Как да предпазите дома от комари?

0 коментара0/5

Сред недостатъците на лятото е нашествието от комари, което атакува дома ви всяка вечер. Дразнещото бръмчене, неприятният сърбеж, опасността от болести превръща комарите в нежелани гости. Как да предпазите дома си от комари?

Как да предпазите дома от комари?

Комарите са хитри малки кръвопийци, които пируват през лятото на ваш гръб. Обикновено са по-активни на зазоряване или привечер. В случай, че сте набелязани за жертва, трудно ще се отървете от техните атаки, които са толкова силни, че понякога дори по-плътни и дълги дрехи не могат да ви предпазят. Затова трябва да вземете нужните мерки и да покажете на комарите, че вашият дом не е отворен за тях. Предлагаме ви 7 ефикасни метода за борба с комарите.

Мрежи-комарници. Първото, което хората предприемат срещу комарите през лятото, е да оборудват дома си с мрежи или комарници, които да ограничават достъпа на нахалните насекоми. В някои семейства тази мярка е достатъчно ефикасна, но други твърдят, че понякога комарите намират пролуки между уплътненията на прозореца и мрежата и успяват да проникнат в дома.

Добави описание

Градина срещу комари. Оказва се, че съществуват доста растения, чийто аромат не е по вкуса на комарите. Такива са например босилекът, лимонената трева, мушкатото, невенът, папратът, розмаринът, декоративният тютюн и най-вече хризантемите. Поставете саксии с някои от посочените цветя на перваза, по балконите и близо до входната врата, за да може цветното ухание да прогони комарите.

Етеричните масла като оръжие. Друг изпитан метод срещу комарите са благоуханните етерични масла. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.

Домашни спрейове. Някои хора залага на домашно приготвени спрейове – смес от вода и някакъв природен репелент. Може да си приготвите спрей против комари от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етерично масло. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.

Добави описание

Отблъскване на комарите. Друга тактика, която предпазва дома от комари, е да използвате знанията, които имате за тях. Например, насекомите са привлечени от дрехи в по-тъмни цветове, затова лятото залагайте на по-светло облекло. Освен това комарите обичат гъстата растителност, за да се крият в нея – уверете се, че градината ви е почистена и тревата окосена, за да развалите скривалището им.

Избягвайте плодови аромати и парфюми със силен сладникав цветен аромат, защото той също е по вкуса на комарите. Уверете се също, че около дома ви няма застояла вода (локви, неизползваем пълен басейн, непочистен градински фонтан, дори купичката с вода на домашния любимец). Ларвите на този вид насекоми се развиват в застояла вода и неподдържани водоизточници са идеалният дом за тях.

Помощ от аптеката. Винаги може да посетите аптеката и да се заредите с мехлеми, кремове, лепенки, спрейове и други подобни средства на химическа основа, с които да опитате да прогоните комарите.

Добави описание

Режим на хранене против комари. Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Когато човек приема храни, богати на В1, тялото изменя леко аромата си – хората не го усещат, но комарите го улавят. Консумацията на храни с подобно съдържание ще ви превърне в непривлекателно меню за напористите насекоми. За целта хапвайте повече ядки, зърнени храни и зелени зеленчуци.

Как да облекчите сърбежа от ухапване?

Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава намажете пъпката с паста за зъби, соево масло или със сок от магданоз. Другият вариант е да я натъркате със скилидка чесън, да я напръскате с разтвор от вода и сол или да я разтриете с оцет.

02.07.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да предпазите дома от комари?".

Още от "Личен опит"

Трикове срещу пет упорити петна

Трикове срещу пет упорити петна

Има случаи, когато петната просто отказват да изчезнат от дрехата. Не се отчайвате, а бъдете упорити! Пробвайте триковете срещу тези пет упорити петна!

За и против остъклената тераса

За и против остъклената тераса

В стремежа си човек да направи дома си по-удобен, комфортен и функционален, той е готов на всякакви преустройства. Сред най-разпространените „подобрения“ е остъклената тераса, която често се превръща в кухненски бокс, детска стая или разширен хол.