Когато у дома има слънце, се чувстваме прекрасно

0 коментара0/5

История за построяването на една къща с много светлина

Когато у дома има слънце, се чувстваме прекрасно

Стефан е успял да осъществи една от мечтите си. Построил е къща за своето семейство, в която се чувства независим, спокоен и свободен. Неговият дом се намира в имот, наследен от дядо му във вилната зона на гр. Банкя. Обграден е от природа, от която той и семейството му черпят енергия и здраве, а когато са си вкъщи, имат много настроение и уют.

От етапа на проектиране, до самия строеж на дома са прилагани идеи, повлияни от съвременните тенденции в изграждането на семейни къщи – жилищното пространство е оптимално разпределено, има свободен достъп на много въздух, светлина и слънце, което предполага здравословен вътрешен климат, а обзавеждането е практично и приятно за окото.

Покривните прозорци не са случайно подбрани

Тъй като за Стефан свободата е тясно свързана със светлината, висотата и простора, той проектира и построява семейната къща във форма наподобяваща планина. Стръмните склонове на покрива се събират в остър връх, а приземният етаж е покрит и загубен в зеленина, съвсем като в гора. Както на върха на планината, така и тук, човек вижда повече небе, отколкото земя - ефект постигнат от множеството покривни прозорци. Освен, че те предоставят вдъхновяващи гледки, през тях прониква и много светлина в помещенията.

Добави описание

Стръмният двускатен покрив, който заема близо 2/3 от къщата и покривните прозорци монтирани на него, не са случайно подбрани. Наклонът помага водата от дъжда и снега да се оттича лесно и поддържа вътрешността на постройката суха, а 5-те покривни прозореца позволяват на слънцето да влиза по-лесно и по-навътре в помещенията и така подпокривното пространство става обитаемо и се използва максимално ползотворно. Избегнат е типично българският полегат покрив без прозорци и свързаната с това по-малка възможност да прониква дневна светлина.

В спалнята има много въздух, светлина и слънце

“Слънцето действа благотворно на атмосферата в дома. Заради големия брой прозорци, се наблюдава любопитен светлинен ефект - слънчевият сноп минава неуморно ден след ден, като метла, от единия до другия край на къщата. Това позволява да се намалят негативните мисли и настроения. Имаме повече енергия и всички сме щастливи, а и бизнесът върви по-добре, когато има слънце” – споделя Стефан.

Собственикът се занимава с търговска дейност и притежава малък бизнес, а семейството му има още една причина да се обвърже тясно с модерните архитектурни решения - една от двете му дъщери иска да следва архитектура. Според нея, архитектурата в голяма степен е изкуство, с което предметите се потапят в светлина. Именно заради това, тя е избирала да се настани в северната стая, където падащата светлина от слънцето е приятно разсеяна през по-голямата част от деня. В коридора на последния етаж, точно под единия от покривните прозорци и пред стаите на двете момичета, е оформен приятен кът за почивка, четене и сладки разговори. Мястото е станало любимо на семейството за прекарване на свободното време.

Добави описание

Строежът е реализиран без помощта на заем и продължава почти 4 години, като е завършен окончателно през 2014 година. Парцелът е с надморска височина около 860 метра. Полегатият терен не е проблем за конструкцията – приземният етаж е вкопан на 4 метра дълбочина и сградата има на практика 3 основни нива. Погледнат отвън, домът наистина е постигнал идеята на собственика да се впише в околната среда по ненатрапчив начин и да се слива с природата.

Макар къщата да изглежда компактна отвън, тя е достатъчно голяма, за да побере 4-членно семейство, както и приятели и роднини, които гостуват. Всеки от етажите има обща площ от около 65 кв.м. Въпреки голямото пространство, отоплението не е скъпо - в цялата постройка е заложена качествена топлоизолация  - 10 см. на стените и 20 см. на покрива.

Добави описание

Покривните прозорци също повишават енергийната ефективност на дома, като добавят и слънчевите лъчи като източник на топлина през зимата, без да допускат термо загуби. Поддръжката на този обширен дом е изключително лесна, а приятното обзавеждане и изобилието на светлина допринасят допълнително за топлината, уютната атмосфера и спокойствието в живота на семейството.

Често пъти се оплакваме, че имаме недостиг от енергия. Това чувство може да се задълбочи, ако се придържаме към закостенелите разбирания в архитектурата и остарелите технологии в строителството. Съвременните решения за дома съответстват напълно на модерния ни начин на живот, те са ефективни за ползване и поддръжка и подсигуряват здравословен вътрешен климат, предоставяйки изобилие на така ценната и даваща жизнена енергия, слънчева светлина.

Архитект: Борислав Ненчев
Строител: Крум Йотов, фирма Текна Милениум

 

Създайте своята къща с VELUX и спечелете до 10 000 лв.>>>

Добави описание

 

Още от "Личен опит"

Дните, споделени с домашния любимец, са незабравими

Дните, споделени с домашния любимец, са незабравими

Веси Бонева: Домашните любимци ме зареждат с изключително много позитивна енергия.

Трикове за чиста кухня

Трикове за чиста кухня

Всяка домакиня в даден момент е срещала затруднения с почистването на съдове или уред след вкусна вечеря. Ето няколко полезни трика за чиста кухня!

Един обикновен ден на една супержена

Един обикновен ден на една супержена

Обичам съботните сутрини. Винаги е хубаво да се събудиш и да знаеш, че ще прекараш чудесен ден с любимите си хора.