Екологични и икономични продукти за ароматизиране на гардероба

0 коментара0/5

Основното почистване и пренареждане на гардероба се случва рядко и застоелият въздух е неприятен ефект, който може да бъде враг на току що изпраните ви дрехи. Освен редовното проветряване ние ви препоръчваме да си направите лесни и напълно натурални ароматизатори, които да внесат приятен аромат във вашия гардероб, запазвайки за по-дълго свежестта на любимите ви дрехи.

Екологични и икономични продукти за ароматизиране на гардероба
Екологични и икономични продукти за ароматизиране на гардероба © iStock

Ароматни билки и цветя

Можете сами да си направите ароматни торбички, като сложите върху парче от плат или тюл стрък лавандула, розови листа, жасмин или други билки и цветя по ваш избор и го завържете с панделка. За да засилите аромата сложете няколко капки от любимото ви етерично масло – ментата и лимонът са чудесен избор, особено през летните месеци, тъй като ще освежат въздуха.

7 съвета за малкия гардероб >>>

2 в 1 – предпазва и ароматизира

Това, което ви е нужно, за да си направите този мултифункционален ароматизатор е един портокал. Направете дупки по повърхността на кората с помощта на игла и поставете в тях карамфил. Алтернативен вариант е да използвате мандарина. Оставете я да изсъхне за няколко дена и след това поставете в направена предварително дупка пръчка канела. Плодът може да поставите в някой ъгъл на гардероба. Освен, че ще внесе приятен аромат, той ще ви предпази от молците. Сушените портокалови кори също са подходящи за ароматизиране на шкафове. Поставете ги в торбичка заедно с листа от цветя за по-наситен аромат.

Добави описание

Бързо и ефективно

За целта са ви необходими стари използвани торбички от чай. Оставате ги да изсъхнат добре и ги поставете в шкафа, които желаете. Ако ароматът ви се струва не достатъчно наситен сложете няколко капки етерично масло върху торбичките.

Летни аромати за дома - 5 идеи >>>

Ароматизирано дърво

Порестите материали са перфектен вариант за ароматизиране на гардероба и шкафовете. Можете да използвате парче дърво, върху което с правилните инструменти да издълбаете повърхността така, че да можете да сипвате по няколко капки ароматно масло. Ние ви препоръчваме кедровото масло, тъй като то също ще защити дрехите ви от молци. Трябва обаче да внимате къде поставяте импровизирания ароматизатор, за да не пострадат дрехите ви.

Торбичка с ориз

Поставете една шепа ориз в купичка и към него прибавете цветни листенца и ароматни масла, канала и т.н. Оставете оризът да попие ароматите  за известно време и след това го разпределете малки памучни торбички, които можете да завържете с цветна панделка и да украсите по желание с мъниста или апликации. Поставете готовия ароматизатор в определените шкафове и чекмеджета.

27.06.2016/Боряна Харлова

Още от "Направи си сам"

Великденска кошница

Великденска кошница

Великденската кошница е чудесно допълнение към празничния ви декор. Освен това може да я използвате и като „опаковка” за великденски лакомства и шарени яйца, които роднини и приятели си разменят на празника.

Великденски декор от плат

Великденски декор от плат

Оригинален великденски декор може да си измайсторите и с помощта на ножица, игла, конец и малко плат. Ето и нашите предложения за великденски декор от плат.

Направи си сам – идеи за дома и градината

Направи си сам – идеи за дома и градината

За сръчните, за идейните, за майсторите, за хората с чувство за стил, за оригиналните и различните – няколко идеи „направи си сам“ за дома и градината, с които да направите вашето местенце по-уютно и интересно.