25 март – Благовец

1 коментар2/5

Не излизайте от дома с гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре – нищо че гозбите са безмесни заради Великденският пост – и пъхнете в джоба си пари.

Ако нямате “книжни”, сложете “железни”, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука “на сит корем и пълна кесия”. Инак няма да ви върви.

През деня не работи нищо. Дедите ни вярвали, че дори птичките не виели гнезда. Който знае езика на лястовиците, ще разбере, че току-що дошли от “южните страни” крилати гостенки съобщават: “Зимата свърши! Иде лятото”.
Едновременно с птици земята ни българска се изпълва и със змии, гущери, плъхове и всякаква друга гнусна поганска челяд. Идват и русалки, вили, самодиви, змейове, юди, змеици.
Освен Благовещение, както е отбелязан в християнския календар, денят се нарича още Благовец, Благоец, Благостене, Благовден, Благощение, Половин Великден, Куковден.
 • Ако дърво се посади в този ден, плодовете му обезателно, ще бъдат сладки.
 • Още предишната вечер стопаните почистват дворовете и оборите, а стопанките измитат къщите, за да посрещнат деня на чисто. Събраната смет се запалва на улицата и момчетата я прескачат, за “да им се опърлят петите и да не ги хапят змиите”.
 • Момите пък гледат върху кое клончеще кацне птиче, за да го отчупят и скрият в пазвата си. Това клонче ще им помогне да се омъжат по любов.
 • Магьосниците цял ден търсят змия – да я убият и напълнят устата и с босилково семе. После заравят главата на влечугото в земята и когато растението поникне и цъфне, берат цветчетата му и от тях правят омайни билета за изгаряща любов.
 • Кожата на змията изсушават, стриват на прах и забъркват в мехлеми и сиропи, за да им се удвои силата им.
 • Иманярите също не стоят със скръстени ръце. Щом се заздрачи, те тръгват по полето и напрегнато се взират да видят къде ще лумне син огън от земята. Там е закопано имане от стари времена.
 • На тоя ден пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите на воля – “да вдъхнат от благото на Благовец, та да им е благ медът”.
 • Бабите пробиват ушите на внучките си за обички. Вярва се, че момиченцата не усещат болка, защото около тях невидимо витаят добри небесни сили.
 • Цялата суета на хората се следи с голямо любопитство от самодивите, вилите, русалките, юдите, змейовете и змеиците. Те са скрити в горските усои и дебнат само някой момък да излезе извън населеното място, та да ги подмамят с нежни гласове и да ги отмъкнат за съпруг. Тия отвлечени съпрузи нямали друго задължение освен да правят любов. След като му изпиели мъжката сила, самодивите го пускали да си върви обратно у дома на Секновенье (29 август), а те се запътвали към задморските си жилища.
 • Случвало се пастир да види как тия горски жени играят хоро без дрехи. Той се поболявал от влечение по тях, чезнел и накрая умирал.
 • Умирали и момите, които са били залюбени от змейове, ако бащите и майките им не ги отървавали своевременно.
 • Понякога курназ момци отмъквали самодива за невеста в домовете си. Хвърляли в огъня неземните им одежди и ги обличали в обикновени тъкани дрехи. Децата родени от отвлечени самодиви, били изключително красиви.
Целият 25 март е изпълнен с много чудесии и вълшебства.
 • Ако денят се случи слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща.

 

23.03.2008/rozali.com


Православието тачи празника Благовещение.
Преди две хиляди години Господ изпратил архангел Гаврил в малкото юдейско градче Назарет, за да предаде на Дева Мария благата вест, че е отредена да стане майка на Исус Христос – спасителя на човечеството.

1 коментарДобави коментар »

safk

От safk23.03.2008, 14:03 ч.

Аз много харесвам благовец тогава се запознах с моя мъж и съм щастлива вече 13 годинил

Виж всички коментари за "25 март – Благовец".

Още от "Празници"

Петковден – 14 октомври

Петковден – 14 октомври

Днес е Денят на Света Петка Българска.

24 май – Ден на буквите и на културата

24 май – Ден на буквите и на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

17 септември – Вяра, Надежда, Любов

17 септември – Вяра, Надежда, Любов

Днес се отдава почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.