Петуния

5 коментара3/5

Това цвете е едно от най-популярните домашни растения през последните десетилетия. То е резултат от множество кръстоски, докато се получи така кичесто и цветно.


Среща с в различни разновидности на стъблото и цветовете. Обикновено достига височнина до 25-30 см., но може да израсне и до 50. Нюансите на цветовете варират от чисто бели, през розови, виолетови, червени, сини и дори жълти, което си е истинско постижение на селекционерите през последните години.

 

 Семейство: Solanaceae, kартофови

Родина: Южна Америка

Цветове: Първото цъфтене е пролет- лятото (зависи кога е засадено). Започват да растат, подрязват се наполовина и после пак цъфтят атрактивно и са много богати на цветове.

Светлина: Обича слънчевите места.

Размножаване: Чрез семена през януари-февруари. Трябва да се поддържа температура 15-20 градуса. Когато поникнат стъбълца и се образуват по две листчета, се засаждат на разстояние 3-4 сантиметра.

Почва: Умерено наторена почва с угнил животински тор. Препоръчва се пръст за балконски цветя.


Поливане: Обилно, всяка седмица.

Грижи: Когато прецъфти, цветовете се почистват. Издържа на суша, но е добре да се полива обилно и да стои на слънчеви места. Използването на азотни торове може да намали цъфтежа.

Вредители: листни въшки

08.10.2007/Деси Великова
 

 

 

5 коментарaДобави коментар »

таня

От таня01.07.2011, 16:56 ч.

могат и да се чупят това става когато станат много дълги също така им се махат и прецъфтелите цветчета но не само те а с тая част на която са изсъхнали за да пущат повече цвят извинявам се че нямам пунктоация но нещо ми...

Виж всички коментари за "Петуния".

Още от "Цветя"

Дифенбахия

Дифенбахия

Дифенбахията е едно от най-популярните декоративни растения, в зависимост от своята разновидност представлява храст или дебело стъбло, стигащо на височина от 0.5 до 2 метра.

Коледната звезда - акцент в празника

Коледна звезда

Понасетия или коледна звезда – цветето, което цъфти около Коледа е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а вече и у нас.

Спатифилум – лилия на мира

Спатифилум – лилия на мира

Спатифилумът е красиво стайно растение, което се среща в много домове. Познато е още с другото си име – лилия на мира. От какви грижи се нуждае спатифилумът и за какво трябва да внимавате с цветето?