Саксифрага

0 коментара0/5

Чували ли сте за цветето саксифрага? Оказва се, че то е отличен избор за градини с по-каменист терен. Саксифрага обаче може да се отглежда и като стайно растение - ето някои полезни съвети.

Саксифрага
 © istockphotos.com

Саксифрага отблизо

Саксифрага е листнодекоративно растение, познато още с името каменоломка. Не трябва обаче да се бърка в билката бедреница, която също е от рода Каменоломкови, но расте в планинските, скалисти райони. Името произлиза от думите saxum, което значи скала, и frango - в превод означава чупя. Причината - предпочитанията на рода, от който произлиза скасифрагата, към каменисти райони и глинеста почва.

Често саксифрагата се използва за украса на алпинеуми, но е подходяща също за зимна градина, за балконско цвете във висяща кошница, както и за стайно растение.

Каменоломката не е капризна и се отглежда лесно. Многогодишно растение е и се отличава със сърцевидни, тъмнозелени листа с дълги дръжки, образуващи розетки, заради които цветето е наричано още "квачка с пиленца". Цъфти през лятото предимно в бели цветове. При някои разновидности листата имат розовеещ оттенък.

Добави описание

Как да си отгледате саксифрага?

Поливане

Саксифрагата се полива целогодишно, като през лятото се нуждае от повече вода, а през зимата - от умерено поливане. Важно е да поддържате почвата влажна. При сух въздух в жилището пулверизирайте.

Светлина

Каменоломката вирее най-добре на сянка или на филтрирана светлина. Не обича директно слънце и често е избирана за украса на помещения със северно изложение. Зимата издържа на температури до 5 градуса по целзий, през пролетта и лятото предпочита умерено топъл климат.

Добави описание

Почва

Саксифрагата предпочита глинесто-песъчлива почва, но най-добре се чувства в комбинация от пясък, торф, листовка и тор. Цветето се подхранва със слаб разтвор на азотен тор два пъти месечно в активния период от началото на пролетта до средата на есента. Пресажда се през пролетта.

Размножаване

Размножаването при каменоломката става чрез пресаждане и вкореняване на розетките по всяко време на годината. 

Други

Най-честите вредители, които атакуват саксифрагата, са листните въшки и памуклийката. Друго често разпространено заболяване по растението е сивата плесен.

10.04.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Саксифрага".

Още от "Цветя"

Кратък речник на сватбения букет - цветя и форма

Кратък речник на сватбения букет - цветя и форма

На сватбения ден важно място заема сватбеният букет. Цветята, които красят булката и я придружават по време на цялата церемония трябва да са подбрани специално според нейната личност и да изразяват стила.

Исусов венец

Исусов венец

Ако сте от начинаещите градинари, но нямате търпение да се сдобиете с красива градина, то цветето исусов венец е точно за вас. Лесен за отглеждане, пъстър и отрупан с цветове – исусовият венец е чудесно начало за прохождащите в цветарството.

8 тайни за отглеждането на фикус лира

8 тайни за отглеждането на фикус лира

Всяко растение има специфични особености при отглеждането, за да изглежда винаги така, сякаш току-що сте си го взели от разсадник. Ето какви са тайнате при отглеждането на фикус лира.