10 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята

0 коментара0/5

Как така кухнята на световно известните ресторанти е толкова добре организирана сякаш е музей, а домашната ви кухня никога не изглежда точно така, колкото и да се стараете? Ето 16 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята.

10 трика от световни готвачи за по-добра организация на кухнята

Шеф готвачите организират по различен начин кухните си, така че да бъдат максимално ефективни и да превръщат готвенето в удоволствие - бързо и лесно. 

1. Съхранявайте подправките и други дребни съставки в отделни и еднакви контейнери, така че да се съхраняват лесно едно върху друго. Сложете им етикети, така че масимално бързо да се ориентирате кое е правилното бурканче, което ви трябва.

2. Съхранявайте брашно, захар, ориз и други обемисти продукти в големи контейнери със скала с мерни единици, така че лесно да може да отсипете точното количество, което ви трябва. 

3. Подреждайте храната в хладилника, така че новите и пресни неща да са отзад, а по-старите отпред. 

4. Ако в плодниците на хладилника има изобилие от неща, сложете етикет на плодника, на който да пише колко и какви плодове и зеленчуци има, кои трябва да бъдат оползотворени скоро, за да не се развалят, и кои могат да изчакат ден-два, докато изчистите залежалите продукти.

5. Съхранявайте ножовете отделно от приборите. Използвайте магнитен държач, дървена поставка за ножове или друг вид джаджа за ножове, така че да са ви винаги подръка. 

6. Важно е да имате поне две дъски за рязане, като едната от тях е предвидена за сладки неща, а другата - за солени. Ако имате повече дъски може да ги разпределените за рязане на различни категории храни, така така може да си спестите и постоянното им измиване след ползване, а само да ги забършете с домакинска хартия и да са готови отново за ползване.

Добави описание

7. Използвайте открит рафт, където да съхранявате най-използваните съдове за готвене, така че да са видими с един поглед и лесно достъпни. Или пък използвайте кухненска количка, където да държите най-употребяваните пособия за готвене. Плюсът при нея е, че може да я местите, когато не я ползвате, на по-скрито място и да я придърпвате да е около вас, когато се вихрите в кухнята.

8. Използвайте пластмасови бутилки с конусовиден накрайник за съхранение на олио, зехтин, оцет, соев сос и от сорта. Така няма да ви се налага всеки път да отвъртате и завъртате капачки, а просто ще стиснете шишето, за да изцедите необходимото количество от продукта.

9. В чекмеджето до котлона или на плота до котлона съхранявайте дървените лъжици за готвене и всякакви други прибори за готвене, а не прибори за хранене.

10. Не местете и пренареждайте каквото и да било в кухнята. Това само забавя и затруднява готвенето и води до изнервяне, особено ако в кухнята ви не готвите само вие. Важно е всичко да има свое специфично място и то да не се променя!

20.11.2017/Ели Йорданова

Още за: кухня

Още от "Дом"

Дом в кафяво

Дом в кафяво

Кафявият цвят често е подценяван от собствениците на жилище, а всъщност той е добър вариант на неутрал с характер, който да предаде особено излъчване на вашия дом. Дом в кафяво – ето какво трябва да знаете.

8 неща в дома, които ви правят нещастни

8 неща в дома, които ви правят нещастни

Замисляли ли сте се колко много неща имате в дома си, които не само, че не ползвате, но и ви карат да се чувствате нещастни? Време е за почистване и подреждане! Ето 8 неща в дома ви, от които да започнете.

Перфектност във всеки детайл на дома

Перфектност във всеки детайл на дома

За модерния човек, който е погълнат от забързаното ежедневие, е изключително важно да се чувства уютно, когато се прибере вечер у дома.