Саксифрага

0 коментара0/5

Чували ли сте за цветето саксифрага? Оказва се, че то е отличен избор за градини с по-каменист терен. Саксифрага обаче може да се отглежда и като стайно растение - ето някои полезни съвети.

Саксифрага
 © istockphotos.com

Саксифрага отблизо

Саксифрага е листнодекоративно растение, познато още с името каменоломка. Не трябва обаче да се бърка в билката бедреница, която също е от рода Каменоломкови, но расте в планинските, скалисти райони. Името произлиза от думите saxum, което значи скала, и frango - в превод означава чупя. Причината - предпочитанията на рода, от който произлиза скасифрагата, към каменисти райони и глинеста почва.

Често саксифрагата се използва за украса на алпинеуми, но е подходяща също за зимна градина, за балконско цвете във висяща кошница, както и за стайно растение.

Каменоломката не е капризна и се отглежда лесно. Многогодишно растение е и се отличава със сърцевидни, тъмнозелени листа с дълги дръжки, образуващи розетки, заради които цветето е наричано още "квачка с пиленца". Цъфти през лятото предимно в бели цветове. При някои разновидности листата имат розовеещ оттенък.

Добави описание

Как да си отгледате саксифрага?

Поливане

Саксифрагата се полива целогодишно, като през лятото се нуждае от повече вода, а през зимата - от умерено поливане. Важно е да поддържате почвата влажна. При сух въздух в жилището пулверизирайте.

Светлина

Каменоломката вирее най-добре на сянка или на филтрирана светлина. Не обича директно слънце и често е избирана за украса на помещения със северно изложение. Зимата издържа на температури до 5 градуса по целзий, през пролетта и лятото предпочита умерено топъл климат.

Добави описание

Почва

Саксифрагата предпочита глинесто-песъчлива почва, но най-добре се чувства в комбинация от пясък, торф, листовка и тор. Цветето се подхранва със слаб разтвор на азотен тор два пъти месечно в активния период от началото на пролетта до средата на есента. Пресажда се през пролетта.

Размножаване

Размножаването при каменоломката става чрез пресаждане и вкореняване на розетките по всяко време на годината. 

Други

Най-честите вредители, които атакуват саксифрагата, са листните въшки и памуклийката. Друго често разпространено заболяване по растението е сивата плесен.

10.04.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Саксифрага".

Още от "Цветя"

Палма „Нолина“

Палма „Нолина“

Интересна и по-един особен начин красива, този вид палма е много непретенциозно растение, което е подходящо за отглеждане в домашни условия дори и от хора, които не им се отдават грижите за цветя. Ето какво трябва да знаете за палма "Нолина":

Арека (Кокосова палма) | Areca

Арека (Кокосова палма) | Areca

Ареките са палми с няколко тънки ствола и пръстеновидни ръбове по тях. Рядко са екземплярите само с един ствол. Листата са перести, яркозелени, а листенцата по тях са гъсто разположени, стоят като гребенче, към върха са разсечени.

Пафиопедилум - Венерина пантофка

Пафиопедилум - Венерина пантофка

Представяме ви още един красив екземпляр от голямото семейство на орхидеите. Чували ли сте за пафиопедилум, познат още като Венерина пантофка? Вижте нашите съвети как да ги отгледате това оригинално цвете.