Великденски венчета

1 коментар1/5

Великден е един от най-красивите християнски празници. С удоволствие украсяваме домовете си, боядисваме яйца в най-причудливи окраски и по детски се радваме на всяко по-шарено яйчице.

Магазините са пълни с взевъзможни великденски украси. Много повече ще ни радва обаче такава, която си направим сами.

7460_2.jpgВеликденските венчета са особено подходящи за празника. Могат да се окачат на вратата или в стаята и да се оформят в най-разлини форми.

За да направим великденско венче са ни необходими няколко основни неща: яйца, клонки, цветни ленти, тънка медна тел и търпение.

7460_0.jpgВземете сурови яйца и пробийте два отвора в двата им края. През тях трябва да изтекат жълтъка и белтъка. Хубаво е да имате няколко дни, за да изсъхне вътрешността на яйцето. След това, много внимателно украсете или боядисайте яйцата – с боя за яйца, с акварелни или темперни бои. Oблепете с картинки, със салфетки или украсете по ваше осмотрение.

Оставете да изсъхнат, лакирайте с прозрачен лак или намажете с олио за блясък.

Следва най-интересната част: направата на самото великденско венче.

Вземете цветни ленти и промушвайте през тях яйцата: по едно или по няколко. Завържете след това лентичките на клонките, така че да висят от самото венче. Предварителни трябва да сте хванали клонките с телта, за да им придадете желаната форма – кръг, елипса, сърце, триъгълник и т.н.

Поставете великденското венче до икона или кандило и вече сте готови да посрещнете този свят празник с още по празнично настроение.

18. 04. 2008 г. / Радостина Пеева

1 коментарДобави коментар »

Sonia

От Sonia18.04.2008, 09:53 ч.

много красиво и артистично занимавам се с декорация и често отварям подобни рубрики в сайта тази година към моята великденска украса ще прибавя пеперуди направени от тел и чоропогащи оцветени в пролетни ярки цветове...

Виж всички коментари за "Великденски венчета".

Още от "Великден"

Великден за мен е троен празник

Великден за мен е троен празник

За мен тази година ще бъде троен,защото двете ми малки момиченца имат рожденни дни едната е на 27,а другата на 28 а и с рожденните дни ще празнуваме Възкресение Христово.

Великден - любим празник

Великден - любим празник

Любим празник за семейството и приятелите ни.

Идва Великден!

Идва Великден!

Един наистина очакван с нетърпение от моето семейство празник. Подготовката за Великден е наистина един от най-приятните моменти.