Здравец – билка за здраве

0 коментара3/5

Здравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом. Здравецът участва в религиозните обичаи и в озеленяването на обществените площи. А заради лечебните си свойства, здравецът успешно се използва и като билка за здраве.

Здравец - билка за здраве
 
Здравецът е многогодишно тревисто растение от рода Гераниум (Geranium). Наред с градинското мушкато (което спада към същия род),здравецът се е превърнал в традиционен представител на декоративната домашна флора в България. Отглежда се както в сандъче на балкона, така и като почвено покритие на тротоари, алпинеуми и градинки. Вирее на слънце и на сянка до 2500 м. надморска височина, а като билка за здраве се използват листата, корените и цветовете му.

От десетките видове здравец, най-популярен е обикновеният (див) здравец, разпространен в цяла Европа. Той има едри, жилести, леко лепкави и дълбоко нарязани листа, крепящи се върху дълги и дебели месести стъбла. Коренищата са дебели, хоризонтално разположени (разклоняват се на повърхността на почвата), с кафеникав оттенък и са богат източник на етерични масла. Здравецът цъфти през първите летни месеци и повторно през есента в бели и лилаво-розови багри. Цветчетата са събрани във връхни съцветия върху дълги стъбла и имат тичинки с прашници.

Латинско наименование:Geranium macrorrhizum

Семейство:
Здравецови

Род: Гераниум (Geranium)

Родина: Южна Африка, Европа

Българското наименование на растението - „здравец“, не е случайно. Коренът на думата идва от „здраве“, вероятно защото растението е богат източник на етерични масла, полифенолни съединения и антиоксиданти. То се прилага широко в народната медицина, присъства във фолклорните обичаи за здраве и дълголетие, и дори името му има символна натовареност (множество хотели, търговски обекти и 5 села в България  носят името „Здравец“) с вярата, че носи благополучие.
Здравец - билка за здраве

Здравецът се отглежда като билка за здраве, защото служи като ефективен лек при хипертония, безсъние, превъзбуда на нервната система, кръвоизливи и кожни възпаления. Лечебните вещества се извличат след изсушаване и запарване на корените, листата и цветовете му. Наземната част (листата и цветовете) се събира по време на цъфтеж, а коренищата - през пролетта и есента.

  • Почва – Здравецът обича добре дренирана градинска почва, но вирее успешно в скалисти и планински райони с песъчлива и глинеста почва. През лятото трябва да се подхранва всяка седмица. През пролетта, на около 20 – 25 дни добавяйте специлани подхранващи вещества към водата за полизване. Пресажда се през март. Не обича присъствието на други растителни представители, защото ги възприема като бурени и ги задушава.
  • Поливане – Обича влагата, но не трябва да се преполива (изчакайте почвата да се оттече добре). През лятото се нуждае от повече вода, така че няма да сгрешите, ако го поливате обилно на 2-3 дни. През зимата поливането се ограничава, тъй като изпада във вегетативен период. Издържа на продължителна суша, но спира да се развива.
  • Светлина – Здравецът вирее еднакво добре на сянка и на светло, но не под преките слънчеви лъчи, защото листата му пожълтват и изсъхват (затова най-добрият вариант е полусенчест район). До май месец може да се отглежда в затворено помещение, след което е препоръчително да се изнесе на открито.
Здравец - билка за здраве

  • Температура – През лятото здравецът вирее при умерена температура (18 – 22 градуса Целзий), а през зимата – около 8 градуса Целзий.
  • Размножаване – Здравецът се размножава чрез резници през август и чрез семенапрез януари.
  • Други популярни видове здравец: Блатен здравец (Geranium palustre), Гълъбов здравец (Geranium columbinum), Нежен здравец (Geranium molle) и Блестящ здравец (Geranium lucidum)

При благоприятни условия здравецът ще се развива успешно между 3 и 10 години, радвайки ви с вечнозелените си листа и пъстри цветчета. Преди да решите да го използвате като билка за здраве обаче, консултирайте се със специалист и спазвайте точната дозировка в рецептите.
 
11. 11. 2010 / Цвети Тошева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Здравец – билка за здраве ".

Още от "Цветя"

Маранта

Маранта

Марантата е тропическо растение с широки овални листа. Известни са 23 вида. Най-разпространени са Maranta leuconeura.

Цветната градина през лятото

Цветната градина през лятото

Прохладна, пъстра и ароматна, цветната градина у дома е като малък оазис сред нагорещените градски постройки през лятото. Тя може да се превърне в идеално бягство от кошмарните горещини, стига да полагаме нужните грижи за нея.

Палма Вашингтония

Палма Вашингтония

Палмата, която необича силното слънце, носи името на първия президент на САЩ - Джордж Вашингтон.