Алстромерия в саксия

0 коментара0/5

Алстромериите са сред най-предпочитаните цветя за вазата, защото са пъстри и трайни. Знаете ли обаче, че може да си ги отглеждате и в домашни условия? Ето основните изисквания на алстромерия в саксия.

Алстромерия в саксия
 © istockphotos

Алстромерия отблизо

Алстромерията е известна още като перуански лилиум или лилия на инките. Харесвана е от много хора, защото е цвете, което носи настроение заради пъстрите си цветчета. Цъфти от края на пролетта и през по-голямата част на лятото в нюанси на жълтото, оранжевото, в бяло, розово, червено, а понякога се получават и цветни комбинации.

Алстромерията като растение за отглеждане е идеална за аранжировки в кошници или по-големи контейнери. Може да я комбинирате с гербери, рози, маргаритки или лилиум. Градинарите я определят като лесна за отглеждане, защото има способността да се запасява с минерали и вода за по-тежки времена. Стига да не я преполеете, така че корените да загният, алстромерията ще ви радва с красив букет от свежи цветя цяло лято.

Добави описание

Как да си отгледате алстромерия в саксия?

Поливане

Алстромериите обичат почвата да бъде винаги влажна, затова изискват по-често поливане, но трябва да сте много внимателни, защото преовлажняването на корените води до загниване.

Светлина

За алстромерията подходящи са по-светли и слънчеви места, но да не е изложена постоянно на припек. Смята се, че 6 часа слънце от сутрин до обяд е идеално за нея. Предпочита по-мек климат и вирее отлично на температури около 20 до 25 градуса. Студът не й понася, затова зимата трябва да я покриете или приберете.

Добави описание

Почва

Алстромерията се нуждае от лека, песъчлива почва с неутрална или слаба киселинност. Препоръчително е да я подхранвате с минерални торове всяка седмица в периода на цъфтеж. Пресажда се на 2 години.

Размножаване

Размножаването при алстромерията става на есен чрез разделяне на коренищата (при условие, че растението има поне 5-6 пъпки), а при други - чрез семена. Ако сте решили да си отглеждате алстромерия от семе, помнете, че тя ще започне да цъфти след 2 години.

Други

В случай, че отглеждате алстромерия в градината, трябва да знаете, че привлича много охлюви. За растението е по-добре също да откъсвате цветовете ниско долу вместо да ги режете с ножица.

12.06.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Алстромерия в саксия".

Още от "Цветя"

Сансевиера - индийски меч

Сансевиера - индийски меч

Латинското наименование на това вечнозелено стайно растение е Sanseviera, но у нас то е no-известно като индийски меч. Сансевиерата произлиза от Южна Африка. На височина сансевиерата достига до 60 см.

С аромат на люляк

С аромат на люляк

Люлякът е красиво растение, което може да омагьоса всеки с аромата си. С люляк градината става по-пъстра и благоуханна. Какво не знаете за люляка?

Хоя Кери – модерната валентика

Хоя Кери – модерната валентика

Сърцевидната форма на листата и нуждата от минимални грижи, превръщат Хоя Кери в оригинален подарък за Св. Валентин, с който да замените баналните рози и да изненадате любимите си хора с нещо наистина нестандартно. Ето какво трябва да знаете за отглеждането му: