Защо и как да използвате памперси в градинарството?

0 коментара0/5

Памперсите и градинарството са две неща, които нямат нищо общо. В тотална грешка сте! Памперсите са идеален помощник за всеки градинар.

Защо и как да използвате памперси в градинарството?

Памперсите могат да решат редица проблеми при отглеждането на цветя:

  • Преполиване и подгизване на почвата, водещи до изгниване на кореновата система на растението.
  • Засушаване и изсъхване на растението в периодите, когато отсъствате за дълго време от дома си.
  • Твърде сбита почва.

Как да използвате памперси в градинарството?

Тайната е в хидрогелът, който се съдържа в памперсите. Ако го добавите към почвата, ще получите идеалната среда за живот за всякакви растения.

  • Вземете един или няколко памперса, в зависимост от количеството почва, от което се нуждаете.
  • Срежете ги и изсипете съдържанието в купа.
  • Долейте вода, за да набъбне гелът и разбъркайте добре.
  • Довабете почва в съотношение 1:1 и разбъркайте отново.

Тази почвена смес ще се запази ронлива и пръхкава дълго време, а скритите запаси от вода в нея ще предпазят растението от гниене, но и ще му доставят необходимите количества вода, когато е нужно. Дори и да се случи да преполеете растението, излишното количество ще се абсорбира от хидрогела от памперсите. А, ако забравите да полеете растението, то ще си набави необходимата вода, складирана в хидрогела. 

Тази почвена смес е идеална за растения, които са капризни по отношение на поливането. Също е и чудесен начин да запазите растенията си живи, докато сте на почивка за по-дълго време.

Ако не ви се занимава да пресаждате всичките си растения у дома, може просто да пробиете няколко дълбоки дупки в почвата, където да изсипете хидрогела от памперсите. Сега вече може спокойно да отидете на планираната почивка или екскурзия.

Памперсите могат да се използват и по друг начин. Мнозина ги разтварят и слагат на дъното на саксията, вместо дренаж. 

29.05.2017/Ели Йорданова

Още от "Идеи"

Пролетни идеи за дома

Пролетни идеи за дома

На 22-ри март настъпва астрономическата пролет, но у дома тя идва по-рано – с първите топли и слънчеви дни. Създайте уютна атмосфера и позитивно излъчване на дома, като го подготвите за пролетта. Вижте няколко пролетни идеи.

Коледна украса с шишарки

Коледна украса с шишарки

Използвайте шишарки, за да си направите красива и ефектна коледна украса. Може да не предполагате, но с няколко шишарки, малко цвят и лепило може да направите много и различни коледни играчки. Ето някои идеи.

Късметче за деня

Късметче за деня

Според специалисти, какъв ще бъде денят на човек зависи много от това как е започнало утрото. Ето защо е важно да стартирате с усмивка и настроение. За тази цел ще ви помогне купата с късмети.