25 март – Благовец

1 коментар2/5

Не излизайте от дома с гладен стомах и празен джоб. Още сутринта хапнете добре – нищо че гозбите са безмесни заради Великденският пост – и пъхнете в джоба си пари.

Ако нямате “книжни”, сложете “железни”, защото според поверието кукувицата трябва да ви закука “на сит корем и пълна кесия”. Инак няма да ви върви.

През деня не работи нищо. Дедите ни вярвали, че дори птичките не виели гнезда. Който знае езика на лястовиците, ще разбере, че току-що дошли от “южните страни” крилати гостенки съобщават: “Зимата свърши! Иде лятото”.
Едновременно с птици земята ни българска се изпълва и със змии, гущери, плъхове и всякаква друга гнусна поганска челяд. Идват и русалки, вили, самодиви, змейове, юди, змеици.
Освен Благовещение, както е отбелязан в християнския календар, денят се нарича още Благовец, Благоец, Благостене, Благовден, Благощение, Половин Великден, Куковден.
 • Ако дърво се посади в този ден, плодовете му обезателно, ще бъдат сладки.
 • Още предишната вечер стопаните почистват дворовете и оборите, а стопанките измитат къщите, за да посрещнат деня на чисто. Събраната смет се запалва на улицата и момчетата я прескачат, за “да им се опърлят петите и да не ги хапят змиите”.
 • Момите пък гледат върху кое клончеще кацне птиче, за да го отчупят и скрият в пазвата си. Това клонче ще им помогне да се омъжат по любов.
 • Магьосниците цял ден търсят змия – да я убият и напълнят устата и с босилково семе. После заравят главата на влечугото в земята и когато растението поникне и цъфне, берат цветчетата му и от тях правят омайни билета за изгаряща любов.
 • Кожата на змията изсушават, стриват на прах и забъркват в мехлеми и сиропи, за да им се удвои силата им.
 • Иманярите също не стоят със скръстени ръце. Щом се заздрачи, те тръгват по полето и напрегнато се взират да видят къде ще лумне син огън от земята. Там е закопано имане от стари времена.
 • На тоя ден пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите на воля – “да вдъхнат от благото на Благовец, та да им е благ медът”.
 • Бабите пробиват ушите на внучките си за обички. Вярва се, че момиченцата не усещат болка, защото около тях невидимо витаят добри небесни сили.
 • Цялата суета на хората се следи с голямо любопитство от самодивите, вилите, русалките, юдите, змейовете и змеиците. Те са скрити в горските усои и дебнат само някой момък да излезе извън населеното място, та да ги подмамят с нежни гласове и да ги отмъкнат за съпруг. Тия отвлечени съпрузи нямали друго задължение освен да правят любов. След като му изпиели мъжката сила, самодивите го пускали да си върви обратно у дома на Секновенье (29 август), а те се запътвали към задморските си жилища.
 • Случвало се пастир да види как тия горски жени играят хоро без дрехи. Той се поболявал от влечение по тях, чезнел и накрая умирал.
 • Умирали и момите, които са били залюбени от змейове, ако бащите и майките им не ги отървавали своевременно.
 • Понякога курназ момци отмъквали самодива за невеста в домовете си. Хвърляли в огъня неземните им одежди и ги обличали в обикновени тъкани дрехи. Децата родени от отвлечени самодиви, били изключително красиви.
Целият 25 март е изпълнен с много чудесии и вълшебства.
 • Ако денят се случи слънчев, значи цялата година ще е спорна и здрава. Но дори през цялото време да вали дъжд, трябва да се говорят благи неща.

 

23.03.2008/rozali.com


Православието тачи празника Благовещение.
Преди две хиляди години Господ изпратил архангел Гаврил в малкото юдейско градче Назарет, за да предаде на Дева Мария благата вест, че е отредена да стане майка на Исус Христос – спасителя на човечеството.

1 коментарДобави коментар »

safk

От safk23.03.2008, 14:03 ч.

Аз много харесвам благовец тогава се запознах с моя мъж и съм щастлива вече 13 годинил

Виж всички коментари за "25 март – Благовец".

Още от "Празници"

Успение на Пресвета Богородица

Успение на Пресвета Богородица

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.

Любопитни факти за Ивановден

Любопитни факти за Ивановден

На 7-ми януари по традиция Православната църква чества празника на Св. Йоан Кръстител. Над 300 хиляди българи празнуват днес имен ден. Вижте някои любопитни факти за Ивановден.

Международен ден на книгата

Международен ден на книгата

На 23-ти април светът чества международния ден на книгата. Как се е зародила традицията, какви са обичаите и как празнуваме международния ден на книгата?