10 трайни цветя за вазата

0 коментара0/5

Букет свежи цветя във вазата винаги прави стаята да изглежда по-слънчева и гостоприемна. Представяме ви 10 трайни цветя за вазата, които да внесат настроение, уют и усмивки в дома ви.

10 трайни цветя за вазата
 © istockphotos.com

Алстромерия

Алстромерията е нежно и красиво цвете, познато още като перуански лилиум. Може да издържи във вазата от 7 до 14 дни, стига да сложите цветята в престояла вода. Търсете я по цветарските магазини предимно през лятото, но понякога може да я откриете и през ранна пролет. Цъфти в цветове като бяло, розово, жълто, оранжево и червено, но най-красиви са пъстрите алстромерии.

Гипсофила

Гипсофилата обикновено играе поддържаща роля в сватбени и официални букети, но истината е, че тя може да бъде вашият нежен акцент у дома. Поставете я във ваза с хладка вода и може да издържи до две седмици без никакъв проблем. Ако пък искате да разнообразите букета, добавете и няколко стръкчета лавандула - тя също е трайно цвете, подходящо за вазата.

Добави описание

Гладиола

Гладиолата е идеалното цвете за висока ваза - има изискан вид и привлича вниманието, така че без проблем букетът ще се превърне във фокусна точка. Важно е водата, в която поставяте цветята, да не бъде хлорирана, а ако пък искате пъпките на гладиолата да се отворят по-бързо, не трябва да е и студена. Освен това гладиолите са жадни цветя, така че ще се наложи периодично да доливате вода. В случай, че изпълните всичките й изисквания, гладиолата ще издържи във вазата от 7 до 10 дни.

Еустома

Еустома, или още Лизиантус, е елегантно цвете, което цъфти в синцо, пурпурно, мораво и бяло. Може да издържи във вазата до 12 дни, стига да сте почистили стъблата му от листа и леко да сте ги подрязали (до 2см е достатъчно).

Добави описание

Карамфил

Карамфилите са може би най-често срещаният избор за трайни цветя за вазата. Макар преди няколко години да бяха смятани за отживелица, днес карамфилите отново са на мода, главно заради новите разновидности и разнообразието от цветове. Освен това са ароматни и нежни, а във ваза ще издържат от 7 до 21 дни.

Лилиум

Лилиумът е класически избор за подаръчни букети. Ароматно, нежно и с големи цветове, това цвете може да издържи във вазата до 9 дни. Ако искате да му се радвате по-дълго време, не трябва да държите вазата в топла стая. Внимавайте също за петна от полен - лилиумът е известен с това, че разпръсква цветен прашец около себе си.

Ралица

Ралица може да е необичаен избор за цвете във ваза, но пък ефектните й класовидни съцветия в синьо и лилаво ще красят дома ви до 14 дни, след като сте ги натопили във вода. Цветето е познато още с името Делфиниум и иска умерена стайна температура, за да съхрани красотата си по-дълго време.

Добави описание

Стрелиция

Един по-необичаен избор за цвете във ваза, което често е и сред най-подаряваните за различни поводи - стрелицията. Позната е още с името Райска птица заради ярките оранжеви или червеникави цветове. Тъй като стрелицията е тропическо растение, най-добре сложете вазата на слънчево и топло място. Така ще издържи до 14 дни.

Вижте също: Трикове за по-траен букет

Слънчоглед

За по-позитивно настроени и лятна атмосфера цветарите препоръчват букет от слънчогледи. Наситено жълтите им цветове са ефектни и красиви, плюс, че ще красят дома ви до 10 дни. Избирайте стабилна ваза, защото слънчогледите са тежки цветя. 

Хризантема

Макар да се асоциира повече с есенното време, хризантемата може да бъде открита по цветарските магазини целогодишно. Причината - това е едно от най-трайните цветя за букети и издържа без проблем до 14 дни във вазата. Освен това се среща в голямо разнообразие от цветове, което я прави още по-атрактивна. Важно е преди да потопите хризантемите във вода, да почистите стъблата им от листата в долния край, за да не загниват.

 

06.03.2018/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 трайни цветя за вазата".

Още от "Цветя"

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.

Градината – месец по месец (част 1)

Градината – месец по месец (част 1)

Не е тайна, че красива и благоуханна градина се постига на цената на много труд, грижи и внимание. Всеки сезон предполага по-различно отношение към растенията в сравнение с предишния. Ето какви са изискванията на градината месец по месец.

Съвети за пролетни цветя през зимата

Съвети за пролетни цветя през зимата

Какво по-хубаво от пролетни цветя, които да разведряват иначе мрачната и студена зимна обстановка! Предлагаме ви някои полезни съвети, с които да отгледате здрави пролетни цветя през зимата.