7 случая, в които не е нужно да следвате инструкциите за пране на етикета

0 коментара0/5

Всички знаем, че е важно да четем етикетите на дрехите, за да полагаме правилни грижи за тях. Но трябва ли наистина да следваме инструкциите им винаги сляпо? Ето 7 случая, в които можете да нарушите оказаното на етикета:

7 случая, в които не е нужно да следвате инструкциите за пране на етикета
 © iStock.com

Етикетите за грижа на облеклото се основават на набор от сложни правила относно съдържанието на влакна, страната на произход и инструкциите за грижа. Но онова, което малко хора зная е, че те предлагат един от възможните методи за почистване на дрехата, а не единственият.

Много пъти инструкциите, избрани да бъдат включени в етикета, произтичат от маркетингови съображения. Например, производителят може да мисли, че хората биха предпочели да занесат дрехата на химическо чистене, за това поставят обозначение за "химическо чистене" върху етикета. Това всъщност означава, че дрехата може да се занесе на химическо без да се наруши цялостта и, но не и че е единствения начин за почистването и.

Добави описание

За да нарушите правилата върху етикетите при пране, обаче, трябва да знаете кога не трябва да ги отминавате. Ако етикетът съдържа думи като "не", "само" или "винаги", пренебрегването им може да доведе до необратими последици за дрехата.

 

Имайки предвид тези предупреждения, ето, когато можете да нарушите правилата:

 

1. Когато искате вашата пералня да пере на ръка

Добави описание

Когато етикетът изисква пране на ръка, обикновено е не е проблем да пуснете дрехата и в пералнята стига да е при лек цикъл.

2. Когато не искате да носите на химическо чистене и не е нужно

Ако има "само" или символ празен кръг, това означава, че облеклото ви най-вероятно ще бъде повредено, ако го изперете с вода. Но ако на етикета пише “химическо чистене", бихте могли както да го изперете на ръка, така и да ги пуснете в пералнята без проблеми.

3. Когато сте сигурни, че дрехата няма да пуска

"Измийте отделно в студена вода" може да се пренебрегва, след като сте сигурни, че дрехата няма да оцвети останалите. Можете да тествате, като притиснете влажна памучна кърпа към дрехата и видите дали остава боя върху нея.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се грижим за дрехите си според материята >>>

Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране >>>

 

4. Когато искате да бъдете много внимателни

Ако етикетът указва температура на измиване, винаги е добре да го перете в по-хладка вода. Това със сигурност ще удължи живота на дрехата. Освен това, винаги можете да перете ръчно изделията, за които се съмнявате, че ще издържат в пералнята.

5. Когато не можете сушите в хоризонтално положение

Добави описание

Дрехите с етикет “сушене в хоризонтално положение” обикновено могат безпроблемно да бъдат окачени, за да изсъхнат, ако е направено внимателно или ако искате да разтегнете дрехата малко.

6. Ако дрехата е твърде мръсна

Вероятно е добре да изперете дрехата с по-топла вода, отколкото се препоръчва, при условие, че внимавате тъканите да не са предразположени към свиване (каквато е вълната). Технически в тези случаи вие избирате чистота пред съхранението на цветовете и дълголетие на самата дреха, но понякога това е необходимо.

7. Когато не сте твърде загрижени

Удобството може да е по-важно за вас, отколкото да сте сигурни, че ризата от 10 лв. ще се разшие или потника няма да бъде изкрящо бял.

Още от "Дом"

Положителните и отрицателните излъчвания в дома

Положителните и отрицателните излъчвания в дома

Не става въпрос за търсенето на невидими духове под масата или в гардероба.

5 причини да не държите коша за боклук в шкаф

5 причини да не държите коша за боклук в шкаф

Макар удобен и лесно достъпен съхраняването на коша за боклук под мивката не е най-доброто решение. Ето 5 причини, които ще ви убедят в това:

Детската стая според възрастта

Детската стая според възрастта

Детската стая е личното пространство на вашите малки наследници. В детската стая те събират спомените, мечтите и вълненията си. И там порастват. Станете част от този безвъзрвратен процес като декорирате детската стая според възрастта на малчугана.