Срамежлива мимоза

0 коментара0/5

Вижте какво трябва да знаете, за да отглеждате екзотичното растение срамежлива мимоза у дома:

Срамежлива мимоза
 © istockphoto.com

Срамежливата мимоза (Mimosa pudica), позната още като чувствителното растение, е впечатляващо цвете, чието име е свързано с типичната реакция на растението към допир и друга стимулация чрез бързо затваряне на листата и увисване. То произхожда от тропическите райони на Южна Америка, но днес е разпространено на много места и често е предпочитано за домашно отглеждане.                                                                            Добави описание

Срамежливата мимоза достига на височина около 30 см. Тя цъфти в лилаво и розово, като цветовете и имат кълбовидна форма.

Необичайно бързият отговор на докосването на растението се дължи на бързото освобождаване на водата от специализирани клетки, разположени в основата на листата и стеблата им. Листата се отварят отново няколко минути след като са се свили и се смята, че тази адаптация е защитна реакция срещу тревопасните животни. В допълнение към реакцията си към физическите стимули, листата също увисват в отговор на тъмнината и се отварят отново на дневна светлина.

Добави описание

Растението обича светлината и температура на въздуха в интервала 16-29С. Ето защо е важно да му се осигури пряка слънчева светлина поне няколко часа на ден. Същевременно мимозата се нуждае и от висока влажност, за да се развива добре. Поливането трябва да бъде редовно особено през пролетно-летния сезон и по-рядко през зимата. Целта ви трябва да бъде да поддържате почвата леко влажна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо да изберете самополиващи се саксии? >>>

Триковете на нашите баби при отглеждането на цветя >>>

Срамежливата мимоза се нуждае от подхранване на всеки две седмици през пролетта и лятото с тор с високо съдържание на калий, която да бъде разреждана на ½  от препоръчителното.

Добави описание

Когато се отглежда като стайно растение, тя обикновено не бива нападана от вредители. Единствените насекоми, които могат да засегнат растението са паяжинообразуващите акари. Що се отнася до болестите, които могат да засегнат срамежливата мимоза – това са фузариум и всички останали гъбични инфекции, които се срещат при стайните растения, които се нуждаят от влажна среда.

Растението не е притенциозно към почвата, в която ще бъде засадено, стига да е добре дренирана. Не се нуждае от често пресаждане и може да се размножава чрез резници през пролетта и лятото.

04.07.2018/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Срамежлива мимоза".

Още от "Цветя"

Здравец – билка за здраве

Здравец – билка за здраве

Здравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом. Здравецът участва в религиозните обичаи и в озеленяването на обществените площи. А заради лечебните си свойства, здравецът успешно се използва и като билка за здраве.

Най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им

Най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им

Когато избирате цвете за някого (дори да не е за Свети Валентин), интересувате ли се от скритото значение или избирате според настроението, вкуса си или вкуса на човека, за когото купувате. Днес ще поговорим за най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им.

Адениум – пустинна роза

Адениум – пустинна роза

Адениум е екзотично и нежно цвете, с което обезателно трябва да се сдобиете. Не е капризно и се отглежда без проблем от начинаещи градинари. Вижте как да си отгледате адениум – пустинна роза.