Хоя Кери – модерната валентика

0 коментара0/5

Сърцевидната форма на листата и нуждата от минимални грижи, превръщат Хоя Кери в оригинален подарък за Св. Валентин, с който да замените баналните рози и да изненадате любимите си хора с нещо наистина нестандартно. Ето какво трябва да знаете за отглеждането му:

Хоя Кери – модерната валентика
 © istockphoto.com

Официалното име на растението е Хоя Кери, но е познато и като Восъчно сърце или Късметлийско Сърце. То е тропическо увивно растение, но най-често може да се открие като миниатюрно стайно цвете, тъй като по магазините може да откриете само отделни резници от дебелите восъчни листа.

За жалост миниатюрната Хоя трудно може да се превърне във възрастно растение. Причината за това е бавният им растеж, който отнема години. Въпреки това Восъчното сърце е перфектно за декориране на бюрото в офиса или нощното шкафче.

Ако успеете да откриете по-зряло растение с повече от едно листо, вероятно ще се насладите и на цъфтежа на Хоя Кери. Белите цветчета имат прекрасен нежен аромат, който се променя с възрастта на растението.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Растения с характерен аромат, които можете да отглеждате у дома >>>

Восъчното сърце изисква минимални грижи. Ето какво е най-важното, което трябва да знаете:

Добави описание

Светлина – растението не е претенциозно, нуждае се от сравнително постояннен поток на светлина, за да се развива, но може да вирее и на сенчесто място. Избягвайте единствено най-тъмните и скрити части от стаята.

Поливане – тъй като е сукулент, растението може да издържа дълги периоди без вода. Въпреки това не подлагайте на експерименти издръжливостта му и поливайте щом почвата започне да изглежда суха - на всеки 2-3 седмици.

Температура - за да активирате растежа на хоята трябва да поддържате постоянна температура в помещението в диапазон от 18 °C до 27 °C. По-ниски стойности могат да доведат до забавяне или спиране на растежа.  

Пресаждане – почвената смес не трябва да включва богат органичен материал. Младите растения в малки саксии, трябва да се пресаждат на всеки 2-3 години в по-голям съд, като не бива разликата в саксиите да е прекалено голяма, за да не настъпи гниене.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-популярните цветя за Св. Валентин и значението им >>>

Често срещани проблеми при отглеждането на Хоя Кери

Добави описание

Гниене 

Преполиването или излагане на много влажни условия за продължителен период от време са основните причини за загниване на растението. Замръзването или много ниски температури също могат да доведат до такъв проблем.

Съсухряне

Това често е знак за недостиг на вода. Ако сте сигурни, че поливате растението правилно, погледнете корените, възможно е да сте надвишили необходимото количество вода в миналото и да е настъпило кореново гниене.

Не цъфти                                                                   Добави описание

Уверете се, че имате зряло растение, което е поне на няколко години, тъй като младите растения не произвеждат цветове. Не очаквайте цветове при растения само с един лист или такива, които са били подложени на лоши условия.

Не расте

Специфичното за Хоя Кери е бавният й растеж особено като младо растение. Както вече споменахме, това може да отмене години. Ето защо единственото лекарство тук е вашето търпение и любов към него.

14.02.2018/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хоя Кери – модерната валентика".

Още от "Цветя"

Здравец – билка за здраве

Здравец – билка за здраве

Здравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом. Здравецът участва в религиозните обичаи и в озеленяването на обществените площи. А заради лечебните си свойства, здравецът успешно се използва и като билка за здраве.

Зюмбюл / Hyacinthus

Зюмбюл / Hyacinthus

Зюмбюлът / Hyacinthus е едно от най-популярните и най-обичани цветя. Носи името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.

Кралица на нощта – цвете-мечта

Кралица на нощта – цвете-мечта

Цветето Кралица на нощта е мечтата на всеки градинар. Освен, че има рядка екзотична красота, то впечатлява с уникални цветове. Вижте как може да си отгледате кралица на нощта в домашни условия.