Идеи за боядисване на великденски яйца – 2

36 коментара5/5

Идеи изпратени от читателите на Розали

 

 

 • С обелки от стар лук – 1 вид

  Савина Джокова от Пловдив
  Обелки от стар лук (от около 20 глави)се сваряват в 1 литър вода,към сварените яйца се прикрепят листа (зелени)от здравец (или пък зелен лист от хризантеми)и се пристягат с тензух.
  Престояват по този начин около 20 минути във водата с обелките от стар лук, която вече е с тъмно кафяв цвят.
  След престоя яйцето се намазва с олио, за да му се придаде блясък, това условие е препоръчително за всяка една процедура за боядисване.
  Втори вид украса: разтворили сте всички бои за яйца и с памук топвате във всяка една и след това нанасяте произволно върху яйцето и пак следва процедурата с олио.


 • С обелки от стар лук – 2 вид

  Розалина Георгиева от Криводол
  Един оригинален и лесен начин за едновременно варене и боядисване на яйцата.
  Вземат се обелки от стар лук. Всяко яйце се увива в тях и се пристяга в стар чорапогащник. Пуска се да се вари направо в боята. Яйцето се освобождава от обвивката след като изстине. Най-сполучливо се получава в зелена боя.
  Нюансите са невероятни. Естествено накрая се излъсква с вълнено парче плат, леко омаслено.
  Опитайте, няма да съжалявате!  С мрежичка и фигурки от хартия

  Николета Станева от Русе
  Има най-различни начини за украсяването на яйца особено в днешно време с всичките тея изумителни бойчки продаващи се по магазините.Но много хора си предпочитат бабините трикове и рецепти.Най-интересна и най-даваща хубави резултати според мен е тази:
  Необходими са малка или танка мрежичка може и да е от чорапогащник бои за яйца и самите яйца.
  След като яйцата се сварят се оставят да изстинат за около 2 минутки в отделен съд с избраната от вас боя се потапя мрежичката, а вътре в нея яйцето изрязва се някаква форма или фигурка от хартия притиска се до леко топлото яйце и така се пъхва в мрежата след което се потапя в боята.След като яйцето се извади се отлепя парчето хартия с избраната от вас форма и интересното е, че от потапянето на яйцето в боята то се оцветява цялото с изключение на мястото със залепената хартия.
  Идеята на Милена

  Милена Стойчева от гр.Пловдив
  Ето моя метод за боядисване на великденски яйца:
  Измивам добре яйцата. Слагам ги да се сварят за 10-12 минути. Изваждам ги с дървена лъжица, за да не се надраскат и ги боядисвам веднага.
  Половината ги изрисувам с акварелни бой и после ги оцветявам с безцветен лак.
  А останалата половина ги обвивам с памук и поливам с различни цветове бои за яйца.
   
 • Идеята на Катя

  Катя Николова от София
  За конкурса шарено яйце
  Продукти:
  1. яйца
  2. капачка от буркан без винт
  3. восък
  4. ножица
  5. тел
  6. боя за яйца
  7. кристали за яйца
  8. молив, химикалка или пръчица
  Преди да се сварят яйцата вземете една обикновена капачка за буркан изрежете я под формата на ветрило, като в единия край оставите малко правоъгълниче, което по късно да закачите(завържете) към молив, химикалка или някаква пръчка. След като сте изрязали тази форма я огънете под формата на конус, като оставите малка дупчица в острия край, огънете правоъгълника на 90 градуса завържете фунийката за молива с телта с острото надолу.
  Като приключите с тази подготовка сварете яйцата.
  Запалете свеща, вземете парченце от восъка и го сложете във фунийката или конуса и загрейте на свеща от долната страна (по тясната) ,където е дупчицата ще започне да тече (внимавайте да не се изгорите или изцапате) сега е момента да започнете да творите рисувайте с острата част на фунийката можете да нарисувате каквото си пожелаете всевъзможни мотиви, фризове, цветя и мн. други, дайте воля на въображението си :),ако восъка свърши или изстине сложете нов и продължете.
  Яйцето вече е нарисувано сега разтворете боите за яйцата (сложете си гумени ръкавици), вземете памук, с една супена лъжица гребвате от различните видове боя и слагате на памука докато се намокри обилно завивате яйцето след което то престоява около 5-8мин.
  Яйцето е готово, оставете го да изсъхне, може да го намажете с олио или да го топнете отново в боя, но с кристали ( стават много красиви), преди това трябва да изчегъртате восъка с ножче, като внимавате да не счупите яйцето.
  Приятно забавление :).
   

 

 

36 коментарaДобави коментар »

2524

От 252407.04.2011, 12:29 ч.

няма зн но е по добре малко да са топли или (хладки)

Виж всички коментари за "Идеи за боядисване на великденски яйца – 2".

Още от "Великден"

Великденска украса

Великденска украса

Здравейте!Изпращам ви снимки на ръчно рисувани, издухани и лакирани яйца, които красят дома ми всяка година. И бродирани гоблени яйчица.

Ягода, лимон, но с жълтък отвътре

Ягода, лимон, но с жълтък отвътре

Една приятна изненада за деца и възрастни. Малките плодове са шеговит подарък или забавна украса за вкъщи.

Идеи за великденски яйца

Идеи за великденски яйца

Ще дам съвет как може да сварите яйцата си. Преди да започнем да боядисваме яйцата важен момент е тяхното сваряване. За да не се напукат при варене,те се държат на стайна температура и във водата се поставя сол.