Любопитни обичаи за Никулден

От 0 коментара0/5

Никулден е един от най-обичаните зимни празници. Празник на рибари, моряци, пътешественици и авантюристи, на банкери. На Никулден честваме празника на Св. Николай – господарят на целия подводен свят.

Любопитни обичаи за Никулден

Когато шестима братя светци си поделяли света, на Св. Николай се паднали водите, затова той е надарен със силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса.

Ето някои любопитни обичаи около Никулден:

На Никулден се яде риба, най-добре шаран. Шаранът е смятан за помощник на Св. Николай, защото веднъж му помогнал в беда. Легендата разказва, че Св. Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава Св. Николай бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.

Вижте също: 6-ти декември - Никулден

На 6-ти декември освен риба на трапезата има обредни хлябове и постни ястия. Масата не се вдига цял ден, а от обредните хлябове се дават късове на съседите, за да се запазят добрите отношения и да се множи богатството.

Вижте също: Как да станем майстори на рибата

На Никулден не се плава в открито море. Първата хваната риба на 6-ти декември трябва да се изяде от рибарите.

Вижте също: Никулденски шаран

След празничната вечеря костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. Запазва се само костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

Вижте също: Ястия с риба

На Никулден празнуват Никола, Николай, Николина, Николера, Ненка, Ненчо, Нина, Кольо. Името Николай означава побеждаващ.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Любопитни обичаи за Никулден".

Още от "Празници"

Света Петка

Петковден е! Отбелязваме празника на Света Петка

На 14 октомври отбелязваме църковния празник Света Петка. На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Задушница – ден за умрелите

Задушница – ден за умрелите

На 22-ри юни отбелязваме Черешова задушница – един от най-значимите църковни празници. Задушница е ден за умрелите, когато семействата почитат паметта на покойните им роднини и близки. Какво повелява традицията на Задушница?

Тодоровден, Конски Великден

Тодоровден, Конски Великден

Тодоровден - празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.