5 вида тъкани, които да не третирате с омекотител

0 коментара0/5

Омекотителят е сред най-използваните и обичани препарати за пране наред с праха. Малко хора знаят обаче че той не е безвреден за всички и тъкани. Ето кои са материи, които не бива да третирате с омекотител:

5 вида тъкани, които да не третирате с омекотител
 © istockphoto.com

Независимо дали използвате течен омекотител или омекотяващи кърпички в сушилнята, целта на тези продукти е да омекотяват влакната,  намалят статичното електричество и да ароматизират вашето пране. Използването им върху някои материи обаче може действително да има отрицателен ефект върху влакната.

Добави описание

Ето и 5 вида тъкани, които могат да бъдат съсипани от употребата на омекотител:

Микрофибър

Микрофибърът е тъкан, чиито нишки притежават способността да улавят прах и да абсорбират течности. Ако микрофибърният плат обаче се третира с омекотител, тъканта ще загуби своите свойства.  

Спортни дрехи

Добави описание

Повечето спортни дрехи са изработени по специална технология, която позволява на плата да абсорбира потта и да не запарва кожата, докато тренирате. Ако използвате омекотител за тъкани върху тези дрехи, това ще добави покритие, което ще попречи на тъканта да изпълнява функциите си.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кога е време да смените спортния екип? >>>

Хавлиени кърпи

Всеки обича допира на мека кърпа до кожата си. Използването на омекотител при прането им обаче може да намали абсорбиращата им функция. Ето защо ако забележите, че вашите кърпи не изсъхват толкова бързо, както когато са били нови, започнете да пропускате омекотителя на всеки 2-3 пранета.

Огнеупорно облекло

Свойствата на тези тъкани да отблъскват пламъците, може да се повлияе от употребата на омекотител, който навлиза във вътрешността на плата и разрушава връзките между влакната.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Как да се грижим за дрехите си според материята >>>

Водоусточив плат

Добави описание

Подобно на огнеупорните дрехи, омекотителят за тъкани може да промени и влакната в тези тъкани и да повлияе на способността им да отблъскват водата. Ето защо не експериментирайте и не използвайте омекотител при прането на дъждобрани и  други дрехи, които не пропускат вода.

29.11.2017/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Идеи за малкия офис

Идеи за малкия офис

В голяма част от жилищата не е предвидено място за работен кът, защото се предполага, че работата и почивката у дома не се смесват. Но понякога се налага да си вземем домашно за вкъщи. Вижте нашите идеи за малък и уютен офис у дома.

Кухня по поръчка – полезни съвети

Кухня по поръчка – полезни съвети

Понякога мястото в жилището не е подходящо за монтиране на готова кухня. Друг път просто не си харесвате нищо от мебелните магазини. Тогава идва вариантът за кухня по поръчка. Вижте някои полезни съвети по темата

Марсилски сапун – провансалското чудо

Марсилски сапун – провансалското чудо

Предпочитан от домакините от векове, заради натуралния си състав, ефективност и мултифункционалност, марсилският сапун е истинско чудо от Френския Прованс, което трябва да имате задължително у дома. Ето защо: