Еко декорация

7 коментара1/5

Забелязали ли сте колко много отпадъци изхвърляте всеки ден? А не сте ли се замисляли, че бихте могли да използвате голяма част от тях за втори и за трети път?


Бихте могли да ги вложите в нещо полезно и интересно, което да ви върши работа занапред. По този начин ще облекчите майката Природа в тежката задача да се справи с всичкото това замърсяване.

Чували ли сте израза "Reuse – Reduse – Recycle"? Това е правилото на трите "R", което посочва начини за справяне с боклука. Практикуването на това правило е важно за опазването на околната среда. А, ако се ръководите от него всеки ден, може да бъде и забавно.

  • "Reuse" е да използваме ненужното няколко пъти, а не да го хвърлим веднага, щом сме го употребили веднъж. Може и да го дадем на някой друг, който има нужда от него. Все пак, боклукът на едни може да е съкровище за други.
     
  • "Reduse" означава да намалим купуването на ненужни неща и да използваме изцяло това, което вече сме купили. Ако не сте използвали нещо до края, дайте го на друг. А, ако можете, вложете веднъж използваното в нещо ново. Целта е да се намали количеството изхвърлен боклук. Това е особено важно за изхвърлянето на химикали, почистващи препарати, лекарства, бои и т.н.

  • "Recycle" – може да помогнете за рециклирането на някои отпадъци, като ги събирате и ги носите на места, където те ще бъдат преработени. Като бяхме малки, събирахме вестници и хартии, предавахме ги за рециклиране и вземахме пара за лимонада и вафли. Бихте могли да насърчавате децата си да правят същото.
Имайте предвид, че тук не става въпрос да складирате боклуци и да се чудите за какво може да ги използвате. Продължавайте да изхвърляте ненужното, но погледнете няколко идеи за ефективно използване на отпадъци. Помислете дали не бихте се захванали с еко декорация!

Еко декорацияКато за начало може да си направите компост за подхранване на растенията ви. Започнете да отделяте органичните отпадъци от изкуствените. На едно място събирайте обелки от плодове и зеленчуци, черупки от яйца, чаени торбички, кафе, изобщо – всички хранителни отпадъци. Нарежете едрите части. Важно е да знаете, че добавянето на орехови или кестенови елементи не се добавят, защото са вредни за компоста. Използвайте дълъг и широк съд. На дъното му може да сложите 5 см. слама и/или 10-15 см. торф или почва. Добре е да разполагате с черни найлони за покриване, ако съхранявате компоста на открито. Два-три пъти на месец – два е необходимо да обръщате сместа или да я прехвърляте в друг съд. Пазете компоста от ярко слънце и го поддържайте влажен.

Ако имате стари вестници, може да си направите маракаси от тях.
Нужни са ви: вестници, средно голям кръгъл плод (портокал, грейпфрут), брашно, вода, боички. Накъсайте вестниците на парченца. Направете лепило от водата и брашното. Намажете плода с част от него, а отгоре започнете да лепите парчетата вестник. Мажете парчетата с лепилото и лепете отгоре, докато се получи обвивка от около 3 реда вестник. Оставете за една нощ плодът да изсъхне заедно с обвивката. На другия ден с макетно ножче разрежете обвивката на две равни части през средата. В едната половина сложете някакви семена, леща, ориз, едър пясък или дребни камъчета. По желание може да сложите дръжка от молив, изхабен флумастер, химикал или какъвто пръчковиден предмет ви дойде на ум. Еко декорацияВ този случай изрежете малки полукръгчета на двете половини от обвивката, където да напаснете дръжката. Залепете двете половини с парчета вестник и остатъка от лепилото. Когато маракасът изсъхне, може да си го боядисате в какъвто цвят искате. По този начин може да си направите и земно глобусче. Или дори цяла слънчева система, висяща от тавана.

Когато ви направят подарък, не разкъсвайте опаковката. Запазете я, защото няма нищо нередно в това, да я използвате за подарък, даден от вас. Ако ще правите подаръци, може също да ги увиете в плат. Ненужният плат ще ви послужи и за възглавнички, наредени по дивана или леглото. От него може да си направите и пазарска чанта, която да замести найлоновите торби.

При наличие на излишни буркани или пластмасови бутилки, може да си изработите моливници или свещници. Използвайте ножици, макетни ножчета, бои, лепило. Може да налепите текстил, канап, прежда. Да си измислите форми, да сложите надписи. Малки свещници за чаени свещички биха се получили от най-горната част на някоя бутилка. Обвийте я със станиол или фолио, или я боядисайте. Налейте вода и тогава поставете свещичката, за да не стопи новия свещник. Остатъка от бутилката използвайте за моливник. Боядисан или облепен с хартия, станиол, текстил, може да се получи доста забавна еко-декорация за стаята на детето. Използвайте копчета, кламери и мъниста, за да изобразите животно или ваше собствено приказно същество.

Излишните найлонови торби могат да послужат за хвърчило. Или пък да бъдат нарязани на дълги ленти, увити с прежда или канап и преплетени. Така може да си изработите чанта или висящи кошнички за саксийните цветя.

Еко декорация

Ако ви предстои карнавал и искате да сте различни и шантави, не е задължително да обличате ретро дрехи или пиратски костюм.
Направете си броня от неизползваеми капачки, дрехи от найлонови торби, накити или нашийници от тел и стари колани. Ако решите да си изработвате обеци – внимавайте с кукичката, която е закрепена за ухото! Тя трябва да е от благороден метал, за да не предизвиква възпаления. Вземете тел или нарежете една капачка на метални лентички. Нагънете ги и си направете спирала, сърце, цвете, риба. Боядисайте ги, пробийте малка дупчица и използвайте корда или конец, за да ги прикрепите към кукичката. Може да добавите елементи от моделин или изпечено тесто.

Кофичките от кисело мляко също могат да бъдат полезни. Много домакини ги използват за разсад. Някои деца си правят моливници, а други – телефон с две слушалки. Телефонът се получава много лесно от две кофички и дълъг канап или прежда. Прави се по една малка дупчица в дъното на всяка кофичка. През всяка дупчица се прекарва по един от крайчетата на преждата. Прави се възел, за да не се изхлузи връвта. Телефонът е готов. Децата ще го тестват най-малко половин час.

Ако имате стари гримове и дете, което обича да рисува, може да се получат чудесни творби
. Само предупредете детето си да не яде от материала за рисуване.

Ако нямате нужда от всички тези измислени неща, може просто един ден за отмора да решите да сътворите нещо от боклука. Това ще ви разтовари и ще ви помогне да се почувствате още малко по-полезни. Бъдете част от съвременното абстрактно изкуство и помагайте за опазването на околната среда, докато се занимавате с еко декорация.

09.11.2009/Анна Бончева

7 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..20.03.2012, 21:49 ч.

:О :О :О Като начало се научи да пишеш!!! Къде е майка ти? По Околен свят за отпадъците. Като цяло отпадъкът е нещо (част, предмет, остатък), за което няма предварително приложение и от което притежателя трябва да се...

Виж всички коментари за "Еко декорация".

Още от "Направи си сам"

Не подценявайте блажната боя!

Не подценявайте блажната боя!

Не изхвърляйте старите си мебели, боядисайте ги в друг цвят и те ще ви служат и радват погледа още дълго време.

Идея: Свещник от буркан за кафе

Идея: Свещник от буркан за кафе

Красиви, нестандартни и оригинални свещници могат да изпълнят дома ви със светлина. Трябва ви малко въображение, доза търпение и воала – свещникът е готов.

Идеи за великденска украса от плат

Идеи за великденска украса от плат

Великден наближава, затова е добре да се настроите на празнична вълна. Това ще стане най-лесно като постепенно започнете да украсявате дома с тематични мотиви. Предлагаме ви няколко идеи за украса от плат за Великден.