Оригами – как да вдъхнете живот на хартията

9 коментара1/5

Оригами е японско изкуство и буквално означава „прегъната хартия“. То дава възможност за пресъздаване в триизмерен вид на животни, предмети и най-различни други фигури.  Единственото, което ви е нужно за оригами е малко хартия.


Оригами – как да вдъхнете живот на хартията


Вероятно всеки от вас се е запознал с това изкуство още от ранна детска възраст. Шапките от вестници, малките бели хартиени самолетчета, лодки и солнички навярно са сладък спомен за всеки. Класическото оригами обаче изисква талант и опит, за да вдъхнете живот на хартиените стилизирани фигурки. Не е достатъчно само въображение, макар че то е ключът за създаването на уникални и оригинални форми.

Оригами е упражнение за ума и интелектуално предизвикателство. Превръщането на квадратен лист хартия във фигурки е истински ребус за повечето хора. Именно, защото изготвянето на оригами зависи от логиката и законите на геометрията и физиката, много хора свързват това изкуство с математиката. И наистина има строги математически методи за оптимизиране на разстоянията и планиране на сгъвките. 


Как възниква и се развива изкуството Оригами?

Всъщност Оригами възниква през I-II век преди новата ера в Китай, когато е открита хартията.  Първо се правели кутийки, вази и купи, а тайната за тяхното изготвяне е пренесена в Япония от будистки монаси. Именно на Япония дължим утвърждаването на Оригами като изкуство, познато и в днешно време.

В началото на своето създаване, оригами съществува и под формата на церемониални, главно сватбени украшения – интересни фигурки, които малко хора са знаели как да възпроизведат, а пазенето на тайната за тяхното сътворение е било въпрос на чест.

Дълго време този вид изкуство е достъпен само за представителите на висшите съсловия, за които е бил признак на добро възпитание. Това е така, защото хартията била много рядък и скъп материал и сгъването във формата на животни, птици и растения било привилегия на по-богатите.

Оригами – как да вдъхнете живот на хартиятаЕдва след Втората световна война изкуството Оригами излиза извън пределите на Далечния изток и намира свои почитатели в Европа и Америка.

Правила при направата на оригами

Важно правило при Оригами е да не се използват ножици и лепила. Хартията не се реже, а само се сгъва. За направата на оригами най-често се започва от квадратен лист, но впоследствие започват да се използват и други многоъгълници. Много интересен ефект се получава и при комбинация от повече от един хартиени елемента и използването на няколко цвята хартия, с различна дебелина и големина, в зависимост от желания ефект.

Какви материали са подходящи за оригами?

Хартията, която е била разпространена за оригами, е била ръчно изработената японска washi хартия – текстилна хартия, дебела, но нежна като материал. Тя е доста различна както от обикновената копирна хартия, така и от съвременната подобрена и специализирана kami хартия. Понеже е мека и гъвкава, и не пази добре сгъвки, washi е по-добра за модели с извивки, а не с остри ръбове. Kami  хартията е тънка и се прегъва лесно. Още по-удобно е, че тя се продава и на готови разрязани квадрати – обикновено те са цветни от едната страна и бели от другата. По-прости и малки оригами може да изготвяте и с обикновена копирна хартия. Но тя лесно се захабява от опипването, става крехка и лесно се къса, освен това не е достатъчно гъвкава. Не може да съхрани по-заоблени форми и много трудно се сгъва, когато стигнете до сгъване на повече от три-четири слоя хартия наведнъж.

За оригами могат да се използват и други материали, освен хартия, стига да са достатъчно здрави, фини и податливи на сгъване. Ако материалът е твърде мек, няма да остане сгънат там, където искате. Друго важно условие е да бъде достатъчно еластичен.


 

Оригами – как да вдъхнете живот на хартията

Тъй като искуството Оригами не е процес, при който всичко става от веднъж, е важно материалите, които използвате, да не се изхабяват и изтъркват лесно по ръбовете. Например металното фолио много лесно се поврежда при сгъване. Погрешна сгъвка трудно може да бъде заличена, тъй като остава в структурата на фолиото. То обаче има и своите положителни страни. Продава се хартия, залепена за фолио (и двете максимално тънки). Този материал гарантира здравина и гъвкавост. Обикновено хартията е бяла, а фолиото – цветно. Друг вариант е да използвате фолио, залепено за текстилна хартия. Текстилната хартия е обикновено по-нежна, мека. Тя създава много интересен и реалистичен ефект, например при животни (може да изглежда като козина).

Може да опитате техниката мокро сгъване. Хартията се навлажнява предварително (с мокра гъбичка най-често), след което започвате да сгъвате. Докато хартията е влажна, тя е по-гъвкава и може да се задържи в по-вълнообразни и плавни форми.

Философията на Оригами гласи, че хартиените фигурки трябва да предадат не толкова реалистично формата на изображението, колкото да предадат неговия дух. Класическото оригами е стилизирано, с груби и елементарни форми, които обаче по необикновен начин ни напомнят за някакъв предмет или животно.

Доста малък е броят на моделите за класическо оригами. Известни са около двайсет традиционни модела, част от които са лодка, жаба, самурайски шлем, цветче и т.н. Те са се предавали устно и са се знаели от всички, а не са били документирани, както се прави в днешно време.

19.10.2009/Ели Йорданова

9 коментарaДобави коментар »

Verabg

От Verabg15.10.2011, 22:43 ч.

Лилия в техника оригами можете да видите в сайта Хендмейд изделия от цял свят

Виж всички коментари за "Оригами – как да вдъхнете живот на хартията".

Още от "Направи си сам"

Идеи направи си сам мартеници

Идеи направи си сам мартеници

Остават броени дни до празника на Баба Марта, когато обичаят повелява всички да са окичени с мартеници за здраве. Ако сте решили лично да изработите мартениците за вашите близки и приятели, ето няколко идеи направи си сам.

Направи си сам почистващ препарат – 8 идеи

Направи си сам почистващ препарат – 8 идеи

Ако избягвате силните препарати, искате да живеете здравословно и природосъобразно, тогава тези 8 идеи как да си направите сами почистващи препарати ще ви бъдат от полза. Вижте 8-те рецепти за домашни препарати.

Торбалан

Торбалан

Tози Торбаланчо ще бъде един весел детайл към стаята на вашето дете.