6 начина, по които съсипвате хавлиените кърпи

0 коментара0/5

Ако грижата ви за хавлиените кърпи се изчерпва в закачването им на закачалка след всяка употреба и прането всяка седмица, вероятно сте установили, че цветът и мекотата им бързо се губи. Но защо? Причината се крие в рутинните ви навици, които всъщност унищожават кърпите, без дори и да го осъзнавате:

6 начина, по които съсипвате хавлиените кърпи
 © istockphoto.com

1. Не внимавате за продуктите, с които кърпите влизат в контакт

Не използвате белина при прането, но все още откривате бели петна по всички цветни кърпи? Имайте предвид, че виновникът може да бъде измиващият гел за лице или дори избелващата ви паста за зъби. Ако това ви се случва често, използвайте цветни кърпи само за подсушаване на ръцете си, а белите за лицето.

2. Окачвате повече от една кърпа на закачалка

Наслагването на мокри кърпи една върху друга предразполага натрупването на мухъл и бактерии във вътрешността им. Ето защо не забравяйте да ги закачате на отделни куки, докато съхнат.

Добави описание

3. Не перете достатъчно често

Колко често трябва да перете кърпа, която използвате ежедневно? Според специалистите на всеки три дни. Хавлиите започват да се оцветяват, да миришат и да събират микроби толкова по-бързо, колкото по-често ги използвате, а това неизменно се отразява и на продължителността на живота им. Ето защо не бива да ги употребявате прекалено дълго, особено ако ги ползвате повече от веднъж на ден

ВИЖТЕ ОЩЕ: Идеи за рециклиране на хавлиените кърпи >>>

4. Използвате твърде много перилен препарат

Прекалено многото прах за пране може да остане върху кърпата, като по този начин я прави по-груба и твърда с времето. За да предотвратите това натрупване поставяйте половината от обичайната доза перилен препарат и по възможност избирайте програма с по-дълъг цикъл на изплакване.

5. Използвате твърде много омекотител

Твърде много омекотител за тъкани ще намали хигроскопичността на кърпата. Ето защо използвайте по-малко от препоръчаното количество и го разреждайте с вода. Също така може да пропускате добавянето му на всеки 3-4 пранета.

Добави описание

6. Не ги перете на правилна температура

Цветните и белите кърпи се нуждаят от различна грижа. Докато белите хавлиени продукти трябва да винаги да се перат в най-горещата по-възможност вода, указана на етикета, за да убиете всички насъбрани микроби, то при цветните е точно обратното. Топлата вода може ги накара да избелея по-бързо, а също така и да ги направи по-твърди. Ето защо цветните кърпи е по-добре да бъдат изпирани в студена вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тайните на 5-звездите хотели за перфектно пране >>>

09.05.2018/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Плюсове и минуси на таванския апартамент

Плюсове и минуси на таванския апартамент

Таванският апартамент е мечта за едни и кошмар за други, когато става дума за купуване на жилище. Какви са плюсовете и минусите на таванския апартамент и за какво трябва да внимавате, когато избирате такъв дом.

Защо да изберете дом в пастелни цветове

Защо да изберете дом в пастелни цветове

Пастелните цветове са наслада за очите. Освен в гардероба, може да ги използвате и за закачлив и уютен декор на дома. Вижте защо трябва да изберете дом в пастелни тонове.

Дом в синьо

Дом в синьо

Синият цвят е любим на много хора, затова не е изненада, че намира приложение в интериора на дома. Как да декорирате дом в синьо, какви цветни комбинации може да използвате и за какво да внимавате?