Стаен бонсай

55 коментара0/5

Общи правила за отглеждането на малките дръвчета

 


Ако искате да се почувствате като в света на елфите, купете си бонсай.
Това малко дръвче ви кара да си мислите, че сте в друг свят - малък, грациозен и романтичен. Действа ви почти вълшебно - с лилипутския си вид непрекъснато привлича погледа ви.
Но ако все пак сте решили да отглеждате това необикновено, привлекателно растение, имайте предвид, че това не е лесна работа.
Не напразно тези растения са доста скъпи.

 

 


 • Родината на бонсаите е Япония.
  Буквално преведено, тяхното име означава растение, гледано върху поднос. На много от вас то вероятно изглежда като изродено, но всъщност, за да достигне до пазара във вида, в който го виждате, отглеждането му изисква невероятно много грижи, умения и средства.
   
 • Светлина:Дръвчетата обичат светлината.
  За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте - не ги излагайте на пряка слънчева светлина.
   
 • Температура:Тропичните видове, се нуждаят през зимата от 18 до 24 °С, а субтропичните от 10 до 16 °С. Разбира се, те не бива да са в близост с отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение.
   
 • Поливане:За успешното отглеждане на бонсаите много е важно правилното им поливане. Те са влаголюбиви растения, почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига най-лесно, като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи дотогава, докато спрат да излизат въздушни мехурчета. Колко често трябва да повтаряте тази операция, зависи от вида на бонсаите, от мястото, където сте ги поставили, и от времето. Някой се нуждаят от поливане от един до три пъти седмично, а други — всеки ден.
  Ако е много горещо, от време на време пръскайте листата им, тъй като едно от задължителните условия за правилното отглеждане на бонсаите е въздухът да бъде влажен.
   
 • Пресаждане:Веднъж на всеки две години – през пролетта.
  Те се изваждат внимателно от саксията, отрязват се около 1/3 от корените им и се пресаждат наново във вече сменена почва и връхчетата се пенизират.
   
 • Торене:За подхранване на почвата най-подходящи са течните органични торове (може да ги намерите в специализираните цветарски магазини). От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата, който, общо взето, е „летаргичен" сезон - на всеки осем.


Ако през пролетта или лятото бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина.

За да запазите формата, както и да спомогнете за правилния растеж на вашето дръвче, редовно изрязвайте пожълтелите листа, премахвайте някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.
 

 

 

Още за: бонсай

55 коментарaДобави коментар »

Kati

От Kati04.08.2010, 13:10 ч.

хей,хора здравейте! много харесвам бонсайте на последък и много искам да си купя, но се чудя дали времето е подходящо тъй като вече е последният медец от лятото и не знам дали да изчакам или да си купя сега.

Виж всички коментари за "Стаен бонсай".

Още от "Бонсаи"

Създаване на дърво-джудже

Създаване на дърво-джудже

Ако искате да започнете отглеждането на бонсаи. Знайте, че животът му зависи от избора на дървесния вид и най-вече от положените грижи.

Каскаден бонсай у дома – съвети за отглеждане

Каскаден бонсай у дома – съвети за отглеждане

Древната практика на създаване на бонсаи отдавна вече се е превърнала в изкуство. Техниките за подкастряне на растението не само намалява размера му, но и имитират формите на дърветата, които растат в планински местности, откъдето произхождат бонсаите. Една от популярните форми е каскадната. Ето и как да създадете каскаден бонсай у дома:

Кокедама – бонсая на бедните

Кокедама – бонсаят на бедните

Какво ще кажете да отглеждате цветя без саксия? Мислите си, че е невъзможно? В Япония опровергават това, като създават техника за култивиране на растения в сфера от тор и мъх, наречена кокедама. Вижте какви са нейните специфики и как можете да си направите сами у дома такава: