Направи си сам: мултифункционален спрей с лимон и розмарин

1 коментар0/5

Поддържането на перфектна чистота у дома може да е досадно занимание. Един от основните инструменти в борбата с мръсотията е онзи мултифункционален продукт, който може да използвате както за дезинфекция на кухненския плот, така и за упорити замърсявания и петна.

Направи си сам: мултифункционален спрей с лимон и розмарин
 © istockphoto.com

Вместо да се лутате из щандовете в супермаркета, в търсене на най-подходящия продукт, направете си го сами – с естествени съставки направо от градината:

Както знаем търговските продукти, които успяват да са от полза при почистването, често съдържат отровни и токсични съставки описани със сложни имена на етикета. Когато говорим за почистване директно върху повърхността на уреди или на кухненски плотове, трябва да сме сигурни, че продуктът, който използваме, е безвреден. Алтернативните еко-продукти са в ограничени количества и на висока цена. Ето защо ви предлагаме рецепта, с която да си направите собственоръчно мултифункционален спрей за почистване:

Домашен почистващ спрей с лимон и розмарин

  • 2 стръка пресен розмарин
  • кората от 2 лимона
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. бял винен оцет

Приготвяне:

В голям буркан смесете съставките и ги оставете да престоян на хладно и тъмно място за 10-15 дни, за да могат маслата да се смесят. Изцедете и оставете настрана лимонената кора и розмарина. Пресипете течността от буркана в пулверизатор. По желание върнете кората и стръкчетата от билката. По-този начин ароматът ще става все по-наситен с времето. Освен това ще придаден артистичен вид на бутилката.

Вижте още:

12 правила за чист дом всеки ден

 

Добави описание

Снимка: Pinterest

Действието на киселия продукт, който се получава от ферментацията на съставките, е бил познат още на древните вавилонци. Чудотворен елексир с над 1000 употреби, ето и каква е причината за това:

Оцетът е евтин, биоразградим, но същевременно с това има антисептична и дезинфекцираща сила. Белият винен оцет е чудесен обезмаслител, който премахва микробите.

Включването на лимона не е случайно, тъй като нищо не внуша толкова силно чистота и свежест, както ароматът му. Освен това лимонът е ефективно средство в борбата с микробите у дома.

Вижте също:

Еко съвети за чист дом

Розмаринът може да изглежда като свежа добавка, но всъщност популярната билка има и почистваща сила. Подобно на мащерката, лавандулата и ментата, розмаринът също има дълъг стаж като почистващо средство. Използван в болниците, неговите силни страни са: противогъбично, антибактериално и антисептично действие, което е напълно натурално. Освен това мирише страхотно, като дървесният му аромат е познат като лекарство срещу стреса.

За какво може да използвате спрея?

Този евтин и природен продукт може да дезинфекцира разнообразни повърхности. С изключение на гранита, мрамора и други разновидности на камъка, които не реагират добре на киселинни почистващи разтвори, мултифункционалният спрей може да се използва в кухнята, банята, за почистване на уреди, електрически ключове, врати, за огледални повърхности и за премахване на петна от килима или от плочките на пода.

06.04.2016/Боряна Харлова

Още от "Направи си сам"

Масичка от фаянс

Масичка от фаянс

Която може да направите от останалите ви фаянсови плочки, дори и счупени.

Вертикален коледен гирлянд

Вертикален коледен гирлянд

Ако искате да разнообразите коледната украса с някой нов и оригинален елемент, ето ви една лесна идея за декорация на дома. Направете си вертикален коледен гирлянд.

Как да освежите старата маса?

Как да освежите старата маса?

С времето масата придобива съвсем различен вид от този, в който сте я закупили. Някои маси изглеждат похабени и износени, но в същото време остават здрави и стабилни. Ето няколко идеи как да освежите старата маса.