5 лесни начинa да се справите сами със запушен канал

0 коментара0/5

Водата в мивката се нуждае от повече време за източване, подът в банята се пълни с вода, докато се къпете, усещате неприятна миризма – всичко това са сигнали за запушване на канала. Проблем, с който трябва да се справите максимално бързо, преди нещата да се влошат. Ето няколко идеи как да се справите сами:

5 лесни начинa да се справите сами със запушен канал
 © istockphoto.com

1. Сода каустик

Предварително подгответе гумени ръкавици и предпазни очила, тъй като содата каустик (известна също като натриев хидроксид) може да причини тежки химически изгаряния. Налейте 2 ½ - 3 л. студена вода в кофа и добавете 3 чаши сода каустик. Разбъркайте добре със стара дървена лъжица. Течността ще започне да се пени и да се нагрява. Изсипете я в запушената канализация и оставете за 20-30 минути, след което полейте канала с вряща вода. Ако е необходимо, повторете процедурата.

2. Сол и сода бикарбонат

Смесете ½ чаша сол с ½ чаша сода за хляб и изсипете сместа в запушения канал. Оставете го за 10-20 минути, след това залейте с вряла вода. Солта, содата и врящата вода ще предизвикат химическа реакция, която ще помогне да се отстранят парчетата, косата и мръсотията, които се натрупват в тръбата.

3. Сода бикарбонат и оцет

Смесете 1/3 чаша сода за хляб с 1/3 чаша оцет в мерителна чаша. Сместа веднага ще започне да се пени, ето защо не бива да се бавите с изливането и в канала Оставете да подейства за час или ако е възможно за една нощ. Изплакнете с гореща вода.

Ако ваната ви се е запушила можете да използвате същата рецепта, но също така и да се възползвате от силата на гравитацията и налягането на водата. За целта изсипете сместа от оцет и сода в канала и поставете запушалка върху сифона. След 45-60 минути напълнете ваната с вода. След това извадете запушалката. Налягането от водата трябва да бъде достатъчно, за да се отпуши каналът, в който боклуците вече са разядени от оцета и содата.

4. Препарат за съдове

Ако тоалетната ви е запушена, изсипете ¼ чаша препарат в нея. След това кипете малко вода. Сапунът, който се съдържа в препарата, ще подейства като смазка и ще помогне да се разрушат всички мазни натрупвания. След това излейте горещата вода и с помощта на вакумен иструмент отпушете тръбата.

5. Телена закачалка за дрехи

Много прост и същевременно ефективен начин за отпушване на канализацията. Вземете обикновена телена закачалка и я разгънете, така че да се образува права тел. След това огънете единия край, оформяйки малка кука. Натиснете леко за да мине телта през отвора на канала и пуснете уреда възможно най-надолу, докато стигнете до запушеното място. Трябва да сте в състояние да съберете всички боклуци, които са образували тапата и не позволяват отичането на водата. Не забравяйте, че искате да издърпате мръсотията нагоре, а не да я бутате по-навътре. Когато сте извадили всичко възможно, излейте в канала няколко литра горещата вода и за да прочистите тръбата добре.

28.02.2018/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Завръщането на тапета

Завръщането на тапета

Кой каза, че тапетът вече е демоде? Дори да е бил, мисля, че ясно вече може да го обявим за гръмко завърнал се на интериорната сцена.

5 мотива в интериорния дизайн, които са винаги на мода

5 мотива в интериорния дизайн, които са винаги на мода

Модните тенденции в интериорния дизайн са разнообразни всеки сезон, но в годините някои мотиви и стилове са се превърнали в основни и до днес са популярни и предпочитани както от дизайнерите, така и от обикновените хора. Ето кои са те:

Идеи за малкия килер

Идеи за малкия килер

Почти всяко по-ново жилище разполага с малък килер, в който може да се съхраняват различни домакински принадлежности. Как да оползотворите максимално пространството на малкия килер и за какво може да го ползвате?