Стайните растения – живот у дома

6 коментара1/5

Стайните растения са задължителна част от интериора на дома. Те внасят свежест и красота и в най-мрачното помещение, а зеленината им е универсална декорация за всеки стил на обзавеждане. Стайните растения са вечно живото присъствие у дома.

Стайните растения - живот у дома Стайните растения не са трудни за отглеждане. Макар някои от тях да са с тропически произход (различни видове палми,драцена,филодендрон, кактуси, стаен бонсай ), а други да не са толкова капризни, ако им давате необходимото количество вода, температура, хранителни вечества, влажност и светлина (петте основни елемента необходими за отглеждането на стайни растения), ще им осигурите условия, близки до естествената им среда. Но не се опитвайте изцяло да симулирате тази среда, първо защото е скъпо „удоволствие“ и второ, защото е трудна за поддръжка. Вместо това се поинтересувайте дали има специфични грижи, които трябва да полагате за по-нетрадиционните представители на домашната флора и съответно какви са особеностите при цъфтежа и пресаждането.

Не позволявайте липсата на опит да ви лиши от свежа зеленина в дома - стайните растения се превръщат в красив елемент от мебелировката, а пъстрите им цветове успешно заместват букет от магазина. Освен това, ако все още нямате деца или пък домашен любимец, отглеждането на едно стайно растение ще е чудесна първа стъпка към грижите за друго живо същество.  

Разположение на стайните растения

Разположението на стайните растения в помещението е пряко свързано с количеството светлина, което получават. Има видове, които могат да виреят в по-тъмните ъгли на стаите, но има и такива, които изискват постоянен приток на слънчева светлина. И в случай, че разположението на мебелите не ви позволява да подредите стайните растения в близост до прозореца, спокойно можете да се доверите на висящи кошници, цветарници, декоративни стъклени лавици и ниши до прозореца – нужна ви е само фантазия. Една добра алтренатива е и изкуственото осветление, идващо от специални лампи, които светят много ярко и са източник на допълнителна топлина. В търговската мрежа се предлагат и широкоспектърни флуорисцентни лампи, които се монтират на около 20 см. над растенията и му осигуряват междинно количество светлина.

Поливане и подхранване на стайни растения
Стайните растения - живот у дома
Поливането е основен фактор при отглеждането на стайни растения и обикновено се превръща в най-честата причина за тяхното загиване. Понякога е трудно да се уцели точното количество вода и това да доведе до един от двата резултата – недостатъчно поливане или преполиване. Първият индикатор за този проблем е пожълтяването и продължителното окапване на листата. Най-лесният начин да се справите, е ежедневно да проверявате почвата. Ако тя е суха на 0,5 см дълбочина, растението има нужда от вода (понякога трябва да започне да се изтича в чинийката на саксията). Но ако забележите, че подложката е пълна, трябва да изсипете водата – в противен случай, от постоянната влага корените може да изгният.

Като всяко живо същество, освен от вода, стайните растения имат нужда и от храна. Тъй като те си набавят хранителните вещества от почвата потърсете в специализираните магазини минерали, тори и други субстанции, които стимулират растежа и благосъстоянието на растителните видове. Хубаво е периодично (в зависимост от това колко често поливате стайните растения) да добавяте няколко капки течна тор във водата. Тя подхранва почвата с необходимите хранителни съставки и подпомага по-бързия растеж.
 
Влага и температура при отглеждане на стайни растения

Повечето видове стайни растения виреят най-добре при температура между 15 и 23 градуса Целзий. При по-висока стойност, растенията стават крехки и слаби, а рязката смяна на топло и студено ще им причини смърт. От друга страна, по-ниските показатели ще запазят цветовете свежи по-дълго време и ще ги предпази от вредители в почвата.

Важно е въздухът в помещенията да е свеж, климатикът и отоплителните уреди да не са директно насочени към стайните растения и да проветрявате поне веднъж на ден за по-дълго време. Влагата е особено важен фактор най-вече при отглеждането на тропически представители, затова ако имате специална отоплителна система с овлажнител за въздух, винаги следете съдът за вода към него да е пълен. Друга алтернатива е подложка с чакъл и почва, който задържа влагата по-дълго.   

Най-разпространени стайни растения  
Стайните растения - живот у дома
Потос (Epipremnum aureum) – заради склонността си да „пълзи“, този вид стайно растение обикновено се отглежда във висяща саксия. Понася ярка, но индиректна слънчева светлина, но идеално вирее и в по-тъмните участъци. Колкото по-често го поливате, толкова по-бързо ще расте, но не се притеснявайте, ако оставите почвата да изсъхне преди да го полеете отново. Хубаво е да го подхранвате минимум три пъти в годината. Освен стандартния зелен цвят, потосът има още две разновидности - „мраморната кралица“(с жълта и бяла украска по листата) и „златно разнообразие“ (предимно зелено с няколко златисти нишки).

Лилия на мира (Spathiphyllum) – този вид стайно растение харесва слабата светлина затова е чудесно украшение за тъмния ъгъл на хола, например. Красивият бял цвят в комбинация с наситено зелените листа придават истинско изящество на помещението, а при правилно отглеждане може да достигне височина 120 см. Единствената специфика на лилията е, че обича много вода, а през летните месеци трябва да се полива ежедневно. Цъфти между 4 и 6 пъти годишно.

Фикус (Ficus elastica)– сред многообразието от фикуси, вероятно познавате фикус Бенджамин , който наподобява дърво. Има обаче още един също толкова разпространен представител на вида, който е с много по-големи и месести листа, наподобяващи гума. Този тип фикус обича слаба светлина и много вода и може да достигне до 180 см. височина, в зависимост от това в каква саксия го отглеждате (можете да ограничите растежа му).

Свекървен език (Sansevieria) -  Другото наименование на този тип стайно растение е „змийски език“, заради изключително острите върхове на листата му. Отглежда се много лесно, тъй като не иска никакви специални грижи – можете дори да забравите да го поливате, или да го оставите на директна слънчева светлина – този вид растение ще понесе много мъчения (само не и минусови температури). Харесва суха почва, така че поливане един път (най-много два пъти) на месец му е абсолютно достатъчно.
Стайните растения - живот у дома
Подправки – да точно така, подправки и билки, които се използват в кулинарията. Помислете колко свежо би изглеждала кухнята ви, окичена с малки саксийки с разнородни екземпляри. Да не говорим за аромата и удобството, които ще си осигурите с този тип стайни растения. Подправките прихващат много лесно, но е важно да получават достатъчно количество светлина и вода.

Вероятно в домовете си отглеждате много повече видове стайни растения – някои популярни, други не чак толкова. Без значение дали сте любители на екзотичните видове (Стефанотис , Бромелии ), на палмите и бонсаите или на „студените“ кактуси, не забравяйте, че всички те са живи същества – хранете ги, поете ги и ги отглеждайте с любов. А те ще ви се отблагодаряват с красотата, която внасят във вашия дом.
 
21. 01. 2010 / Цвети Тошева

6 коментарaДобави коментар »

Magi

От Magi04.03.2010, 16:35 ч.

До Aspasia Къде прочете тази фауна бе мила

Виж всички коментари за "Стайните растения – живот у дома".

Още от "Цветя"

Фикус бенджамин

Фикус бенджамин

Фикус бенджамин се отглежда лесно и остава зелен през цялата година.

Белопероне

Белопероне

Ако искате да разнообразите стайната си градина с ефектно, цветно храстче, тогава за вас е растението белопероне. Вижте как да си отгледате белопероне и какви са неговите по-специални изисквания.

Коледната звезда - акцент в празника

Коледна звезда

Понасетия или коледна звезда – цветето, което цъфти около Коледа е традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а вече и у нас.