Вечни техники при великденските яйца

12 коментара1/5

Тук представените модели са достъпни за всички. Имате нужда само от ентусиазъм, сръчност и търпение.

Различните модели се основават на отделни техники и географски райони: някои са традиционни и с дълга история, докато други са заимствани от съвременните декоративни техники, интерпретирани и майсторски приложени върху яйцата.

След като придобиете известни умения и опит и при желание от ваша страна, вие можете да приспособите тези модели по свой вкус и чрез различните техники ще сътворите нови идеи. Основните техники и в частност подготовката на яйцата, са изложени в детайли по-долу.

 • Твърдо сварени яйца – за да не се пукнат при варене продупчете с игла въздушния джоб, който се намира в основата на всяко яйце. Не поставяйте директно яйцата във вряла вода и никога не ги варете на силен огън.

 • Традиционен начин за изпразване на яйца – пробийте яйцето с игла в двата края, като разширите леко горния отвор. Допрете до устните си и духайте силно, за да може съдържанието на яйцето да изтече от по-широкия отвор. /фиг.1/
   
 • Изпразване на яйца с помпичка – ако искате да изпразните няколко яйца, по-добре се снабдете със специален апарат, състоящ се от фино свредло и малка помпичка. В този случай се прави само един отвор със свредлото. Помпичката се поставя в отвора и при напомпване съдържанието бавно изтича /фиг 2/.

 • За да прекарате панделка е необходимо да уголемите отворите с помощта на остра ножичка. /фиг.3/
   
 • Почистване вътрешността на яйцето – вземете пластмасова спринцовка и инжектирайте с топла сапунена вода. Разклатете. Можете да изпразните с помпичката. /фиг.4/
   
 • Пълнене на празните яйца с вода – за да потопите празните яйца в боята ще трябва да ги напълнете с течност. Бихте могли да ги задържите в боята, докато въздухът излезе от тях, или да използвате по-бърз начин, като с помощта на спринцовка ги напълните с вода.
   
 • Измиване на яйцата – преди да ги украсите е необходимо да ги измиете с помощта на мека кърпа.
   
 • Естествени оцветители – лесни за употреба.Тъй като при тях се получават различни и непредвидими резултати, ви съветваме да пробвате наситеността на разтвора. За някои от моделите са използвани люспи от кромид лук, но бихте могли да използвате спанак, червено цвекло или чай. За да предпазите ръцете си използвайте ръкавици.
   
 • Изкуствени оцветители – употребяват се според указанията на производителя. Обикновено се разтварят в стъклени съдове, в които се поставят яйцата с помощта на лъжица. След постигане на желания цвят извадете и оставете да изсъхне върху кора за яйца.
   
 • Съхнене на изпразнените яйца – излейте течността от вътрешността на яйцето и го поставете върху статива с тел.
Лесен и ефектен начин за боядисване на яйца


 

 

 

 

 

 

12 коментарaДобави коментар »

poli_hp

От poli_hp23.04.2008, 13:40 ч.

за да се белят лесно яйцата първо се слага водата да заври и тогава се пускат яйцата варят се 15 минути

Виж всички коментари за "Вечни техники при великденските яйца".

Още от "Великден"

Великденска украса на сем.Мирчеви

Великденска украса на сем.Мирчеви

Както всички празници така и ВЕЛИКДЕН е най-очакваният празник от децата.

Великден на семейство Обидимски

Великден на семейство Обидимски

Казвам се Елица от Разград и искам да ви споделя за нашия ВЕЛИКДЕН макар че за нас всеки ден е велик, щом сме заедно тате Митко, мама Ели, бате Митко и Здравко.

Весели великденски яйца

Весели великденски яйца

Здравейте на всички, които се вълнуват от великденски багри и уюта в дома, които придават тези весели великденски яйца.