Коледен кактус, коледниче

19 коментара2/5

Отгледай го с любов, за да те радва с цветове на Коледа.


Отглежда се много лесно в домашни условия.
Латинско наименование: Schlumbergera truncata hybrids

Други наименования: Коледен кактус, коледниче

Произход: Расте в шест разновидности, които се срещат в планините на Източна Бразилия.

Листа: В естествената си среда то представлява малък храст, чиито стъбълца се разчленяват ветрилообразно многократно. На предния връх на крайните стъбълца са формират цветоносни пъпки и цветове.

Цветове и цъфтеж: В естествена среда коледничето не впечатлява с цветово разнообразие, но селекционерите са се потрудили то да ни радва с червени, карминеночервени, розови или бели цветове.

Температура: За залагане на цветни пъпки изисква студени помещения - от 15 до 18°С. А за да напъпи и разцъфне, се нуждае от по-топла стая - около 25°С.

Почва: Добре е да се използва кактусова почва, пропусклива и обогатена с хумус, но без варовик.

Разположение: Растението не бива да се оставя на пряка слънчева светлина при цъфтеж и по време на подхранването. Затова пък през септември, когато се залагат цветните пъпки, освен по-ниските температури то иска пряко слънчево греене и редовно поливано.

Пресаждане: Преди вегетацията през март се прави пресаждането - винаги на отоплено легло и при висока влажност.

Размножаване: Чрез вкореняването на резница, която се поставя във вода или разтвор за вкореняване, докато избият коренчета.

Поливане: От септември до декември почвата се поддържа винаги влажна, за да набъбнат цветовете и да се отворят точно в навечерието на Рождество за радост на цялата къща по време на коледните и новогодишните празници. После коледничето се оставя на сух режим.

Торене: Препоръчва се да се тори с тор за кактуси от март до края на август.
Внимание:

  • Растението може да се отглежда и като хидрокултура.
  • През летните месеци то се засажда направо в земята, близо до стъблото на някое дърво, така че да бъде под клоните му на сянка. При това засаждане растенията трябва да се поливат редовно, но не с варовита вода. При засушаване се скапват връхните му части.
  • Негови врагове са въшката кошинила, червена мравка, гол охлюв.
  • Редовно проверявайте кактуса дали не е нападнат от опасните гадинки. Откриете ли такава, измийте коледничето със сапунена вода, но ако е прекалено заразено, по-добре се разделете завинаги.

12.11.2007/Р.Савова - РОЗАЛИ

19 коментарaДобави коментар »

Ивана

От Ивана01.06.2011, 13:30 ч.

дано да съм улучила - Гено Савов от Пазарджик? Випуск на гимназията 1961-а?Ивана Топалова

Виж всички коментари за "Коледен кактус, коледниче".

Още от "Цветя"

Стайните растения – живот у дома

Стайните растения – живот у дома

Стайните растения са задължителна част от интериора на дома. Те внасят свежест и красота и в най-мрачното помещение, а зеленината им е универсална декорация за всеки стил на обзавеждане. Стайните растения са вечно живото присъствие у дома.

Кралица на нощта – цвете-мечта

Кралица на нощта – цвете-мечта

Цветето Кралица на нощта е мечтата на всеки градинар. Освен, че има рядка екзотична красота, то впечатлява с уникални цветове. Вижте как може да си отгледате кралица на нощта в домашни условия.

Кросандра – принцесата от Цейлон, която мрази самотата

Кросандра – принцесата от Цейлон, която мрази самотата

Освен с особеното си име, кросандрата (Crossandra) впечатлява с яркия си ефектен вид. Тя е от цветята, които могат да бъдат център на вниманието, но не и дискретно допълнение към интериора.