.

Жълтият цвят е малко по-деликатен за комбиниране с останалите багри от палитрата, но и той предлага доста възможности. Пасва си отлично с голяма част от неутралните тонове – внася енергия при сивото, допълва и разнообразява бежовото, изпъква на фона на бялото.

За по-модернистично излъчване може да го съчетаете с графични елементи в черно и бяло. Жълтото се комбинира също с нюанси на синьото, зеленото, кафявото, по-рядко и с розово. Избягва се съчетаването му с червено у дома, тъй като и двата цвята са доста ярки и се бият за надмощие.

Добави описание

 

Жълтото в декора на дома

Важно условие за декора в жълто е да не прекалявате с цвета, защото в противен случай може да ви дойде в повече, да умори очите и да ви омръзне бързо. Затова в повечето случаи дизайнерите го комбинират с други цветове или избират стратегия за обзавеждане на дома в жълто.

Решете как предпочитате – дали да боядисате стените в жълто, а мебелите и интериорния текстил да бъдат в друг цвят, или обратното – жълти акценти на определен фон. Жълтият  цвят е подходящ за декор на антре, кухня, хол и детска. Рядко се използва за спалня или баня.

Жълтото си подхожда както с мебели от тъмно дърво, така и от светло – зависи какъв ефект искате да постигнете. Отлично върви и с десен на флорални мотиви. Нестандартно, но пък свежо стои жълтия килим на фона на иначе стилно обзаведена стая в сиво или синьо.

Добави описание

Напоследък е нормално да срещнете яркожълти кухненски шкафчета или пък лимонено жълти столове за трапезарията. Не ви препоръчваме този вариант, тъй като не се знае колко време ще е актуален.

Ако искате пролетен декор в жълто, не забравяйте за въздействието на цветята –  букет от нарциси, лалета или иглики са вашият най-силен коз.

17.03.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Дом в жълто".

Още от "Дом"

Сън в големи количества за качествен живот

Сън в големи количества за качествен живот

Улисани в ежедневието си, затрупани от задачи, често крадем от съня си, за да свършим още нещо.

Бохо стил за дома

Бохо стил за дома

Както модата се радва на ефекта на бохо стила, така и интериорът се възползва от пъстротата и хармонията, които бохемският стил внася вкъщи. Вижте най-важното, което трябва да знаете за бохо стил за дома.

Ретро кухня – за или против

Ретро кухня – за или против

Ретро стилът е един от търсените варианти за декор на кухнята, защото се свързва с уют и сигурност. Но ретро стилът също има своите предимства и недостатъци. Ретро кухня – за или против?