Направи си сам: декориране в стил шаби шик

1 коментар0/5

Шаби шик е може би един от малкото стилове в интериорния дизайн, които съчетават романтичната и женствена атмосфера, придавайки уют на пространството. Захабеният вид на мебелите и малките детайли са особено характерни за шаби шик-а. Вижте как лесно може да внесете атмосфера на английски провинциален стил, като сами декорирате старите мебели.

Направи си сам: декориране в стил шаби шик
 © Сн.:Pinterest

Красотата на шаби шик е в ниския бюджет и лесните за намиране аксесоари. Ето защо, ние ви предлагаме сами да освежите интериора, като се заемете с декорирането на старите мебели.

Какво ще ви е нужно?

Добави описание

Тъй като характерно за стила са винтидж мотивите – малки цветя и пастелни нюанси, най-лесно в случая е да се използва техниката декупаж, тъй като на пазара има разнообрази от декупажна хартия в такива десени. Освен това може да развихрите въображението си, като добавите различни украси от различни материали. Ето и основнитв необходими материали:

 1. няколко листа декупажна хартия или салфетка (броят зависи от големината на цветните мотиви)
 2. 1 бр. бяла акрилна боя
 3. 2 бр. плоски четки за рисуване
 4. 3 бр. акрилен лак
 5. декорации
 6. шкурка
 7. силиконов пистолет

1. Подготвяне на повърхността

Ако предметът или дадената мебел са от дървени дъски, а не пресована дървесина, и има остатъци от предишна боя, те трябва да бъдат премахнати. Тук е ролята на шкурката, с която да подготвите повърхността за следващите стъпки. Премахнете старата боя и изгладете неравностите по дървото.

5 правила на шаби шик декора

2. Основа за полагане на декупажната хартия

Идеята на декорирането чрез декупаж е да се поставят цветни акценти на определени места на избраната повърхност.

Добави описание

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-сполучливо това се получава върху естествени материали - дърво и камък. Мотивът, който изберете трябва да пасне и да се слее с повърхността, така сякаш е рисувано върху нея. Този ефект се получава, когато декупажната хартия се поставя на гладък, прясно боядисан фон.

Това се прави като върху изчистената повърхност се постави слой бяла или цвят по избор акрилна боя (ако дървото е чисто, ако е боядисана – можете да преминете към поставянето на хартията). Бялата боя се препоръчва за начинаещи, тъй като прикрива по-лесно лошо изрязаната хартия. Слоят трябва да е равномерен и тънък. Оставете боята да изсъхне за няколко часа.

Направи си сам – оригинални идеи за дома

3. Поставяне на декупажната хартия

В магазините се продават различни видове хартия, освен това за техниката декупаж могат да се изпозлват и най-обикновени салфетки. Ако решите да използвате хартия, имайте предвид, че оризовата е по-тънка и деликатна, но същевременно прилепва по-добре.

 1. Вземете листа декупажна хартия/салфетка и изрежете мотивите по ваш вкус. Не е задължително да спазвате контура, тъй като бялата част от хартията ще се слее с фона на предмета, който декорирате.
 2. След като сте изрязали съответния мотив от листа хартия, закрепете на мястото, което сте избрали с помощта на потопена във вода четка.
 3. Поставете последователно колкото от изрезките сте решили и след това ги минете с акрилния лак. Лаковете са в два вариант – гланц и мат. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете можете да се насочите към един от двата варианта.
 4. Оставете повърхността да изсъхне за няколко часа и повторете с лака още веднъж за по-дълготраен ефект.
 5. След това оставете за 24 часа до пълно изсъхване.

4. Декориране

Добави описание

Ако ви се струва, че можете да добавите още нещо към новия вид на старата мебел ви предлагаме следно:

 • по ваш избор и вкус поставете дантели и декорации от сатен или плат с помощта на силиконовият пистолет;
 • можете да постигнете захабен и старинен вид на повърхността, като използвате патинираща паста в бронзов или меден оттенък. С нея може да придадете блясък и на дръжки или болтове, които са на видно място. След употребата и отново нанесете акрилен лак.  

 

 16.03.2016/ Боряна Харлова

   

  1 коментарДобави коментар »

  sun25

  От sun2523.08.2016, 18:19 ч.

  Много готини идеи, това е любимата ми визия :)))

  Виж всички коментари за "Направи си сам: декориране в стил шаби шик".

  Още от "Направи си сам"

  Бели калъфи за мебелите

  Бели калъфи за мебелите

  Цялата къща ще изглежда по-светла и просторна, ако направите калъфи за мебелите в бяло.

  4 лесни идеи за дома

  4 лесни идеи за дома

  Предлагаме ви 4 лесни и оригинални идеи за дома, с които да разнообразите и обновите пролетния декор. Вижте как да се сдобиете с нова лампа, да развеселите градината и да създадете гостоприемно посрещане.

  Вертикален коледен гирлянд

  Вертикален коледен гирлянд

  Ако искате да разнообразите коледната украса с някой нов и оригинален елемент, ето ви една лесна идея за декорация на дома. Направете си вертикален коледен гирлянд.