Квилинг – техника за търпеливите

7 коментара1/5

Квилинг е техника, която с времето се е утвърдила като изкуство. Днес квилингът има редица почитатели, които творят разнообразни и вдъхновяващи декорации. Какво е квилинг и как да го приложите у дома?

Квилинг – техника за търпеливите
Какво е квилинг?


Квилинг се нарича използването на хартиени ленти, които се навиват около специален инструмент и се оформят по различен начин, създавайки оригинални декорации. Най-важното, което изисква квилингът, е търпение, тъй като се работи „на дребно“.

Quill всъщност означава паче перо. На него по времето на Ренесанса французи и италианци са навивали хартиените ленти, превръщайки ги в украса на корици на книги. По-късно по квилинг се запалили и дамите във Великобритания, които смятали, че заниманието подхожда на изисканото им потекло, без да ги уморява или затруднява. Колониализмът пък разпространил квилингът и по останалите части на света.

Днес квилингът се е превърнал в изкуство, на което може да му се насладите по изложби в музеи и галерии или просто у дома, майсторейки своя собствена декорация. Съществуват различни форми, по които може да навивате хартиените лентички, и когато ги „сглобите“, да образуват цяла картина – по-стегнати, по-отпуснати, свързани, V-образни, S-образни, като сърце или капка. Квилингът е подходящо занимание както за малки, така и за големи.
Квилинг – техника за търпеливите
Материали за квилинг

Хубавото на квилинга е, че не изисква прекалено скъпи материали. Трябват ви цветни хартиени лентички, с дебелина не повече от 1см. Може и сами да си ги нарежете, но по-добре си купете готови. Хартиените комплекти варират между 1,50 и 7лв, като зависи от количеството и качеството на хартията.

Хартия за квилинг ще намерите в магазините тип „направи си сам“ и в тези с художествени материали. Освен по цвят, може да избирате материала по дебелина, твърдост, а също дали листът започва с някаква светлосянка и колко време издържа цвета на хартията. Това се определя от фигурата, която сте решили да сътворите, и от личните ви предпочитания.

Нуждаете се също от специален инструмент, около който да навивате лентичките. Комплектът не излизам повече от 3лв. Начинаещите използват шило или игла. Необходими са ви още малко лепило и клечка за зъби или за уши, с които да го нанесете. По желание използвайте пинсета при сглобяването на квилинг декорацията.
Квилинг – техника за търпеливите
Как се прави?

Избирате си цветна лентичка, като прикрепяте единия й край към инструмента за навиване. Прикрепяте горният край на шилото, за да не се изхлузи лентичката и започвате да навивате. В зависимост от декорацията, която сте избрали, може да направите по-хлабава или по-стегната намотка. Навивате така, че да създадете определена форма (може да използвате и шаблон). Когато навиете цялата лентичка, трябва да залепите върха й с лепило. Притиснете леко за няколко секунди. Когато направите няколко подобни квилинг орнаменти, може да си създадете цяла композиция.
Квилинг – техника за търпеливите
Идеи - квилинг за дома

 

  • Освежете скучната рамка за снимка с квилинг орнаменти. Цветя, сърца или геометрични форми зависи от посланието.

 

  • Старата кутия за бижута ще се превърне в истински квилинг шедьовър, ако дадете воля на въображението си.
  • С помощта на квилинг може да си направите цветя, които да сложите във вазата.
  • За по-търпеливите и сръчни фенове на изкуството – измайсторете си пано или картина с квилинг орнаменти, които да закачите в хола или в коридора. С квилинг стават и чудесни декорации за стената.
  • Квилинг техниката се използва също за направата на покани, картички, празнични декорации. Съчетава се с бродерии и живопис.

    05.06.2012/ Христина Спасова

7 коментарaДобави коментар »

Alvina

От Alvina12.08.2012, 18:29 ч.

Има хора, които освен уникални картички използват квилинга и за уникално красиви обеци и други бижута - скоро мярнах във фейсбук такива и останах силно впечатлена.

Виж всички коментари за "Квилинг – техника за търпеливите".

Още от "Направи си сам"

Дъска за рецепти

Дъска за рецепти

Има рецепти, които домакинята прави всеки ден, други, които приготвя веднъж в годината и трети – които са любими на семейството и специални, защото идват изненадващо.

Направи си сам: кош за пране

Направи си сам: кош за пране

Вижте как да си направите бързо и лесно текстилен кош за мръсно пране - удобен и функционален, тъй като не заема място и може да го закачите на гърба на вратата.

Идеи направи си сам мартеници

Идеи направи си сам мартеници

Остават броени дни до празника на Баба Марта, когато обичаят повелява всички да са окичени с мартеници за здраве. Ако сте решили лично да изработите мартениците за вашите близки и приятели, ето няколко идеи направи си сам.