5 популярни мита за борбата срещу комарите

0 коментара0/5

Едно от малките неща, които не харесваме на летните месеци са неизбежните ухапвания от комари. Всички потърпевши се опитваме да ограничим достъпа им до нас и докато някои съвети като носенето на определен цвят дрехи и нанасянето на лосиони върху кожата са наистина ефективни, има куп други, които имат лъжлива слава. Ето кои са 5-те най-известни мита за борбата с комарите:

5 популярни мита за борбата срещу комарите
 © istockphoto.com

1. Свещите с масло от цитронела са най-ефективни

Свещите от цитронела не са по-ефективни от другите свещи в борбата с комарите. Самото отблъскване обикновено е причинено от дима, който произвеждат свещите. Моментът, в който задуха вятър,обаче, лесно ще  загубите защита. Ето защо свещите имат ограничено репелентно действие и трудно биха ви предпазили от ухапвания.

2.Растенията-репеленти са сред най-добрите средства  отблъскващи комари

Добави описание

Растенията-репеленти не могат да отблъснат насекомите като просто се отглеждат у дома или  в градината. Освен това е възможно да има и обратен ефект. Засаждайки ги, вие създавате повече места „за почивка“ на комарите, тъй като насекомите са привлечени от хладни, тъмни и влажни зони, каквито са саксиите и градинските пространства.

Някои растения съдържат етерични масла, които наистина отблъскват насекоми. Такова например е растението, от което се извлича цитронеловото масло - Citrosa geranium.  За да се активизира маслото обаче, листата на растението трябва да се стрията или запалят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Еко идеи за борба срещу комари >>>

3. Консумацията на чесън, банани и приемането на витамини кара тялото да отблъсква комарите

Друго често срещано погрешно схващане е, че е възможно да направите тялото си по-малко привлекателно за комарите, като консумирате определени видове храни като чесън, банани и като приемате витамини предимно  В-комплекс. Това обаче не е доказано научно. Ето защо не разчитайте единствено на тези бабини съвети, защото можете да останете разочаровани.

4. Прилепите ще ви помогнат да се оттървете от комарите

От доста време се смята, че тъй като прилепите ядат комари, те автоматично са ефективно средство за контрол срещу тях. По тази причина много хора се опитват да привлекат прилепите да се заселят около къщите им с надежда да ги спасят от комарите.

Добави описание

За жалост обаче това е доста трудна задача, тъй като прилепите всъщност не са придирчиви към храната си животни. Те ядат много други насекоми, включително бръмбари и молци. В нормална обстановка комарите съставляват по-малко от 1% от диетата на прилепите, така че това предполагаемо решение не е много ефективно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да предпазите дома от комари? >>>

5. Ултравиолетовите лампите срещу насекоми убиват комарите

Този тип лампи привличат и убиват хиляди насекоми, но повечето от тях не са комари. Изследователите са установили, че комарите съставляват само около 6% от насекомите привлечени за седмица. Не само, че популацията на комарите представлява малък процент от всички убити насекоми,  но се оказва, че само половината от комарите са женски. А както вероятно знаете само женските комари се хранят с кръв и съответно хапят хората.

 

А вие какви средства за защита от комарите използвате?

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 популярни мита за борбата срещу комарите".

Още от "Дом"

Коледа в синьо

Коледа в синьо

Преди време да декорирате дома за Коледа в синьо се смяташе за нестандартно и дръзко решение. Днес синият цвят е един от най-срещаните, когато става дума за зимна празнична украса.

Цветни комбинации за дома през есента

Цветни комбинации за дома през есента

Есенните цветове са земни, успокояващи и приятни за окото, затова са идеален избор за целогодишен декор на дома. Вижте подходящи цветни комбинации за дома през есента.

5 въпроса при оглед на жилище

5 въпроса при оглед на жилище

Независимо дали става въпрос за купуване или наемане на жилище, има няколко въпроса, които задължително трябва да бъдат зададени, за да може новите обитатели да живеят спокойно. Вижте някои важни въпроси при оглед на жилище.