Идеи за боядисване на великденски яйца - 1

18 коментара5/5

Идеи изпратени от читателите на Розали

 

 С лак за нокти

Моята идея за великденска украса е изпробвана от няколко години насам.
Мария Димитрова от гр.Варна
Освен стандартно украсени яйца, може да се боядисат за по-интересно и оригинално с лак за нокти. Няколко цвята лакове в комбинация например на рисунка на цвете или нещо такова прави яйцето да е най-забележително и привлекателно.
Оригиналното на моята идея е не самата рисунка ами средствата за украса, но мисля, че става толкова ярко и красиво, с невероятен гланц и наситеност на цвета, че каквото и да нарисувате, дори да няма никаква рисунка ами да е едноцветно, макар, че съм сигурна, че на всеки ще му хрумне нещо. Става супер украса и трудно може някой да се сети за нея! :)

 

 

 

 С лак за нокти и брокат

Роси Петрова от гр.Бургас
След като яйцата са сварени ги оставям да изстинат мъничко. Като база за цвят използвам обикновена боя предназначена точно за тази цел. И така:) след като базата е готова вземам няколко цвята лак за нокти,брокат на прах и една карфица.
Започвам да правя най-различни фигури с лака за нокти, а отгоре поръсвам с брокат. На места удебелявам и с карфицата рисувате цветя или каквото ви хрумне:). Всичко зависи от вашето въображение.
Желая успех и весел Великден!:)

 

 

 

 С листенца и памук

Цветанка Караиванова от гр.Карлово
1.След като сваря яйцата вземам листенца от различни растения с различни форми слагам ги върху яйцето,отгоре слагам парче от чорапогащник,връзвам и след това потапям в боята.Като извадя яйцето от боята махам чорапогащника,отлепям листото и се получават много красиви форми.
2.Друг много интересен начин е с памук. Откъсвам такова парче памук,че да може да покрие яйцето.Върху памука слагам от всички бои,които съм приготвила.Увивам памука върху яйцето,притискам го добре и го оставям да постои 10-15 мин.След като го развия се получава много красиво яйце,защото боите са се слели.
Пак мажа с мазно парче.

 

 

 

 С винена киселина

Севдалина Тодорова от гр.Пловдив
След като сваря яйцата, разтварям във водата винена киселина и ги оставям така около 24 часа да киснат. след което ги изваждам /по тях вече са полепнали кристалчетата на винената киселина/ и с четка или клечица нанасям боя от различните цветове.
Боята да бъде разтворена в съвсем малко вода,за да се получат по концентрирани цветове.

 

 

 

 С листа от стар лук

Наталия Величкова от с.Стамболово
От моята баба знам следния начин за боядисване на яйцата:
Суровите яйца се увиват в листа от миналогодишен кромид лук. Овързват се със скъсан чорапогащник така, че листата от лука да не се разместват.
Яйцата се поставят в съд с боя за вълна- червена с малко оцет, и се варят около 15 минути.
Вадят се и се оставят да изстинат.
Сваля се лука и изстиналите яйца се полират с вълнен парцал, напоен с малко олио.
ТОВА Е.ПОЖЕЛАВАМ ВЕСЕЛИ ПАЗНИТЦИ!

 

 

 

 С олио

Здравка Маслева от гр.София
След разтварянето на боите - всяка в отделен съд - се слага по няколко капки олио. Свареното лице се потапя последователно от една боя в друга , като се преобръща много бързо с лъжица и се изважда. Желателно е като се извади от единия цвят яйцето малко да постои и след това да се потопи в следващия цвят и т.н. Получава се много красиво пъстро яйце.

 

 

 

 С олио, свещ и бои

Жана Василева от Ловеч
Сваряват се яйцата.
В една боите се поставя олио. Пуска се първо там яйцето, а след това в някоя друга по желание.
Може да се вземе и стар чорап в него се слага някое красиво листенце, притиска се хубаво и се потапя в боята.
Яйцето докато е топло се рисува с свещ и след това се потапя в боята.
Може яйцата да се изрисува и с темперни бои.

 

 

 

 С памук

Рилка Иванова от гр.Габрово
Здравейте скъпи приятели!
За Велик ден украсявам яйцата като си приготвя първо бойте - около шест цвята след което откъсвам едно парче памук и с капкомер слагам на различни места от всичките цветове, след което увивам яйцето в намокрения от различни бой памук и го оставям да постой 1-2 минути след което махам памука и се получава хубаво пъстро боядисано яйце. След което го намазвам с олио и ги подреждам в панер украсен със здравец. Пробвайте може да ви хареса моето боядисване на великденски яйца.снимка:msm.com

 

 

18 коментарaДобави коментар »

Лили

От Лили19.04.2011, 16:57 ч.

Страхотни сте благодаря за хубавите рецепти

Виж всички коментари за "Идеи за боядисване на великденски яйца - 1".

Още от "Великден"

Техники за боядисване на яйца

Техники за боядисване на яйца

Здравейте, боядисаните яйца са основната ни Великденска украса.

 Моят Великден

Моят Великден

Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца. Има и много шоколадови лакомства под формата на зайчета.