Великденски венчета

1 коментар1/5

Великден е един от най-красивите християнски празници. С удоволствие украсяваме домовете си, боядисваме яйца в най-причудливи окраски и по детски се радваме на всяко по-шарено яйчице.

Магазините са пълни с взевъзможни великденски украси. Много повече ще ни радва обаче такава, която си направим сами.

7460_2.jpgВеликденските венчета са особено подходящи за празника. Могат да се окачат на вратата или в стаята и да се оформят в най-разлини форми.

За да направим великденско венче са ни необходими няколко основни неща: яйца, клонки, цветни ленти, тънка медна тел и търпение.

7460_0.jpgВземете сурови яйца и пробийте два отвора в двата им края. През тях трябва да изтекат жълтъка и белтъка. Хубаво е да имате няколко дни, за да изсъхне вътрешността на яйцето. След това, много внимателно украсете или боядисайте яйцата – с боя за яйца, с акварелни или темперни бои. Oблепете с картинки, със салфетки или украсете по ваше осмотрение.

Оставете да изсъхнат, лакирайте с прозрачен лак или намажете с олио за блясък.

Следва най-интересната част: направата на самото великденско венче.

Вземете цветни ленти и промушвайте през тях яйцата: по едно или по няколко. Завържете след това лентичките на клонките, така че да висят от самото венче. Предварителни трябва да сте хванали клонките с телта, за да им придадете желаната форма – кръг, елипса, сърце, триъгълник и т.н.

Поставете великденското венче до икона или кандило и вече сте готови да посрещнете този свят празник с още по празнично настроение.

18. 04. 2008 г. / Радостина Пеева

1 коментарДобави коментар »

Sonia

От Sonia18.04.2008, 09:53 ч.

много красиво и артистично занимавам се с декорация и често отварям подобни рубрики в сайта тази година към моята великденска украса ще прибавя пеперуди направени от тел и чоропогащи оцветени в пролетни ярки цветове...

Виж всички коментари за "Великденски венчета".

Още от "Великден"

Как празнуваме Великден...

Как празнуваме Великден...

Великден е най светлия празник за мен и моето семейство.На този ден се събираме с децата и внучетата на масата и хапваме вкусно приготвени ястия.

Боядисване на яйца с листа от магданоз, копър и др.

Боядисване на яйца с листа от магданоз, копър и др.

Предложение за боядисване на великденски яйца.

Любопитната история на Великденските пости

Любопитната история на Великденските пости

Днес, 10 април за католиците е Разпети петък, а за протестантите – и един от най-важните празници. Разпети петък се свързва и с Великденските пости. Припомняме Ви тяхната изключително любопитна история.