10 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята

0 коментара0/5

Как така кухнята на световно известните ресторанти е толкова добре организирана сякаш е музей, а домашната ви кухня никога не изглежда точно така, колкото и да се стараете? Ето 16 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята.

10 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята

Шеф готвачите организират по различен начин кухните си, така че да бъдат максимално ефективни и да превръщат готвенето в удоволствие - бързо и лесно. 

1. Съхранявайте подправките и други дребни съставки в отделни и еднакви контейнери, така че да се съхраняват лесно едно върху друго. Сложете им етикети, така че масимално бързо да се ориентирате кое е правилното бурканче, което ви трябва.

2. Съхранявайте брашно, захар, ориз и други обемисти продукти в големи контейнери със скала с мерни единици, така че лесно да може да отсипете точното количество, което ви трябва. 

3. Подреждайте храната в хладилника, така че новите и пресни неща да са отзад, а по-старите отпред. 

4. Ако в плодниците на хладилника има изобилие от неща, сложете етикет на плодника, на който да пише колко и какви плодове и зеленчуци има, кои трябва да бъдат оползотворени скоро, за да не се развалят, и кои могат да изчакат ден-два, докато изчистите залежалите продукти.

5. Съхранявайте ножовете отделно от приборите. Използвайте магнитен държач, дървена поставка за ножове или друг вид джаджа за ножове, така че да са ви винаги подръка. 

6. Важно е да имате поне две дъски за рязане, като едната от тях е предвидена за сладки неща, а другата - за солени. Ако имате повече дъски може да ги разпределените за рязане на различни категории храни, така така може да си спестите и постоянното им измиване след ползване, а само да ги забършете с домакинска хартия и да са готови отново за ползване.

Добави описание

7. Използвайте открит рафт, където да съхранявате най-използваните съдове за готвене, така че да са видими с един поглед и лесно достъпни. Или пък използвайте кухненска количка, където да държите най-употребяваните пособия за готвене. Плюсът при нея е, че може да я местите, когато не я ползвате, на по-скрито място и да я придърпвате да е около вас, когато се вихрите в кухнята.

8. Използвайте пластмасови бутилки с конусовиден накрайник за съхранение на олио, зехтин, оцет, соев сос и от сорта. Така няма да ви се налага всеки път да отвъртате и завъртате капачки, а просто ще стиснете шишето, за да изцедите необходимото количество от продукта.

9. В чекмеджето до котлона или на плота до котлона съхранявайте дървените лъжици за готвене и всякакви други прибори за готвене, а не прибори за хранене.

10. Не местете и пренареждайте каквото и да било в кухнята. Това само забавя и затруднява готвенето и води до изнервяне, особено ако в кухнята ви не готвите само вие. Важно е всичко да има свое специфично място и то да не се променя!

20.11.2017/Ели Йорданова

Още за: кухня

Още от "Дом"

5 коледни декорации, без които домът не може

5 коледни декорации, без които домът не може

Дори да не сте от най-големите почитатели на Коледа и да не обичате пищните украси вкъщи, има няколко елемента, които се срещат във всеки дом по празниците. Вижте 5 коледни декорации, без които домът не може.

Организирано почистване

Организирано почистване

Често, заради натовареното ежедневие и ангажиментите през делничните дни, повечето домакини оставят чистенето за почивните дни, когато разполагат с повече време. Но натрупаните задачи през седмицата превръщат заниманието в кошмар.

Спалнята – стая за любов

Спалнята – стая за любов

Спалнята е стаята, в която тялото и душата намират покой. Спалнята е романтичното лице на дома, за което мечтае всяка жена. Сами или с партньор, превърнете спалнята в стилна стая за любов и потопете сетивата си в една по-чувствена реалност.